Onderzoek naar digitale transformatie en GenAI in de supply chain

Foto: Unsplash
Hoe gaan supply chain leiders om met de realiteit van vandaag? Een antwoord daarop kunnen we vinden in ‘Supply Chain Horizons 2025’. Het rapport geeft de bevindingen weer van een onderzoek dat in januari en februari 2025 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Logility, een leverancier van AI-first software voor supply chain management. Vanson Bourne bevroeg 500 besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de supply chain van hun organisatie. Alle bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, hebben een omzet van minimaal 500 miljoen dollar en vertegenwoordigen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Midden-Europese DACH-landen, Australië en India.
De hoofddoelstelling van het onderzoek was om supply chain leiders inzicht te geven in hoe ze presteren ten opzichte van hun collega's, hoe de supply chain gemeenschap transformationele technologieën omarmt (of niet) en welke investeringen – of dat nu tijd, dollars of middelen zijn – ze prioriteit zouden moeten geven voor 2026 en daarna.
We lijsten de belangrijkste bevindingen van het onderzoek hier op:
Van de respondenten zegt 63% dat ze volledig klaar zijn met het optimaliseren van hun activiteiten met moderne technologieën in hun supply chain.
Allemaal zeggen ze dat orderverwerking hen voor een uitdaging stelt. De prognosenauwkeurigheid bedraagt gemiddeld 48%, de OTIF is 52% en de winstgevendheid (brutomarge) is gemiddeld 18% bij alle respondenten.
Respondenten noteerden ook een gemiddelde voorraadrotatie van 52 dagen, waardoor er letterlijk geld op de plank blijft liggen. Van de respondenten heeft 71% volledig bekostigde digitale transformatie-initiatieven gepland voor hun supply chain in de komende 1-3 jaar; maar 35% zegt dat het opbouwen van een business case voor supply chain-technologie een uitdaging is.
Ruim de helft van de deelnemers (52%) beweert dat het gebruik van legacy/on-premise oplossingen de supply chain prestaties en winstgevendheid in de weg staat. Van degenen die on-premise oplossingen gebruiken, is 39% van plan in de komende 12 maanden over te stappen naar de cloud.
Verder gebruikt 97% van de respondenten nu GenAI, maar slechts 33% maakt gebruik van supply chain-specifieke GenAI-applicaties.
Ook zegt 42% dat de implementatie van GenAI een prioriteit is voor 2025. Nog eens 42% ziet het als een initiatief voor de langere termijn (tot 2028).
Volgens de respondenten zijn de GenAI usecases met het meeste potentieel onder andere: transport/logistiek (39%), risicobeheer (34%), leveranciersbeheer/inkoop (31%), datamanagement (31%) en voorraadoptimalisering (31%).
Van degenen die GenAI voor de supply chain gebruiken, gelooft 99% dat het kan helpen om personeelstekorten in de keten te beperken. Eén op vijf denkt dat het zal resulteren in personeelsvermindering.
Domeinen waar supply chain leiders de grootste voordelen van GenAI verwachten, zijn gelijkmatig gespreid over verschillende opties: end-to-end zichtbaarheid verbeteren (38%), duurzaamheid vergroten/afval verminderen (37%), efficiëntie verhogen/handmatige taken automatiseren (30%), relaties met leveranciers/samenwerking verbeteren (30%).
Het volledige onderzoeksrapport kunt u hier downloaden: Supply Chain Horizons 2025 Market Report | Logility White Paper