Onderbrekingen in de supply chain baren bedrijven zorgen
Cyberincidenten en bedrijfsschade door bijvoorbeeld supply chain onderbrekingen vormen anno 2018 wereldwijd de grootste risico’s voor bedrijven. Dat blijkt uit de Allianz Risk Barometer, waarbij ruim 1.900 risico-experts uit meer dan 80 landen werden bevraagd.
De risico top tien
In het onderzoek lag de focus meer bepaald op risico’s die zich richten op het hart van de economie en die, zodra ze toeslaan, het succes of zelfs het bestaan van bedrijven van elke omvang en sector in gevaar kunnen brengen. Met respectievelijk 41% en 40% van de antwoorden zijn business interruption en cyberincidenten veruit de toprisico’s (zie figuur). Vooral potentiële cyberaanvallen en strengere regels voor de bescherming van data vormen het cyberrisicolandschap.
Ook hoog in de top tien staan natuurrampen zoals overstromingen en aardbevingen. Daar heeft het recordaantal schades en verliezen van het voorbije jaar ongetwijfeld mee te maken. Daaraan gelinkt verschijnen klimaatverandering en de toenemende volatiliteit van het weer voor het eerst in de meeste top 10-lijsten.
Een van de grootste stijgers is de impact van nieuwe technologieën. Bedrijven beseffen dat kunstmatige intelligentie en autonome mobiliteit nieuwe kansen creëren, maar ook een grotere aansprakelijkheid en verliezen op grote schaal met zich mee kunnen brengen. Waar bedrijven iets minder van wakker liggen dan vorig jaar, zijn marktontwikkelingen zoals fusies, verhoogde concurrentie en marktfluctuatie.
Grootste risico's binnen België en Nederland
In België worden cyberincidenten als een iets groter risico (43%) gezien dan bedrijfsonderbrekingen (40%), die op een gedeelde tweede plaats staan met aanpassingen in voorschriften en de wetgeving. Aangezien ons land minder gevoelig is aan natuurrampen dan elders ter wereld, staat dat risico hier slechts op de negende plaats. Nieuw in de Belgische top tien zijn schade aan de reputatie of merkwaarde en tekort aan talent, die met 17% op een gedeelde zesde plaats staan.
In Nederland delen bedrijfsonderbrekingen en cyberincidenten met elk 54% de eerste plaats in de risicolijst, gevolgd door risicovolle marktontwikkelingen. De bezorgdheid rond de top twee risico’s ligt hier nog hoger dan in andere landen. Nieuw in de Nederlandse top tien zijn kwaliteitstekorten, seriële defecten en product recalls op de vijfde plaats. Daarnaast komen de impact van klimaatverandering en het risico dat met nieuwe technologieën gepaard gaat er voor het eerst de top tien binnen.
De Allianz Risk Barometer wordt jaarlijks uitgebracht door Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS). Dit is de zevende editie.