Logistiek in economisch onzekere tijden: het belang van periodiek onderhoud aan laad- en losapparatuur

(Advertorial) Het nieuws in 2025 wordt veelvuldig beheerst door (politieke) conflicten en economische onrust. Gelukkig rekent het CPB ons nog voor dat we in Nederland de komende jaren mogen rekenen op een bescheiden economische groei, maar bedrijven volgen de wereldwijde ontwikkelingen nauwlettend. Ook wordt er nu kritisch gekeken naar de uitgaven. Juist in deze periode is het van cruciaal belang om niet te besparen op zaken die ervoor zorgen dat het logistieke proces op rolletjes blijft lopen. Een voorbeeld daarvan is het periodieke onderhoud aan laad- en lossystemen, waaronder dock levellers, shelters en snelloopdeuren.
Preventief onderhoud: een investering die kosten voorkomt
Laad- en lossystemen vormen de ruggengraat van elk logistiek proces. Ze zorgen ervoor dat goederen snel, veilig en efficiënt geladen en gelost kunnen worden. Wanneer deze systemen uitvallen, kan dat niet alleen leiden tot directe stilstand, maar ook tot leveringsproblemen, onveilige situaties en schade aan goederen of voertuigen.
Het idee dat onderhoud vooral een kostenpost is, gaat allang niet meer op. De moderne manager kijkt verder dan de situatie van nu. Onderhoud wordt eigenlijk beschouwd als een vorm van anticyclisch investeren en dus het voorkomen van hogere, onverwachte uitgaven op lange termijn. Door tijdig kleine defecten te signaleren en op te lossen, worden dure reparaties of volledige vervangingen vermeden. Een vast onderhoudsplan zorgt ervoor dat onderdelen zoals hydraulica, sensoren en mechanische scharnierpunten optimaal blijven functioneren — en voorkomt dat een klein defect uitgroeit tot een kostbare storing.
Stilstand kost meer dan onderhoud
Juist in economisch krappe tijden is een verstoring uiterst ongewenst. Leverbetrouwbaarheid en klanttevredenheid staan onder druk. Een onverwachte storing van een dock leveller kan niet alleen leiden tot productiestilstand, maar ook tot mogelijk contractuele boetes of verloren klanten. De kosten van één dag stilstand kunnen hoger zijn dan die van een jaar periodiek onderhoud.
Veiligheid en compliance
Mede door de periodieke rapportages van de Arbeidsinspectie, weten we inmiddels dat het laad- en losproces de nodige risico mee zich meebrengt. Het is belangrijk die risico’s in kaart te brengen en ze zoveel mogelijk te beteugelen. Goed onderhouden laad- en losapparatuur verkleint de kans op bedrijfsongevallen. Uiteraard draait het niet alleen om de wettelijke verplichtingen; het is ook belangrijk om de medewerkers met betrouwbare systemen te laten werken.
Bescherm mensen én capaciteit
Als bedrijf wil je je medewerkers niet alleen met goed onderhouden apparatuur laten werken, maar ook alle risico’s van de werkomgeving zoveel mogelijk verminderen. Een niet goed functionerende dock leveller of een openstaande deur aan het dock kan leiden tot ongelukken zoals valpartijen, beknellingen of schade aan materieel. Zulke incidenten resulteren niet alleen in persoonlijk leed, maar ook in verzuim, wat leidt tot onderbezetting of de noodzaak om dure uitzendkrachten in te huren. Juist in een krappe arbeidsmarkt kan dit een flinke extra kostenpost betekenen. Regelmatig onderhoud ondersteunt simpelweg de continuïteit van je bedrijfsvoering.
Conclusie: periodiek onderhoud is geen luxe, maar een noodzakelijke maatregel om kosten te beheersen, veiligheid te waarborgen en continuïteit te garanderen. Juist als elke euro telt, is het voorkomen van onnodige uitgaven belangrijker dan ooit.
Meer over de periodieke onderhoudsprogramma’s van Rite-Hite op www.ritehite.nl.