Ondernemingen verkiezen herindustrialisatie boven winstgevendheid op korte termijn

Foto: Pixabay

Volgens een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute, ‘The Resurgence of manufacturing: Reindustrialization strategies in Europe and the US’, richten grote organisaties in Europa en de VS zich meer op herindustrialisatie om hun zorgen over de druk op supply chains, stijgende tarieven en handelsgeschillen te verminderen. De herschikking van de wereldwijde supply chains en productiecapaciteit, waaronder ‘reshoring’, ‘nearshoring’ en diversificatie, krijgt strategische prioriteit boven winstgevendheid op korte termijn. Zestig procent van de bedrijfsleiders is vastbesloten hun inspanningen voort te zetten ondanks de hoge kosten. De meeste ondernemingen (65%) verminderen hun afhankelijkheid van Chinese producten. In plaats daarvan zullen ze de komende drie jaar investeren in ‘friendshoring’ om hun supply chains minder risicovol te maken.

Het onderzoek, dat tussen 1 en 20 januari 2025 werd uitgevoerd, toont dat de spanningen op de markten ervoor zorgen dat grote Europese en Amerikaanse organisaties hun plannen om hun productie- en toeleveringsketens te diversifiëren versneld uitvoeren. Twee derde heeft een actieve of lopende strategie voor herindustrialisatie, een stijging ten opzichte van 59% in 2024.

“Na decennia van globalisering is de noodzaak om te herindustrialiseren duidelijk. Organisaties vergroten hun inspanningen om de risico’s te verminderen en hun productie- en toeleveringsketens te diversifiëren door middel van friendshoring om de nabijheid van markten te versterken”, zegt Capgemini CEO Aiman Ezzat. “De complexiteit en de kosten die gepaard gaan met het reorganiseren van supply chains mogen niet worden onderschat. Bedrijfsleiders doen investeringen om de onvoorspelbare macro-omgeving te doorkruisen en het concurrentievermogen op lange termijn te verbeteren. Ze maken daarbij gebruik van geavanceerde technologieën. In een wereldwijd landschap in beweging zal regionale samenwerking met leveranciers, technologieproviders en beleidsmakers essentieel zijn om een veerkrachtig en aanpasbaar productie-ecosysteem op te bouwen.”

Drijfveren voor herindustrialisatie

Veerkracht van de supply chain, geopolitieke zorgen en de wens om dichter bij de klant te zitten, komen naar voren als de belangrijkste drijfveren voor herindustrialisatie. De druk op de supply chain wordt genoemd door een overweldigende meerderheid (95%) van de bedrijfsleiders, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 69% in 2024. De wens om dichter bij de klant te zitten wordt voor het eerst genoemd en komt op de tweede plaats (92%).

Stijgende tarieven zorgen voor nog grotere uitdagingen in de supply chain. Ruim negen op de tien (93%) bedrijfsleiders uiten hun bezorgdheid over de impact ervan. Herindustrialisatie wordt steeds meer gezien als een strategisch antwoord op het geopolitieke klimaat, met name voor de productie van batterijen/energieopslag, auto’s en telecom. Meer dan de helft van de bedrijfsleiders in alle regio’s verklaart dat handelstarieven hun inspanningen op het gebied van reshoring en herindustrialisatie versnellen.

Bedrijfsleiders erkennen de complexiteit en de kosten van herindustrialisatie. Meer dan zes op de tien (62%) verwachten stijgende kapitaalkosten in de komende drie jaar, maar de helft voorziet lagere logistieke en supply chain-kosten in dezelfde periode dankzij een grotere nabijheid tot klanten. Daarnaast ziet bijna twee derde de binnenlandse ‘skills gap’ nog steeds als een grote uitdaging, een status quo ten opzichte van 2024.

Stijging in nearshore en friendshore productie

Het afgelopen jaar hebben bedrijfsleiders in alle sectoren hun strategie verscherpt om hun productie en supply chain te verplaatsen. Meer dan de helft (56%) heeft geïnvesteerd in nearshoring of een combinatie van reshoring en nearshoring, tegenover 42% in 2024. Verwacht wordt dat die trend zich zal voortzetten. In de komende drie jaar zullen onshore en nearshore activiteiten naar verwachting toenemen tot respectievelijk 48% (een stijging van 7 procentpunten) en 24% (een stijging van 2 procentpunten) van de totale productiecapaciteit.

