Trova transformeert dieseltruck in elektrische vrachtwagen

Foto: @Brussels Airport Company
Het Belgische bedrijf Trova heeft zijn eerste volledig elektrisch aangedreven vrachtwagen geleverd aan transportbedrijf Ninatrans. Opvallend daarbij is dat het niet om een nieuwe vrachtwagen gaat, maar om een bestaande dieseltruck die werd omgebouwd tot een e-truck. Die doorbraak, gerealiseerd in samenwerking met Flanders Make, Brussels Airport en met de steun van VLAIO, moet aantonen dat de elektrificatie van zwaar wegtransport sneller, betaalbaarder en volledig circulair kan.
De vrachtwagen, een omgebouwde Volvo FH, is de eerste elektrische vrachtwagen in België die een officiële homologatie krijgt via een repowering proces. Ninatrans zal de elektrische vrachtwagen inzetten voor shuttlevervoer in en rond de luchthaven van Zaventem.
De omgebouwde Volvo FH van Ninatrans is acht jaar oud en heeft al 730.000 kilometer op de teller staan. Dankzij het repower-model van Trova is het voertuig herboren met een volledig nieuwe elektrische aandrijflijn, batterijen en een intelligente ‘vehicle control unit’ (VCU) die alle boordsystemen beheert.
De technologische ontwikkeling van de retrofit-oplossing werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met Flanders Make. Het onderzoekscentrum voor de Vlaamse maakindustrie verleende zijn expertise bij o.a. de softwareontwikkeling, simulatie, thermisch ontwerp en reverse engineering,
De Vlaamse overheid hielp de innovatie mee mogelijk maken. De ontwikkeling werd financieel gesteund via een VLAIO R&D-project, en door recente wetswijzigingen is de homologatie voor elektrisch aangedreven vrachtwagens nu wettelijk.
Met de succesvolle homologatie is Trova naar eigen zeggen klaar om op te schalen. De technologie werd ontwikkeld met een multi-merkenbenadering, waardoor ze aanpasbaar is aan verschillende vrachtwagenmodellen en -fabrikanten.
In 2025 zal Trova zijn productiecapaciteit uitbreiden en streven naar een bredere toepassing binnen de logistieke sector. Op die manier draagt het bedrijf bij aan een circulaire economie en helpt het de klimaatdoelstellingen van de EU voor zwaar transport te behalen: 90% minder CO2-uitstoot in 2040.