Onderzoek naar digitale transformatie en GenAI in de supply chain

Foto: Unsplash

Hoe gaan supply chain leiders om met de realiteit van vandaag? Een antwoord daarop kunnen we vinden in ‘Supply Chain Horizons 2025’. Het rapport geeft de bevindingen weer van een onderzoek dat in januari en februari 2025 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Logility, een leverancier van AI-first software voor supply chain management. Vanson Bourne bevroeg 500 besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de supply chain van hun organisatie. Alle bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, hebben een omzet van minimaal 500 miljoen dollar en vertegenwoordigen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Midden-Europese DACH-landen, Australië en India.

De hoofddoelstelling van het onderzoek was om supply chain leiders inzicht te geven in hoe ze presteren ten opzichte van hun collega's, hoe de supply chain gemeenschap transformationele technologieën omarmt (of niet) en welke investeringen – of dat nu tijd, dollars of middelen zijn – ze prioriteit zouden moeten geven voor 2026 en daarna.

We lijsten de belangrijkste bevindingen van het onderzoek hier op:

Van de respondenten zegt 63% dat ze volledig klaar zijn met het optimaliseren van hun activiteiten met moderne technologieën in hun supply chain.

Allemaal zeggen ze dat orderverwerking hen voor een uitdaging stelt. De prognosenauwkeurigheid bedraagt gemiddeld 48%, de OTIF is 52% en de winstgevendheid (brutomarge) is gemiddeld 18% bij alle respondenten.

Respondenten noteerden ook een gemiddelde voorraadrotatie van 52 dagen, waardoor er letterlijk geld op de plank blijft liggen. Van de respondenten heeft 71% volledig bekostigde digitale transformatie-initiatieven gepland voor hun supply chain in de komende 1-3 jaar; maar 35% zegt dat het opbouwen van een business case voor supply chain-technologie een uitdaging is.

Ruim de helft van de deelnemers (52%) beweert dat het gebruik van legacy/on-premise oplossingen de supply chain prestaties en winstgevendheid in de weg staat. Van degenen die on-premise oplossingen gebruiken, is 39% van plan in de komende 12 maanden over te stappen naar de cloud.

Verder gebruikt 97% van de respondenten nu GenAI, maar slechts 33% maakt gebruik van supply chain-specifieke GenAI-applicaties.

Ook zegt 42% dat de implementatie van GenAI een prioriteit is voor 2025. Nog eens 42% ziet het als een initiatief voor de langere termijn (tot 2028).

Volgens de respondenten zijn de GenAI usecases met het meeste potentieel onder andere: transport/logistiek (39%), risicobeheer (34%), leveranciersbeheer/inkoop (31%), datamanagement (31%) en voorraadoptimalisering (31%).

Van degenen die GenAI voor de supply chain gebruiken, gelooft 99% dat het kan helpen om personeelstekorten in de keten te beperken. Eén op vijf denkt dat het zal resulteren in personeelsvermindering.

Domeinen waar supply chain leiders de grootste voordelen van GenAI verwachten, zijn gelijkmatig gespreid over verschillende opties: end-to-end zichtbaarheid verbeteren (38%), duurzaamheid vergroten/afval verminderen (37%), efficiëntie verhogen/handmatige taken automatiseren (30%), relaties met leveranciers/samenwerking verbeteren (30%).

Het volledige onderzoeksrapport kunt u hier downloaden: Supply Chain Horizons 2025 Market Report | Logility White Paper

Recente nieuwsberichten

Kosten besparen door te investeren in veiligheidsaccessoires?

(Advertorial) Het bouwen van een nieuw magazijn brengt, naast de nodige stress, vaak grote investeringen met zich mee. Er wordt veel tijd en moeite gestopt in het ontwikkelen van de juiste inrichting, de optimale pick- and pack processen, routing, lay-out en nog veel meer. Als ‘finishing touch’ wordt het systeem gecompleteerd met verlichting, klimaatsysteem, eventuele sprinklers én enkele veiligheidsaccessoires. Die laatsten worden toegevoegd omdat je je mensen en kersverse investering wilt beschermen. Toch zien we vaak, dat magazijnmanagers hier op willen besparen. De uitgaven voor het nieuwe magazijn zijn immers al zo fors? In dit stuk willen we laten zien, dat de juiste veiligheidsaccessoires paradoxaal genoeg vooral helpen om kosten te besparen. Tevens laten we het keuren van de stellingen niet onbesproken.

Duitsland vergunt eerste proefvaarten met binnenschepen op afstandsbediening

HGK Shipping (onderdeel van Häfen und Güterverkehr Köln AG, het logistieke bedrijf binnen de groep openbare nutsbedrijven van de stad Keulen) mag het eerste op afstand bediende binnenvaartschip op het Duitse kanalennetwerk exploiteren tijdens een zes maanden durende testperiode. Nadat de duwbakcombinatie bestaande uit het vrachtschip ‘Niedersachsen 2’ en de ‘Hannover’ begin mei 2025 zonder problemen testoperaties had uitgevoerd op een deel van de nu goedgekeurde route, heeft de binnenvaartrederij nu groen licht gekregen van het Duitse General Directorate for Waterways and Shipping (GDWS) voor deze nieuwe fase.