Volgens het rapport zal friendshoring voor de meeste organisaties (73%) een belangrijke strategie worden voor inkoop en productie. Het aandeel van friendshoring in de totale productiecapaciteit zal naar verwachting stijgen tot 41% in de komende drie jaar, tegenover 37% in 2024. Meer dan acht op de tien (82%) bedrijfsleiders geven aan hun afhankelijkheid van China in de supply chain te willen verminderen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 58% in 2024. In plaats daarvan richten de bevraagde organisaties hun herindustrialisatie op regio’s zoals Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Vietnam, India en Noord-Afrika.

Impact van geavanceerde technologieën

De meeste organisaties (62%) richten zich op het moderniseren van hun productiefaciliteiten om ze ‘smart’ en technologisch geavanceerd te maken. Meer dan de helft heeft dankzij digitale technologieën al meer dan 20% kostenbesparing gerealiseerd binnen hun herindustrialisatietrajecten. Bovendien is een grote meerderheid (84%) van plan te investeren in geavanceerde productietechnologieën om de kosten verder te verlagen.

Meer dan zes op de tien organisaties zetten in op cruciale technologieën zoals data analyse en AI/Machine Learning ter ondersteuning van hun herindustrialisatie in de komende drie jaar. Ook opkomende technologieën zoals Gen AI, 5G en edge computing, blockchain, digital twins en quantumtechnologieën staan op de radar.

Daarnaast verwacht bijna drie kwart (73%) van de ondernemingen dat herindustrialisatie zal bijdragen aan een verschuiving naar duurzame en milieuvriendelijke productiepraktijken, een aanzienlijke toename ten opzichte van 56% in 2024.

Het volledige rapport kunt u hier lezen.

Onderzoeksmethodologie

In de periode tussen 1 en 20 januari 2025 bevroeg het Capgemini Research Institute 1.401 bedrijfsleiders die werkzaam zijn bij organisaties met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar in de VS, het VK en continentaal Europa (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavië en Spanje). De deelnemende organisaties zijn actief in 13 belangrijke industriële en productiesectoren. De bevraagde bedrijfsleiders waren op directeursniveau en werken in verschillende bedrijfs-, technologie- en productiegerelateerde functies. Het Capgemini Research Institute bevroeg ook bedrijfsleiders en experts op het gebied van supply chain en productie bij grote organisaties wereldwijd.

Recente nieuwsberichten

Wijzigingen in kilometerheffing vanaf 1 juli 2025

Vanaf dinsdag 1 juli zijn in België nieuwe tarieven van toepassing voor de kilometerheffing. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen de tarieven worden aangepast aan de index. Voor Vlaanderen zal naast een indexering een aanpassing van de tarieven plaatsvinden overeenkomstig artikel 54 van het Programmadecreet van 20/12/2025. Wat Wallonië betreft, is er geen verandering van de tarieven voorzien.

Haven van Rotterdam neemt DCSA’s Track & Trace-standaard in gebruik

Digital Container Shipping Association (DCSA), een onafhankelijke non-profitorganisatie die standaardisatie en digitale innovatie in de containervaart stimuleert, heeft aangekondigd dat de haven van Rotterdam de eerste grote haven is die de Track & Trace (T&T)-standaard van DCSA opneemt in zijn havencommunicatiesysteem (Portbase). Die integratie moet ervoor zorgen dat het traceren en de zichtbaarheid van containers in een van de drukste havens ter wereld aanzienlijk worden verbeterd.

TransFollow lanceert app voor transportbeheer onderweg

TransFollow, aanbieder van digitale oplossingen voor het elektronisch beheren van transporten en transportdocumenten, stelt TransFollow Drive voor. Met die nieuwe mobiele applicatie kunnen chauffeurs hun dagelijkse opdrachten beheren door belangrijke mijlpalen vast te leggen, hun locatie te delen, uitzonderingen te melden en transportdocumenten digitaal te verwerken. Die realtime gegevensuitwisseling tussen de chauffeurs en hun backoffice moet ervoor zorgen dat verladers, transportbedrijven en andere partijen in de logistieke sector volledige zichtbaarheid op hun transporten krijgen.

