Cebeo opent nieuw distributiecentrum in Blandain (Doornik)
Cebeo, met hoofdzetel in Waregem, is een toonaangevende distributeur van elektrotechnisch materiaal en oplossingen voor bouwprofessionals die actief zijn in de residentiële, tertiaire en industriële markt. De voorraad omvat meer dan 50.000 referenties, die de volgende dag geleverd kunnen worden. Het gaat om kabels en netwerken, over elektrisch materieel en HVAC, tot zonnepanelen en laadpalen. Om zijn verdere groei te ondersteunen, heeft Cebeo een nieuw nationaal distributiecentrum geopend in Doornik. Met een kostenplaatje van 85 miljoen euro betreft het de grootste investering van het bedrijf ooit in België, in een hoogtechnologisch en duurzaam gebouw.
Het nieuwe, 18 meter hoge, hoogtechnologische en duurzame DC werd gebouwd op een terrein van 11,5 hectare op de industriezone Tournai Ouest 3 in Blandain, aan de rand van Doornik, vlak bij het kruispunt van de E42 en E403. Het ontwerp is van de hand van AAVO Architects, Willy Naessens was de hoofdaannemer.
Het ongeveer 55.000m² grote gebouw is opgedeeld in verschillende warehouse-zones. Daarvoor ging Cebeo in zee met Knapp, leverancier van geautomatiseerde magazijnoplossingen. Ongeveer 70% van de bestellingen zal met behulp van het OSR-shuttlesysteem (order storage and retrieval) van Knapp worden behandeld. Voor grotere artikelen en pakketten met afwijkende afmetingen werden in het nieuwe distributiecentrum specifieke zones ingericht. Ook voor kabel, dat voor Cebeo een zeer belangrijk product is, werd een geautomatiseerde oplossing uitgewerkt. Zo worden de kabelbobijnen gestockeerd in de ‘Cable Highbay’ die 10.000 palletlocaties omvat en over 5 onbemande kranen beschikt voor het transport. Er zijn 11 versnijdingsmachines die de kabels op maat kunnen versnijden, volgens de wensen van de klant. Naast het distributiecentrum is er nog 10.000m² bijkomende opslagruimte in open lucht voor de bobijnen.
De ontwerpers van het nieuwe DC mikken op een BREEAM-excellent certificatie. Cebeo streeft er naar energieneutraliteit. Zo wordt het gebouw gekoeld en verwarmd door een systeem van geothermie en warmtepompen. Op het dak komt binnenkort een installatie met 7000 zonnepanelen voor de energievoorziening. Rond het gebouw komen groenzones met meer dan 500 bomen en met specifieke ingrepen die de biodiversiteit stimuleren. Cebeo voorziet ook heel wat laadinfrastructuur voor elektrische wagens, wat nodig is aangezien het bedrijf zijn vloot van wagens en trucks verder willen vergroenen.
Bij de ingebruikname van het DC besliste Cebeo ook zijn klanten en filialen enkel nog met herbruikbare bakken uit gerecycleerd plastic te beleveren en niet langer met kartonnen dozen te werken.
Foto: Cebeo