De 5 grote uitdagingen van koel- en vrieshuizen

(Advertorial) Bedrijven in de koel- en vriessector werken al tientallen jaren aan de optimale complexe supply chain, die nodig is om producten gekoeld te houden, tot en met de eindbestemming. Uiteraard blijven er altijd risicovolle situaties, met ernstige financiële veiligheidsgevolgen als ze niet worden aangepakt.

Hieronder beschrijven we de 5 meest voorkomende uitdagingen waarmee de sector te maken heeft.

1. Beschadigde koel-/vriesdeuren

Dit is een van de meest voorkomende problemen waarmee koel- en vrieshuizen worden geconfronteerd. Het eerste gevolg van een beschadiging is dat de deuren de gespecificeerde temperatuur niet kunnen vasthouden. En laat dat nu de belangrijkste taak van deze deuren zijn!

Bepaalde koel/vriesdeuren voorkomen zoveel mogelijk schade door bijvoorbeeld heftrucks dankzij een slim ontwerp. Zo zijn er goed afsluitende, stootbestendige vriesdeuren die terug in hun rails springen als ze door een vorkheftruck worden geraakt. Ze geven eigenlijk eerst mee bij een aanrijding om vervolgens perfect in de beginstand terug te keren.

Varianten met een grafische interface houden bij hoe vaak de deur wordt aangereden of hoe vaak de deur onnodig open is gegaan, zodat de gebruiker actie kan ondernemen. Je wilt immers dat een deur zo min mogelijk open gaat om de temperatuur constant te houden.

2. Condensatie

Het ontstaan en de opbouw van condensatie is een ander veelvoorkomend probleem in magazijnen met verschillende temperatuurzones. Producten kunnen overmatig vocht genereren als ze te snel van de ene temperatuurzone naar de andere gaan. Daardoor kunnen natte plekken op de vloer ontstaan, met slipgevaar tot gevolg. Condensatie kan natuurlijk ook negatieve gevolgen hebben voor het product zelf, zoals door bederf.

Een goede manier om condensatie bij voedingsmiddelen te verminderen en te beheersen, is het gebruik van hulpmiddelen zoals HVLS-ventilatoren. Daarmee worden luchtstromen gecreëerd die temperatuurschommelingen tegen gaan.

3. Microben in de koel/vriesruimte

Een ander veelvoorkomend probleem in koelmagazijnen is de groei van schimmel en meeldauw. Gebrekkige klimaatbeheersing of niet goed functionerende deuren kunnen dit probleem veroorzaken. Als ze goed worden onderhouden, zullen de wanden van een vriesruimte microbiële groei minimaliseren. Enkele van de beste manieren om schimmelgroei te voorkomen zijn:

● Niets morsen in de vriezers

● Taps toelopende of afgeronde oppervlakken

● Gebruik van smeermiddelvrije componenten

Als schimmels ontstaan, zorg er dan voor dat de vriezer snel grondig wordt schoongemaakt om grotere problemen te voorkomen.

4. Overmatige blootstelling aan warmte/hitte

Soms ontstaan problemen al voordat de producten in de koel/vriesomgeving komen. Langdurige blootstelling aan warmere buitentemperaturen tijdens het laden en lossen is een veelvoorkomende situatie. Drive-through docks met een bovengemiddelde afdichting kunnen dit probleem voorkomen en minimaliseren blootstelling aan te hoge temperaturen.

5. Beschadigde goederen

Zelfs omgevingen buiten de invloed van het koel/vriesmagazijn, zoals de ontvangst van beschadigde zendingen, kunnen een impact hebben op de winstgevendheid. Er kunnen verschillende problemen zijn met zendingen in de supply chain, zoals beschadigde producten of transport waarbij de temperaturen niet goed genoeg worden gecontroleerd.

De beste manier om goederen in transport te beschermen te houden, is gebruik maken van RFID-tracking technologie. Hiermee kunnen medewerkers op de hoogte worden gebracht van onvoorziene gebeurtenissen, zodat de situatie recht kan worden gezet.

Meer over Rite-Hite op www.ritehite.com.

Recente nieuwsberichten

Migros Verteilbetrieb breidt OPM-systeem uit met Witron

De nationale logistieke divisie van de Zwitserse food retailer Migros Verteilbetrieb AG (MVB) breidt haar geautomatiseerde distributiecentrum voor droge goederen in Suhr uit met Witron. Daarbij zullen 14 extra COM-machines in de bestaande oplossing worden geïntegreerd terwijl het logistieke centrum operationeel blijft. De ruimte die daarvoor nodig is, wordt gebouwd op het dak van het logistieke centrum, dat grenst aan Migros in Suhr, zodat er geen extra ruimte hoeft te worden afgesloten voor de uitbreiding. Voorzien wordt dat MVB vanaf het derde kwartaal van 2027 dagelijks bijna 132.000 extra dozen volautomatisch op winkelpallets zal kunnen verzamelen. De vestiging in Suhr zal dan op een piekdag meer dan 560.000 dozen verzamelen met behulp van in totaal 47 COM-machines in combinatie met de DPS- en ATS-oplossingen van Witron.

