Slimme netwerken maken opmars in logistiek
De technologie van de draadloze ‘Low Power Wide Area Networks’ (LPWAN) kan, ondanks enkele beperkingen, zinvol worden ingezet voor het beheer van assets en de opvolging van waardevolle goederen. Dat blijkt uit de projectresultaten van WiN4track, dat VIL in samenwerking met zestien bedrijven uitwerkte (Abbott, ArcelorMittal, Borealis, CNH Belgium, Colruyt, Contraload, DHL Supply Chain, Eandis, Euro Pool System, Fost Plus, Infrabel, Lineas, PostNL, Proximus, Siemens en Renewi).
Low Power Wide Area Networks zijn ontwikkeld om, met een ultralaag stroomverbruik, kleine hoeveelheden informatie draadloos over een grote afstand te transporteren tussen objecten en systemen. Het aanbod LPWAN-technologieën wordt steeds groter en populairder door de sterke opmars van het internet of things (IoT). Dankzij de netwerken kunnen producten of assets worden voorzien van een tracker of sensor met een levensduur van vijf à tien jaar. Voor de logistieke sector biedt dat mogelijkheden voor onder meer traceerbaarheid, asset/fleet management en goods monitoring.
Tijdens het project werden technologieën die vandaag al beschikbaar zijn, zoals Sigfox en LoRa, onder de loep genomen. Uit de praktijktesten blijkt dat die technologieën zinvol kunnen worden ingezet in de logistieke sector.
Toch doken ook enkele aandachtspunten op. Zo is het aantal berichten dat per dag kan worden verstuurd beperkt, waardoor producten die frequent moeten worden opgevolgd of gemonitord, uit de boot vallen. Ook werkt de technologie niet in gekoelde transporten en koelruimtes. De oorzaak is de kooi van Faraday, die alle RF-toepassingen moeilijk maakt.
Meer over dit topic leest u in de maarteditie van Value Chain.