Eén op tien truckchauffeurs dommelde ooit al in achter het stuur
Maar liefst 90% van alle verkeersongevallen wordt veroorzaakt door menselijk gedrag, waarbij vermoeidheid een belangrijke factor is. Dat staat te lezen in een communiqué van Webfleet, dat op de Dag van de Vrachtwagenchauffeur (12 december) werd verspreid. Tussen de 10% en 25% van de verkeersongevallen heeft te maken met een vermoeide bestuurder. Tien procent van de chauffeurs geeft zelfs aan ooit in slaap te zijn gevallen achter het stuur. “Die zorgwekkende cijfers benadrukken de noodzaak om het werk van chauffeurs veiliger en eenvoudiger te maken”, aldus Webfleet, de dochteronderneming van Bridgestone die oplossingen voor wagenparkbeheer levert.
Uit een analyse van Lytx (aanbieder van videotelematica-oplossingen voor wagenparken), gebaseerd op camerabeelden van een miljoen chauffeurs, blijkt dat de volgende vijf gedragingen het vaakst bijdragen aan onveilig rijgedrag: roken tijdens het rijden, te laat reageren op verkeerssituaties, geen veiligheidsgordel dragen, mobiele telefoon of andere apparaten gebruiken, en eten of drinken achter het stuur.
Daarnaast toont onderzoek van Webfleet bij 1.050 Europese fleet managers aan dat 42% van de wagenparken jaarlijks bij één tot vijf aanrijdingen betrokken is. Verder erkent 84% van de fleet managers dat slecht rijgedrag een negatieve impact heeft op hun bedrijf. De helft van de fleet managers zegt ook niet zeker te weten of hun bestuurders zich veilig gedragen in het verkeer.
Chauffeurs staan onder enorme druk. Naast lange werkdagen en de uitdagingen van risicovol rijgedrag op de weg moeten zij ook voldoen aan de strenge regelgeving rondom rij- en rusttijden. “Hoewel die regels de verkeersveiligheid bevorderen, leiden ze vaak tot hoge administratieve last voor chauffeurs en fleet managers”, aldus nog Webfleet. “Dat verhoogt de werkdruk en kan de efficiëntie van transportprocessen ondermijnen.”
Innovatieve technologieën spelen dan ook een belangrijke rol in het verbeteren van verkeersveiligheid en het verlichten van administratieve lasten. Slimme dashcams, bijvoorbeeld, detecteren risicovol gedrag zoals afleiding en vermoeidheid en waarschuwen chauffeurs in real time. Daarnaast bieden telematica-oplossingen ondersteuning bij het naleven van regelgeving en het minimaliseren van administratieve taken. “Slimme technologieën maken niet alleen het werk veiliger, maar dragen ook bij aan een efficiëntere en prettiger werkomgeving”, klinkt het tot besluit bij Webfleet. “Dat is essentieel in een sector waar het tekort aan nieuwe chauffeurs blijft groeien.”