De 5 grote uitdagingen van koel- en vrieshuizen
(Advertorial) Bedrijven in de koel- en vriessector werken al tientallen jaren aan de optimale complexe supply chain, die nodig is om producten gekoeld te houden, tot en met de eindbestemming. Uiteraard blijven er altijd risicovolle situaties, met ernstige financiële veiligheidsgevolgen als ze niet worden aangepakt.
Hieronder beschrijven we de 5 meest voorkomende uitdagingen waarmee de sector te maken heeft.
1. Beschadigde koel-/vriesdeuren
Dit is een van de meest voorkomende problemen waarmee koel- en vrieshuizen worden geconfronteerd. Het eerste gevolg van een beschadiging is dat de deuren de gespecificeerde temperatuur niet kunnen vasthouden. En laat dat nu de belangrijkste taak van deze deuren zijn!
Bepaalde koel/vriesdeuren voorkomen zoveel mogelijk schade door bijvoorbeeld heftrucks dankzij een slim ontwerp. Zo zijn er goed afsluitende, stootbestendige vriesdeuren die terug in hun rails springen als ze door een vorkheftruck worden geraakt. Ze geven eigenlijk eerst mee bij een aanrijding om vervolgens perfect in de beginstand terug te keren.
Varianten met een grafische interface houden bij hoe vaak de deur wordt aangereden of hoe vaak de deur onnodig open is gegaan, zodat de gebruiker actie kan ondernemen. Je wilt immers dat een deur zo min mogelijk open gaat om de temperatuur constant te houden.
2. Condensatie
Het ontstaan en de opbouw van condensatie is een ander veelvoorkomend probleem in magazijnen met verschillende temperatuurzones. Producten kunnen overmatig vocht genereren als ze te snel van de ene temperatuurzone naar de andere gaan. Daardoor kunnen natte plekken op de vloer ontstaan, met slipgevaar tot gevolg. Condensatie kan natuurlijk ook negatieve gevolgen hebben voor het product zelf, zoals door bederf.
Een goede manier om condensatie bij voedingsmiddelen te verminderen en te beheersen, is het gebruik van hulpmiddelen zoals HVLS-ventilatoren. Daarmee worden luchtstromen gecreëerd die temperatuurschommelingen tegen gaan.
3. Microben in de koel/vriesruimte
Een ander veelvoorkomend probleem in koelmagazijnen is de groei van schimmel en meeldauw. Gebrekkige klimaatbeheersing of niet goed functionerende deuren kunnen dit probleem veroorzaken. Als ze goed worden onderhouden, zullen de wanden van een vriesruimte microbiële groei minimaliseren. Enkele van de beste manieren om schimmelgroei te voorkomen zijn:
● Niets morsen in de vriezers
● Taps toelopende of afgeronde oppervlakken
● Gebruik van smeermiddelvrije componenten
Als schimmels ontstaan, zorg er dan voor dat de vriezer snel grondig wordt schoongemaakt om grotere problemen te voorkomen.
4. Overmatige blootstelling aan warmte/hitte
Soms ontstaan problemen al voordat de producten in de koel/vriesomgeving komen. Langdurige blootstelling aan warmere buitentemperaturen tijdens het laden en lossen is een veelvoorkomende situatie. Drive-through docks met een bovengemiddelde afdichting kunnen dit probleem voorkomen en minimaliseren blootstelling aan te hoge temperaturen.
5. Beschadigde goederen
Zelfs omgevingen buiten de invloed van het koel/vriesmagazijn, zoals de ontvangst van beschadigde zendingen, kunnen een impact hebben op de winstgevendheid. Er kunnen verschillende problemen zijn met zendingen in de supply chain, zoals beschadigde producten of transport waarbij de temperaturen niet goed genoeg worden gecontroleerd.
De beste manier om goederen in transport te beschermen te houden, is gebruik maken van RFID-tracking technologie. Hiermee kunnen medewerkers op de hoogte worden gebracht van onvoorziene gebeurtenissen, zodat de situatie recht kan worden gezet.