Eric Mekenkamp benoemd tot partner bij Buck Consultants International

Eric Mekenkamp (foto) werkt sinds 2020 als principal consultant bij logistiek en locatie-adviesbureau Buck Consultants International (BCI).

ICT Group neemt Modality over

ICT Group, leverancier van industriële technologische oplossingen, kondigt de overname aan van 100% van de aandelen van Modality Software Solutions.

Bosch Home Comfort automatiseert productiebevoorrading met AMR’s

De Bosch Home Comfort Group is leverancier van duurzame en energiezuinige oplossingen voor verwarming, koeling en proceswarmte. Momenteel automatiseert de groep stapsgewijs de productielogistiek in zijn vestiging in Wernau, nabij Stuttgart. Daarbij is een sleutelrol weggelegd voor de autonomous mobile robots (AMR) Soto van Magazino, een dochteronderneming van Jungheinrich. De eerste Soto is er sinds halverwege 2024 in gebruik en in 2025 zullen alle drie de bestelde en geleverde robots in reguliere dienst worden genomen.

Chefs Culinar optimaliseert routeplanning met Descartes

Chefs Culinar GmbH & Co. KG is een bezorggroothandel voor gastronomie, horeca en catering met hoofdzetel in Schleswig-Holstein (Duitsland). In de loop van de jaren is het bedrijf uitgegroeid tot een totaalleverancier voor grootverbruikers en heeft het zijn activiteiten in heel Europa uitgebreid. Om te kunnen beantwoorden aan de steeds complexere klanteneisen (gepersonaliseerde bestellingen, digitale bestelprocessen, snelle, flexibele en betrouwbare levering, transparantie en traceerbaarheid, en duurzame oplossingen) en bijgevolg aan de grote uitdagingen wat betreft routeplanning en bezorging, doet Chefs Culinar een beroep op Descartes Systems Group. Daarbij integreert Chefs Culinar Descartes Route Planner software als centraal besturingssysteem voor alle stappen van de routeplanning en koppelt deze aan zijn ERP- en telematicasystemen.

Domino lanceert Dx-Serie lasercodeersystemen voor drankenindustrie

Met de lancering van de Dx-Serie brengt Domino Printing Sciences (Domino) een nieuwe generatie CO2-lasercodeersystemen op de markt om drankenfabrikanten voor te bereiden op toekomstige codeervereisten met hoge resolutie, zonder productieverlies. De lasers van de Dx-Serie zouden tot 30% sneller coderen dan CO2-codeersystemen van de vorige generatie, zonder dat de codeerkwaliteit afneemt. Ze zijn ook geoptimaliseerd voor gebruik in de veeleisende omgevingen van de drankenproductie.

Manhattan Associates heeft nieuwe CEO

De raad van bestuur van Manhattan Associates heeft Eric Clark (foto) aangesteld als nieuwe chief executive officer. Eric Clark zal ook toetreden tot het bestuur van het technologiebedrijf. Voormalig president en CEO Eddie Capel blijft in dienst van Manhattan als executive vicevoorzitter van de raad van bestuur. In die rol zal hij ondersteuning bieden bij de CEO-transitie en speciale projecten.

Investeringen in België hoger dan vóór corona

Maar liefst 90% van de Belgische bedrijven meldde in 2024 digitale technologieën te hebben geïntroduceerd. Dat is het op één na hoogste percentage van alle EU-landen en veel meer dan gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit de nationale resultaten van het investeringsonderzoek van de Europese Investeringsbank Groep (EIB), de kredietinstelling van de EU voor langlopende leningen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt ook dat Belgische bedrijven ver vooroplopen in het gebruik van het Internet of Things (IoT). Met ongeveer 65% laat België de andere EU-landen op dit vlak ver achter zich.

LKQ bedient Benelux en Frankrijk vanuit sterk geautomatiseerd fulfilmentcentrum in Berkel en Rodenijs

(Advertorial) Vanuit het gloednieuwe centrale distributiecentrum in Berkel en Rodenijs belevert LKQ sinds eind 2023 zijn klanten in de Benelux en Frankrijk. LKQ is de grootste distributeur van producten en diensten in de automotive aftermarket en marktleider in Nederland en België.

Lowpad vernieuwt management

Lowpad, aanbieder van AMR-oplossingen, heeft zijn managementteam gewijzigd. Zo is Erik van Leeuwenstijn er sinds 1 februari 2025 in dienst als CEO. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de logistieke sector, o.a. in leidinggevende functies bij Swisslog en Reesink.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.