Platooning in de logistieke sector heeft bewezen potentieel
Het pilootproject van DB Schenker, MAN Truck & Bus en Fresenius University of Applied Sciences naar de toepassing van platooning op de Duitse snelwegen is met succes afgesloten. Uit de eerste praktijktest ter wereld met vrachtwagenkonvooien voor reële logistieke activiteiten blijkt dat elektronisch gekoppelde vrachtwagens een veilige en technisch betrouwbare oplossing vormen, die eenvoudig kan worden geïmplementeerd in de activiteiten van logistieke bedrijven.
Voor het onderzoeksproject reden professionele chauffeurs zeven maanden lang met twee elektronisch gekoppelde vrachtwagens op de Autobahn 9 tussen de vestigingen van de logistieke onderneming DB Schenker in Neurenberg en München. Na ongeveer 35.000 testkilometers, waarbij de vrachtwagens nauwelijks 15 tot 21 meter van elkaar reden, prezen de chauffeurs het rijcomfort en het algemene veiligheidsgevoel. De praktijktest wees ook op een lager verbruik.
Volgens de projectpartners kunnen vrachtwagenkonvooien bijdragen tot een efficiëntere ruimtebenutting op snelwegen, met minder files en een hogere verkeersveiligheid als resultaat.
Uit onderzoek door DB Schenker blijkt dat de logistiek dienstverlener in zijn Europese transportnetwerk ongeveer 40% van de kilometers met konvooien zou kunnen afleggen. Om dat te realiseren, zijn er echter bijkomende tests en een wettelijk kader nodig.
Het systeem in de MAN-vrachtwagens werkte onberispelijk gedurende 98% van de tijd. Gemiddeld was er slechts om de 2.000 kilometer een actieve interventie door de bestuurder nodig. Bovendien heeft het pilootproject uitgewezen dat het brandstofverbruik bij platooning 3 tot 4% lager ligt. De vrachtwagenconstructeur noemt platooning dan ook “een belangrijke stap op onze weg naar automatisering”.
Wetenschappers van de Fresenius University of Applied Sciences onderzochten de psychosociale en neurofysiologische effecten op de chauffeurs. Uit hun inschatting van specifieke rijsituaties blijkt dat de chauffeurs een algemeen gevoel van veiligheid en vertrouwen in de technologie hebben. Ze omschreven andere weggebruikers die hen de pas afsneden bij het invoegen vanaf aanpalende of andere rijstroken als “onaangenaam”, maar niet kritiek. “Door de snelle responstijden van het systeem zouden chauffeurs een volgafstand van 10 tot 15 meter verkiezen”, aldus de onderzoekers. Wat de neurofysiologische druk (concentratie of vermoeidheid) op de chauffeurs betreft, toonden de EEG-metingen geen systematische verschillen tussen konvooiritten en normale ritten. Voor internationaal gebruik bevelen de wetenschappers wel meer onderzoeken met langere ritten in de platooning-modus aan.
De projectpartners zijn ervan overtuigd dat het potentieel van platooning nog verder kan worden uitgebreid door toekomstige ontwikkelingen. Bovendien zijn ook nieuwe digitale businessmodellen in de logistieke sector niet ondenkbaar.
De term ‘platooning’ verwijst naar een systeem dat voertuigen op de weg gebruiken en waarbij ten minste twee vrachtwagens in een konvooi samen rijden op de snelweg, ondersteund door technische rijhulp- en controlesystemen. Alle voertuigen in het konvooi zijn elektrisch gekoppeld met elkaar. Het eerste voertuig bepaalt de snelheid en rijrichting, de andere volgen.