Grond voor logistiek vastgoed blijft schaars in Vlaanderen
Vlaanderen blijft het zwaartepunt in de sector van het semi-industrieel en logistiek vastgoed, goed voor meer dan driekwart van de transacties in België in de laatste vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van JLL.
In de voorbije vijf jaar (2014-2018) registreerde JLL in totaal 7,1 miljoen vierkante meter industriële transacties in Vlaanderen, gemiddeld 1,4 miljoen vierkante meter per jaar. Tot dusver in 2019 bedraagt het opnamevolume 763.000m², wat 15% lager is dan het gemiddelde in de voorbije vijf jaar in dezelfde periode. Terwijl de semi-industriële vastgoedmarkt stabiel presteert, is de daling in de globale cijfers volgens JLL toe te wijzen aan een kleine daling in logistieke transacties, 23 tot dusver dit jaar tegen 30 gemiddeld in de eerste drie trimesters van de voorbije vijf jaar. Aangezien in het vierde kwartaal traditioneel de meeste logistieke transacties geregistreerd worden, gemiddeld 14 transacties in de voorbije vijf jaar, zou het transactievolume tegen het jaareinde het vijfjarig jaargemiddelde kunnen evenaren.
Nog uit de cijfers blijkt dat projecten op maat meer dan 60% van de logistieke transacties in Vlaanderen in de laatste vijf jaar vertegenwoordigen. Alleen al in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen tekenden bedrijven in diezelfde periode voor meer dan 500.000m² opnamevolume in nieuwe logistieke gebouwen. Zo tekende Barry Callebaut recent voor 60.000m² logistieke distributieruimte op maat in Lokeren, wordt er voor rekening van PreZero (Fost Plus) een industrieel pand van 27.000m² op maat gebouwd in Evergem en breidt Lidl zijn distributiecentrum in Wevelgem met 16.000m² uit. In Lummen zal Montea op een multimodaal ontsloten site nabij het Albertkanaal en dichtbij de autosnelwegen E313 en E314 een fossielvrij distributiecentrum van 30.000m² opleveren.
Aangezien vooral grote logistieke spelers vragen naar nieuwe projecten die volledig op maat worden opgericht, is grond vinden een belangrijke vereiste. Gronden voor industrieel gebruik worden echter schaars, wat opwaartse druk zet op de grondprijzen. Speculatieve ontwikkelingen blijven eerder uitzonderlijk en het onmiddellijk beschikbare aanbod aan nieuwe state-of-the-art industriële en logistieke gebouwen ligt in Vlaanderen zeer laag. Ook de leegstand in bestaande gebouwen is gedaald, naar een geschatte 3,5% globaal genomen, in vergelijking met 4,5% op Europees niveau, ook al een historisch laagterecord. Grondprijzen voor eindgebruikers zijn in de laatste twaalf maanden dan ook gestegen. De ‘prime’ grondprijs, die voor de beste stukken grond op de beste liggingen, varieert nu van 165 tot 225 euro per vierkante meter in de provincie Antwerpen en van 70 tot 130 euro per vierkante meter in Limburg. Om snel nieuwe projecten te kunnen realiseren, is er volgens JLL nood aan grondreserve bij ontwikkelaars.