Onderzoek naar digitale transformatie en GenAI in de supply chain

Hoe gaan supply chain leiders om met de realiteit van vandaag? Een antwoord daarop kunnen we vinden in ‘Supply Chain Horizons 2025’. Het rapport geeft de bevindingen weer van een onderzoek dat in januari en februari 2025 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Logility, een leverancier van AI-first software voor supply chain management. Vanson Bourne bevroeg 500 besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de supply chain van hun organisatie. Alle bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, hebben een omzet van minimaal 500 miljoen dollar en vertegenwoordigen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Midden-Europese DACH-landen, Australië en India.

Zes stappen naar een cost-to-serve-model

Om inzicht te krijgen in de werkelijke kosten en winstgevendheid van de supply chain, zouden chief supply chain officers (CSCO’s) een cost-to-serve (CTS)-model in zes stappen moeten toepassen. Zo klinkt het althans bij onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Aan de hand van dat stappenmodel kunnen ondernemingen hun indirecte en overheadkosten toewijzen op basis van de complexiteit die met elke afzonderlijke klant en elk afzonderlijk product gepaard gaat.

Is jouw bedrijf klaar voor automatisering?

(Advertorial) In een markt die zo snel verandert als de logistiek, kan het uitstellen van beslissingen je duur komen te staan. Toch wachten veel kleine en middelgrote bedrijven met het automatiseren van hun magazijn, vaak gebaseerd op aannames die achterhaald zijn. Waar grote bedrijven automatisering al lang hebben omarmd, zien kleinere organisaties het nog te vaak als een luxe in plaats van een noodzaak.

Meten is weten: de veiligheidsinspectie als bescherming van medewerkers én productiviteit

(Advertorial) De laadperrons van vandaag zijn drukker dan ooit. Nu de wereldbevolking de 8 miljard passeert, worden er meer producten dan ooit tevoren verhandeld. Onderzoek in de VS wees uit dat er in 2022 bijna 20 miljard ton goederen werd verzonden, waarvan het grootste gedeelte langs het laadperron is gegaan.

FedEx huurt logistieke ruimte op Prologis Park Schiphol

Prologis heeft 20.000m² logistieke ruimte op Prologis Park Schiphol verhuurd aan FedEx.

De faciliteit, gelegen op 8km van de Nederlandse luchthaven, werd in 1999 gebouwd, maar is gemoderniseerd om te voldoen aan de huidige energie-efficiëntie standaarden. Het magazijn beschikt over volledig elektrische kantoorwerkzaamheden en is door Prologis geüpgraded om te beantwoorden aan de specifieke operationele behoeften van FedEx. Tot de verbeteringen behoren de installatie van energiezuinige ledverlichting, een gerenoveerde kantoorruimte en vernieuwde sanitaire voorzieningen en extra structurele aanpassingen om efficiënte werkprocessen te ondersteunen.

Food retailer Rewe optimaliseert logistiek centrum met Witron

Bij de Duitse Rewe Groep is een grootschalig initiatief aan de gang waarbij de supermarktketen zijn netwerk van magazijnen optimaliseert om op lange termijn de klanten van de Rewe-winkels sneller en efficiënter van producten te voorzien. Als onderdeel van dat initiatief wordt het nationale logistieke centrum van Rewe in Neu-Isenburg uitgerust met innovatieve technologie. Daarvoor werkt de foodretailer samen met de Witron-groep, die instaat voor de implementatie van het volledig geautomatiseerde OPM-systeem. In de toekomst zal het logistieke centrum in Neu-Isenburg 2.200 winkels bevoorraden met 16.700 verschillende droge producten en op een piekdag meer dan 640.000 dozen picken.

Het nieuwe project komt er in navolging van een eerdere realisatie van Witron in het logistieke centrum van Rewe in Henstedt-Ulzburg.

Jungheinrich neemt All Exeptional in de arm voor transport binnen België

Jungheinrich, leverancier van intralogistieke oplossingen, heeft All Exeptional geselecteerd als nieuwe transportpartner voor het vervoer van zijn toestellen binnen België. De samenwerking werd op 1 april 2025 aangevat.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.