Honda Motor Europe Logistics migreert bestaande systemen naar SAP

Foto: © Jeroen Willems
IT-dienstverlener Delaware gaat de komende vijf jaar alle verouderde systemen van Honda Motor Europe Logistics, die vandaag nog over verschillende silo’s verspreid zitten, migreren naar een groot, geïntegreerd SAP-systeem. Honda streeft daarmee naar een toekomstbestendige supply chain om klaar te zijn voor de elektrische auto-industrie van morgen.
Honda Motor Europe Logistics in Gent is Honda’s logistieke hoofdhub voor Europa, inclusief de volledige supply chain voor wisselstukken. Elk jaar passeren er meer dan een miljoen producten – wagens, motorfietsen, buitenboordmotoren, grasmaaiers, enzovoort – door de supply chain. De supply chain voor wisselstukken beheert de volledige ketting van bestelling aan de leverancier tot levering aan de klant en dit voor alle Honda-producten op Europese schaal. Het gaat dan ook om een groots langetermijnproject, waarbij op het hoogtepunt ervan meer dan 100 medewerkers van Delaware betrokken zullen zijn, met gevolgen voor het werk van ongeveer 1000 Honda-medewerkers in Europa en de ongeveer 7000 Europese verkooppunten.
“Onze legacy systemen zijn momenteel in aparte silo’s georganiseerd. Reserveonderdelen, accessoires voor auto’s en motorfietsen, industriële motoren voor power products, OEM-componenten, ... Elke productfamilie heeft haar eigen processen”, zegt Erik Chabot, logistiek directeur bij Honda Motor Europe Logistics (2e van links op foto). “Om een toekomstbestendige supply chain op te bouwen, wilden we vanaf nul beginnen en alle systemen harmoniseren.” Dat brengt niet alleen voordelen mee door voor efficiëntiewinst te zorgen in de veelheid aan systemen en processen, het is ook nodig om nieuw potentieel te ontsluiten en klaar te zijn voor de auto-industrie van morgen.
“Onze sector is in volle transformatie. Kijk bijvoorbeeld naar de aftermarket: die is al meer dan een eeuw gericht op service voor verbrandingsmotoren, maar evolueert nu naar softwarematige oplossingen voor elektrische voertuigen. Ook het verkoopproces en de rol van de dealer veranderen volledig. Als we onze systemen en logistieke processen daar vandaag niet op voorbereiden, missen we morgen de boot”, legt Erik Chabot uit.
Honda ging daarom op zoek naar een partner die samen met hen zou nadenken over de beste aanpak en daarnaast ook de volledige implementatie in goede banen kon leiden. Uiteindelijk werd er gekozen voor Delaware.
Delaware werkt nu al continu met meer dan vijftig consultants ter plaatse, die dagelijks met hun contacten bij Honda afstemmen. “Ons dedicated automotive team herkent de kritieke processen en begrijpt zowel de korte als lange termijnuitdagingen voor Honda’s business. Dat leidt tot een constructieve en respectvolle samenwerking”, klinkt het bij de IT-dienstverlener.
Het volledige project behelst zes aspecten, waarvoor een gedetailleerde roadmap werd uitgetekend: logistiek (units, wisselstukken, accessoires); aftermarket: verkoop van wisselstukken & accessoires; supply en planning; administratie en douane (stock en invoerrechten); masterdata en datamigratie; en systeemarchitectuur en veiligheid.
De eerste vier projecten zitten al in de conceptuele ontwerpfase. De volgende fasen zijn het maken van blauwdrukken en het realiseren van de nieuwe processen op elke locatie. Het is net zoals bij een openhartoperatie: alles moet te allen tijde blijven werken”, besluit Nico Claeys, programmamanager bij Honda Motor Europe Logistics (2e van rechts op foto).