Duitsland vergunt eerste proefvaarten met binnenschepen op afstandsbediening

Foto: © HGK Shipping - Remote Operations Center in Duisburg
HGK Shipping (onderdeel van Häfen und Güterverkehr Köln AG, het logistieke bedrijf binnen de groep openbare nutsbedrijven van de stad Keulen) mag het eerste op afstand bediende binnenvaartschip op het Duitse kanalennetwerk exploiteren tijdens een zes maanden durende testperiode. Nadat de duwbakcombinatie bestaande uit het vrachtschip ‘Niedersachsen 2’ en de ‘Hannover’ begin mei 2025 zonder problemen testoperaties had uitgevoerd op een deel van de nu goedgekeurde route, heeft de binnenvaartrederij nu groen licht gekregen van het Duitse General Directorate for Waterways and Shipping (GDWS) voor deze nieuwe fase.
Om het nijpende tekort aan geschoold personeel onder de schippers op te vangen, richt HGK Shipping zich al enige tijd op het gebruik van de SEAFAR-technologie. “Samen met onze technologiepartner SEAFAR, die een Remote Operations Center in Duisburg exploiteert, zetten we in op een steeds verdergaande digitalisering van de binnenvaart, naast de modernisering van onze vloot”, zegt Steffen Bauer, CEO van HGK Shipping. Volgens hem zal dit initiatief de aantrekkelijkheid van het beroep helpen vergroten om gekwalificeerd personeel aan te trekken.
De technologie heeft haar waarde al bewezen in andere Europese landen, met name in België en Nederland. Eerder werden op de Rijn ook al van op afstand bediende proefvaarten met een voltallige bemanning toegestaan met een Belgische vergunning op basis van de aanbevelingen van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. Tijdens deze nieuwe testfase, die wordt uitgevoerd op het Duitse kanaalnetwerk tussen de gemeenten Scharnebeck en Salzgitter, zal er nog steeds een voltallige bemanning aan boord zijn. In de volgende fase van het testprogramma zouden de omgebouwde schepen dan al kunnen worden ingezet met een kleinere bemanning.