Zetes breidt portfolio uit voor Falsified Medicine Directive
In februari 2019 trad de Europese ‘Falsified Medicine Directive’ (FMD) in werking, een richtlijn die de omloop van namaakgeneesmiddelen moet tegengaan. Die richtlijn heeft een belangrijke impact op de supply chain van zorginstellingen. De FMD-richtlijn legt met name de authenticatie en decommissionering van geneesmiddelen op, ook in ziekenhuizen. De ziekenhuisapotheken moeten eerst controleren of het beveiligingslabel van medicijnendoosjes intact is, vooraleer ze intern verdeeld worden. Ook moeten ze in het nationaal medicijnenverificatiesysteem (NMVS) de status ervan wijzigen van ‘actief’ naar ‘gedeactiveerd en verdeeld’. Om dat te doen, moet ze de unieke identificatiecode van het product (door de fabrikant op de doos aangebracht) scannen en controleren in het NMVS. Als de controle eenmaal is uitgevoerd, mag het geneesmiddel worden ‘gedecommissioneerd’.
Om de logistieke verwerking van geneesmiddelen te vereenvoudigen, stelt Zetes een module voor aggregatie en consolidatie (ZetesMedea) voor. Die wordt gekoppeld met modules voor traceerbaarheid (ZetesOlympus) en serialisatie
(ZetesAtlas). Dankzij die technologie is het mogelijk alle digitale informatie die is gekoppeld aan unieke identificatiegegevens, te consolideren op één enkel barcodelabel (een geaggregeerd aantal items – de ‘kinderen’ – gekoppeld met een container – de ‘ouder’). Zo kunnen ziekenhuisapotheken nu hun leveranciers authentiseren en volledige medicijnloten decommissioneren alvorens een geneesmiddel aan een patiënt wordt overhandigd. Op die manier vermijden ziekenhuizen dat ze elk doosje apart moeten scannen.