Nieuwe eisen voor verklaring over verbruik en CO2-uitstoot van zware trucks
Vanaf 1 januari 2019 wordt het in de EU wettelijk verplicht om nieuw geproduceerde vrachtwagens te voorzien van een verklaring met betrekking tot het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Dat moet het voor kopers gemakkelijker maken om zuinige voertuigen met minder negatieve effecten op het klimaat aan te schaffen, waardoor de uitstoot van het vrachtverkeer daalt.
De wet wordt in een aantal stappen ingevoerd voor verschillende types zware voertuigen. Voor elk individueel voertuig wordt een unieke verklaring met brandstofverbruikswaarden en CO2-emissies afgegeven, berekend op de fabrieksspecificaties en het transportsegment. Als basis voor de aangegeven waarden wordt een EU-gecertificeerd en gestandaardiseerd proces voor het simuleren van rijcycli gebruikt.
Volvo Trucks ziet die nieuwe eisen als een positieve bijdrage aan de middelen waarmee de sector nu al werkt. “De verklaringen bieden onze klanten eenvoudig te begrijpen en goed vergelijkbare informatie over het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot. Die kunnen als leidraad dienen bij de keuze van een vrachtwagen”, aldus Lars Mårtensson, director Environment and Innovation bij Volvo Trucks. “Het belangrijkste is echter dat de focus nu nog meer op brandstof efficiency en klimaatimpact komt te liggen. Brandstof efficiency is voor Volvo Trucks al lang belangrijk. Sinds het begin van de jaren ’90 zijn we erin geslaagd het brandstofverbruik voor nieuwe vrachtwagens met een vijfde te verminderen en elk jaar zetten we die dalende trend door. Ook onze klanten hechten veel waarde aan het verbeteren van brandstof efficiency. Heel wat transportbedrijven hebben op het gebied van brandstofbesparende maatregelen al een lange weg afgelegd, terwijl andere er niet altijd evenveel prioriteit aan hebben kunnen geven. De nieuwe verplichte verklaringen kunnen vooral voor die laatste groep een handig instrument zijn bij de keuze van een vrachtwagen.”
Volgens het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change van de VN) is zwaar wegtransport verantwoordelijk voor circa zes procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en de sector is in grote mate afhankelijk van fossiele brandstoffen.
“Daarom hopen we dat de nieuwe richtlijnen ook worden aangevuld met economische stimuleringsmaatregelen die het aantrekkelijk maken voor transportbedrijven om oudere voertuigen te vervangen door nieuwe, zuinigere vrachtwagens met lagere CO2-emissies”, vervolgt Lars Mårtensson.
Op dit moment zijn er nog geen beslissingen genomen in verband met belastingen of stimuleringsmaatregelen verbonden aan de nieuwe verklaringsvereisten. Volgens het scenario in ‘A European Strategy for Low Emission Mobility’ van de EU wordt echter aangenomen dat de CO2- emissies van het goederenverkeer over de weg met gemiddeld 1,5 procent per jaar zullen afnemen tot 2030.