Transferium is nieuwe exploitant van River Terminal Roeselare
De opstart van River Terminal Roeselare zit in de laatste rechte lijn. Nog voor de zomer van 2023 moet het nieuwe overslagcentrum langs het kanaal Roeselare-Leie operationeel zijn. POM West-Vlaanderen stelde Transferium, als deel van de Multi Logistics Group (Hasco Invest), aan als concessiehouder om een succesvolle opstart van River Terminal Roeselare te garanderen.
In 2020 startten de werken voor de bouw van de rivierterminal in opdracht van De Vlaamse Waterweg en POM West-Vlaanderen, via de logistieke dochtermaatschappij RTW. Twee jaar later werden de werken volledig afgerond en heeft RTW de concessie op de terminal. De nieuwe rivierterminal bestaat uit een kaaimuur van 230 meter waar schepen aanmeren en een kaaiplateau van 18.000m² als opslagruimte. Volgens Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen, zorgt het overslagcentrum voor een boost in de regio. “Samen met De Vlaamse Waterweg, WVI en stad Roeselare willen we meer bedrijven overtuigen om over te schakelen op de binnenvaart voor het vervoer van goederen en grondstoffen. Met onze River Terminal bieden we een duurzaam transportalternatief aan bedrijven die geen eigen toegang tot de waterweg hebben.”
Om een uitbater voor de terminal aan te stellen, was een aanbestedingsprocedure noodzakelijk. “Door een samenloop van omstandigheden, moesten we die procedure noodgedwongen heropstarten. Daarom duurde het even om een exploitant te kunnen aanstellen”, licht Jean de Bethune toe. De huidige opstart van de activiteiten op de terminal valt nu samen met de geplande werken aan de Ooigemsluis. River Terminal Roeselare zal zo een belangrijke bijkomende rol spelen, met name om voorraden te bufferen teneinde bedrijven achter de sluis draaiende te houden. Zo blijft de impact van de stremming van de kluis beperkt.
Roots in Roeselare
De roots van Transferium als op- en overslagbedrijf liggen in Roeselare. De voorbije 20 jaar kende het bedrijf een flinke groei en bouwde het zijn reputatie als ‘stevedore’ (laden en lossen van schepen) in de cement-, bouwstoffen- en grondindustrie verder uit. Transferium is momenteel ook actief op een terminal in de haven van Brussel en Gent. Het bedrijf heeft ook ervaring in de sector van de circulaire goederenstromen. Met Transferium Biomass slaan ze de brug tussen partijen die ‘biofuels’ recupereren en de bedrijven die ze aanwenden als alternatieve brandstoffen. Sinds februari 2023 vond het overslagbedrijf versterking bij de Multi Logistics Group, die deel uitmaakt van de duurzame investeringsgroep Hasco Invest. De toetreding tot die groep moet Transferium helpen zijn toekomstige groeiambities waar te maken.
Opportuniteiten voor de toekomst
Een van die ambities is de exploitatie van River Terminal Roeselare. Door met Transferium in zee te gaan, wil POM West-Vlaanderen de River Terminal Roeselare uitbouwen tot een competitieve op- en overslagterminal en een regionaal belangrijk knooppunt. Een ambitie die ook Transferium deelt. “We bieden onze klanten een logistieke totaaloplossing aan. Door grotere volumes met korte aanrijzones te verplaatsen, in combinatie met langere afstandstransport via de waterweg, versterken we de duurzaamheid”, vertelt Nicola Samyn, CEO van Transferium. “Met deze concessie willen we ons netwerk aan overslagpunten uitbreiden om onze klanten zo meer efficiënte transportoplossingen te kunnen aanbieden. Onze focus ligt op diversiteit aan bulkgoederen maar ook stukgoed of gestapelde producten maken deel uit van het porfolio”, licht Johannes Lagasse, CEO van Multi Logistics Group, toe.
Foto vlnr: Nicola Samyn (Transferium) Jean de Bethune (POM West-Vlaanderen), Johannes Lagasse (Multi Logisctics Group) en Pieter Decloedt (POM West-Vlaanderen).