Siemens baant met Digital Enterprise-portfolio de weg naar digitale transformatie
Digital Enterprise is de volgende stap in de digitale transformatie van Siemens, op weg naar flexibele modulaire productie. De onderneming integreert in haar portfolio geavanceerde technologieën zoals ‘Edge’ en ‘cloud computing’, artificiële intelligentie en ‘additive manufacturing’. Daardoor krijgen gebruikers nieuwe mogelijkheden aangereikt om hun productie flexibeler en intelligenter te maken. Communicatieve netwerken via Industrial 5G spelen daarbij volgens Siemens een sleutelrol.
Een van de productinnovaties bij Siemens is de Sitrans MS Multisensor, die voornamelijk wordt gebruikt voor toestandsbewaking van mechanische bedrijfsonderdelen zoals pompen, compressoren, tandwielen en kleppen. Via de artificial intelligence-analyse van sensorgegevens zoals trillingen en temperaturen, kan belangrijke informatie voor voorspellend onderhoud worden gegenereerd. De gebruiker kan via mobiele toestellen of cloudtoepassingen toegang krijgen tot KPI’s en statusberichten over de machines. Siemens presenteert ook vier applicaties voor de Closed Loop Digital Twin. Ze kunnen worden gebruikt om in beide richtingen gegevens uit te wisselen tussen Teamcenter, Tecnomatix Plant Simulation, Amesim en MindSphere voor de continue verbetering van de kwaliteit van fysieke modellen en simulaties. Een ander nieuw product is een innovatieve IoT-poort tussen de cloud, interne IT en productie: Simatic IOT2050 zal in de toekomst uitgerust zijn met een Edge-functie, waardoor het eenvoudig kan worden geïntegreerd in de Industrial Edge-oplossingen van Siemens.
Op het gebied van drivetechnologie toont een oplossing hoe gegevens die heel frequent worden verstrekt in de toekomst dicht bij de machine kunnen worden verwerkt. De aansluiting van Sinamics-frequentieomvormers op een Edge-toestel stelt gebruikers van machines en applicaties in staat complexe analyses uit te voeren van gegevens die al op de drive verzameld zijn. Machine learning algoritmen identificeren patronen en detecteren anomalieën en hun oorzaken. Ze verschaffen vroegtijdige aanwijzingen voor noodzakelijk onderhoud, waardoor de stilstandtijden tot een minimum worden beperkt. Op het gebied van artificial intelligence diensten presenteert Siemens ook zijn ‘Predictive Services for Foundry’ (voorspellende diensten voor gieterij), waarmee gebruikers in de automotive sector de algemene efficiëntie van de fabriek moeten kunnen verhogen.
Om industriële energievoorzieningen en het energiegebruik efficiënter te maken, is een geconnecteerd ecosysteem van energienetwerken, gebouwen en industrie nodig. Daartoe presenteert Siemens oplossingen voor de interactie tussen intelligente energienetwerken en ladingen, evenals IoT-gebaseerde systemen en diensten voor de energie- en bouwinfrastructuur in een digitale fabriek.
Foto: Siemens