DPD richt met ViaTim netwerk van particuliere afhaalpunten in België op
De coronacrisis heeft onmiskenbaar gezorgd voor een explosieve stijging van e-commerce. Om de stroom pakketten vanuit de webshops naar de consumenten te beheersen, riep de Nederlandse start-up ViaTim een netwerk van zogenaamde ‘buurtpunten’ in het leven. In Nederland bestaat zo’n net van ViaTim Punten al sinds 2016: vijfhonderd particulieren nemen er pakketten aan en verzorgen de retouren voor hun hele wijk. Vanaf januari gaat ViaTim ook van start in België. Om te beginnen is de ambitie om dit jaar 400 ViaTim Punten in Vlaanderen te openen. Daarvoor werd een samenwerking opgestart met DPD, dat als eerste gebruik zal maken van het netwerk om pakketten dicht bij de consument af te leveren. Is de geadresseerde niet thuis? Dan gaat het pakket naar het dichtstbijzijnde ViaTim punt, waar consumenten maandag t.e.m. vrijdag tussen 16.00 en 21.00 uur hun pakketten kunnen afhalen.
Bij het ViaTim Punten netwerk zijn het particulieren die als afhaalpunt pakjes aannemen voor hun straat of wijk. Zij bezorgen die daarna dagelijks bij de mensen thuis, of functioneren als parcel-service-punt. Met ruime openingstijden buiten kantooruren en altijd dichtbij huis. Zo komen pakketten op de bestemde dag nog aan, zelfs als het aantal pakjes verdrievoudigt. De piekdrukte bij de pakketbezorger wordt hierdoor immers verdeeld over tientallen extra helpende handen die een ronde lopen in een kleine straal rondom hun eigen huis.
De ViaTim Punten zijn vaak gepensioneerden, thuiswerkers, huismoeders en -vaders of studenten. In Nederland zijn er al 500 ViaTim Punten actief, die samen meer dan 100.000 pakketten per maand afhandelen. Zij vormen het fijnmazige distributienetwerk als alternatief voor de vele bestelwagens in de straat. Zo motiveert ViaTim om te voet of per fiets pakjes af te halen of in te leveren. Daardoor vermindert ook de druk op het verkeer een stukje. De Erasmus Universiteit in Rotterdam berekende dat de CO2-uitstoot in de wijk op deze manier zelfs tot 74% kan worden gereduceerd.
ViaTim is intussen gestart met de werving van Vlaamse ViaTim Punten. Wie interesse heeft, kan zich aanmelden op viatim.be/aanmelden. Voor het ontvangen en retourneren van pakketten krijgen de ViaTim Punten een kleine vergoeding. Volgens ViaTim doen de meeste het overigens niet voor het geld, maar wel voor sociale contacten in de buurt.
Foto: DPD