Ondernemingen verkiezen herindustrialisatie boven winstgevendheid op korte termijn

Foto: Pixabay
Volgens een nieuw rapport van het Capgemini Research Institute, ‘The Resurgence of manufacturing: Reindustrialization strategies in Europe and the US’, richten grote organisaties in Europa en de VS zich meer op herindustrialisatie om hun zorgen over de druk op supply chains, stijgende tarieven en handelsgeschillen te verminderen. De herschikking van de wereldwijde supply chains en productiecapaciteit, waaronder ‘reshoring’, ‘nearshoring’ en diversificatie, krijgt strategische prioriteit boven winstgevendheid op korte termijn. Zestig procent van de bedrijfsleiders is vastbesloten hun inspanningen voort te zetten ondanks de hoge kosten. De meeste ondernemingen (65%) verminderen hun afhankelijkheid van Chinese producten. In plaats daarvan zullen ze de komende drie jaar investeren in ‘friendshoring’ om hun supply chains minder risicovol te maken.
Het onderzoek, dat tussen 1 en 20 januari 2025 werd uitgevoerd, toont dat de spanningen op de markten ervoor zorgen dat grote Europese en Amerikaanse organisaties hun plannen om hun productie- en toeleveringsketens te diversifiëren versneld uitvoeren. Twee derde heeft een actieve of lopende strategie voor herindustrialisatie, een stijging ten opzichte van 59% in 2024.
“Na decennia van globalisering is de noodzaak om te herindustrialiseren duidelijk. Organisaties vergroten hun inspanningen om de risico’s te verminderen en hun productie- en toeleveringsketens te diversifiëren door middel van friendshoring om de nabijheid van markten te versterken”, zegt Capgemini CEO Aiman Ezzat. “De complexiteit en de kosten die gepaard gaan met het reorganiseren van supply chains mogen niet worden onderschat. Bedrijfsleiders doen investeringen om de onvoorspelbare macro-omgeving te doorkruisen en het concurrentievermogen op lange termijn te verbeteren. Ze maken daarbij gebruik van geavanceerde technologieën. In een wereldwijd landschap in beweging zal regionale samenwerking met leveranciers, technologieproviders en beleidsmakers essentieel zijn om een veerkrachtig en aanpasbaar productie-ecosysteem op te bouwen.”
Drijfveren voor herindustrialisatie
Veerkracht van de supply chain, geopolitieke zorgen en de wens om dichter bij de klant te zitten, komen naar voren als de belangrijkste drijfveren voor herindustrialisatie. De druk op de supply chain wordt genoemd door een overweldigende meerderheid (95%) van de bedrijfsleiders, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 69% in 2024. De wens om dichter bij de klant te zitten wordt voor het eerst genoemd en komt op de tweede plaats (92%).
Stijgende tarieven zorgen voor nog grotere uitdagingen in de supply chain. Ruim negen op de tien (93%) bedrijfsleiders uiten hun bezorgdheid over de impact ervan. Herindustrialisatie wordt steeds meer gezien als een strategisch antwoord op het geopolitieke klimaat, met name voor de productie van batterijen/energieopslag, auto’s en telecom. Meer dan de helft van de bedrijfsleiders in alle regio’s verklaart dat handelstarieven hun inspanningen op het gebied van reshoring en herindustrialisatie versnellen.
Bedrijfsleiders erkennen de complexiteit en de kosten van herindustrialisatie. Meer dan zes op de tien (62%) verwachten stijgende kapitaalkosten in de komende drie jaar, maar de helft voorziet lagere logistieke en supply chain-kosten in dezelfde periode dankzij een grotere nabijheid tot klanten. Daarnaast ziet bijna twee derde de binnenlandse ‘skills gap’ nog steeds als een grote uitdaging, een status quo ten opzichte van 2024.
Stijging in nearshore en friendshore productie
Het afgelopen jaar hebben bedrijfsleiders in alle sectoren hun strategie verscherpt om hun productie en supply chain te verplaatsen. Meer dan de helft (56%) heeft geïnvesteerd in nearshoring of een combinatie van reshoring en nearshoring, tegenover 42% in 2024. Verwacht wordt dat die trend zich zal voortzetten. In de komende drie jaar zullen onshore en nearshore activiteiten naar verwachting toenemen tot respectievelijk 48% (een stijging van 7 procentpunten) en 24% (een stijging van 2 procentpunten) van de totale productiecapaciteit.
Volgens het rapport zal friendshoring voor de meeste organisaties (73%) een belangrijke strategie worden voor inkoop en productie. Het aandeel van friendshoring in de totale productiecapaciteit zal naar verwachting stijgen tot 41% in de komende drie jaar, tegenover 37% in 2024. Meer dan acht op de tien (82%) bedrijfsleiders geven aan hun afhankelijkheid van China in de supply chain te willen verminderen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van 58% in 2024. In plaats daarvan richten de bevraagde organisaties hun herindustrialisatie op regio’s zoals Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Mexico, Vietnam, India en Noord-Afrika.
Impact van geavanceerde technologieën
De meeste organisaties (62%) richten zich op het moderniseren van hun productiefaciliteiten om ze ‘smart’ en technologisch geavanceerd te maken. Meer dan de helft heeft dankzij digitale technologieën al meer dan 20% kostenbesparing gerealiseerd binnen hun herindustrialisatietrajecten. Bovendien is een grote meerderheid (84%) van plan te investeren in geavanceerde productietechnologieën om de kosten verder te verlagen.
Meer dan zes op de tien organisaties zetten in op cruciale technologieën zoals data analyse en AI/Machine Learning ter ondersteuning van hun herindustrialisatie in de komende drie jaar. Ook opkomende technologieën zoals Gen AI, 5G en edge computing, blockchain, digital twins en quantumtechnologieën staan op de radar.
Daarnaast verwacht bijna drie kwart (73%) van de ondernemingen dat herindustrialisatie zal bijdragen aan een verschuiving naar duurzame en milieuvriendelijke productiepraktijken, een aanzienlijke toename ten opzichte van 56% in 2024.
Het volledige rapport kunt u hier lezen.
Onderzoeksmethodologie
In de periode tussen 1 en 20 januari 2025 bevroeg het Capgemini Research Institute 1.401 bedrijfsleiders die werkzaam zijn bij organisaties met een jaaromzet van meer dan 1 miljard dollar in de VS, het VK en continentaal Europa (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Scandinavië en Spanje). De deelnemende organisaties zijn actief in 13 belangrijke industriële en productiesectoren. De bevraagde bedrijfsleiders waren op directeursniveau en werken in verschillende bedrijfs-, technologie- en productiegerelateerde functies. Het Capgemini Research Institute bevroeg ook bedrijfsleiders en experts op het gebied van supply chain en productie bij grote organisaties wereldwijd.