Fortwenger automatiseert warehouses vol koek met Mecalux

Het Elzasser bedrijf Fortwenger, gespecialiseerd in de productie van peperkoek en koekjes, heeft zijn twee logistieke faciliteiten geautomatiseerd met vier Mecalux opslagoplossingen en het Easy WMS magazijnbeheersysteem. Door technologie in zijn activiteiten te integreren, kan de fabrikant nu ongeveer 2.000 unit loads per dag verwerken, zijn tien winkels bevoorraden en zijn online klanten efficiënter bedienen.

Vita Zahnfabrik pickt tandprotheses met Lydia Voice

Tot het erg gespecialiseerde portfolio van Vita Zahnfabrik behoren tandheelkundige producten zoals protheses, bruggen en implantaten. Om aan de strenge eisen van zijn klanten – tandtechnici en tandartsen wereldwijd – te voldoen, volgt het Duitse familiebedrijf uit Bad Säckingen een rigoureuze ‘zero-error’ strategie. Zo moeten verschillende kwaliteitscontroles tijdens de orderverwerking helpen het risico op een foutieve levering van de kleine, complexe producten te minimaliseren. Om zijn strategie te ondersteunen, maakt Vita Zahnfabrik gebruik van Lydia Voice, de pick-by-voice oplossing van EPG (Ehrhardt Partner Group).

Linde lanceert Xi-heftrucks officieel op Belgische markt

Linde-verdeler Motrac heeft de nieuwe Linde Xi-heftrucks officieel aan het Belgische publiek voorgesteld. In de komende weken worden de eerste exemplaren van deze elektrische heftrucks met hefvermogens tot 2 ton aan klanten in ons land geleverd.

DroneLand stelt autonome drone-hub op wielen voor

DroneLand, die als aanbieder van professionele drone-oplossingen op DronePort in Sint-Truiden is gevestigd, heeft de Pick-Hub voorgesteld. Het betreft een mobiele oplossing waarmee drones snel en automatisch kunnen worden ingezet op om het even welke locatie. Deze innovatie is de eerste in zijn soort in België en moet nieuwe mogelijkheden openen voor bedrijven, hulpdiensten, landbouwers en andere organisaties.van EPG (Ehrhardt Partner Group).

Quicktron introduceert M5F-robot in Nederland

Het Chinese bedrijf Quicktron Robotics, ontwikkelaar van intelligente magazijnoplossingen en mobiele robotica (AMR’s), heeft zijn nieuwe M5F-containershuttle voor de Nederlandse markt gelanceerd. De M5F bin-mover robot versterkt de Quickbin+ oplossing van de robotbouwer en is geschikt voor een breed scala aan sectoren en toepassingen, gaande van 3PL, retail en e-commerce tot gezondheidszorg, food & beverage en productie.

EEVE onderscheidt zich op VPS-nauwkeurigheid

Het Belgische technologiebedrijf EEVE, bij menig tuinbezitter gekend van de Willow maairobot, is erin geslaagd een ‘visual positioning system’ (VPS) te ontwikkelen dat minstens 36 procent betere prestaties zou neerzetten dan het VPS van techgigant Google. Na vijf jaar ontwikkeling door een team van slechts twintig mensen en met meer dan zeven miljoen euro aan investeringen, werd het nieuwe VPS recent gelanceerd. Het systeem is niet alleen geschikt voor autonome positionering, maar bijvoorbeeld ook voor zelfrijdende innovaties zoals Tesla FSD.

INTERSPORT optimaliseert supply chain met TGW Logistics

(Advertorial) Met een ultramodern logistiek centrum in Wels zet INTERSPORT Oostenrijk een nieuwe standaard in sportretail. Het bedrijf tilt zijn supply chain naar een hoger niveru en streeft naar maximale efficiëntie. De grootste investering in de geschiedenis van het bedrijf staat symbool voor compromisloze prestaties, state-of-the-art automatiseringstechnologieën en een doorgedreven centralisatie. Op 40.000 m2 komen innovatieve IT-systemen, intelligente robotica en artificiële intelligentie samen in een krachtige en toekomstgerichte oplossing. Het resultaat: razendsnelle processen, volledige transparantie en duidelijke zakelijke voordelen.

Lidl investeert 122 miljoen euro in logistieke site in Herentals

Met het bereiken van het hoogste punt heeft supermarktketen Lidl de ruwbouwfase van zijn nieuwe distributiecentrum in Herentals zo goed als voltooid. Lidl investeert in totaal 122 miljoen euro in het project van 43.000 vierkante meter – vergelijkbaar met vijf voetbalvelden – langs de E313. Het complex is het zesde distributiecentrum van Lidl in ons land en komt er op de voormalige Henrad-site, waar vroeger radiatoren van de band rolden. Het distributiecentrum moet niet alleen erg duurzaam worden, maar ook meteen het meest toekomstgerichte logistieke knooppunt van de supermarktketen in België.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.