België moet digitale kloof overbruggen
België hinkt achterop inzake digitale vooruitgang. Dat blijkt uit de tweede editie van de ‘Global Digital Readiness Index’ van technologiebedrijf Cisco. Het onderzoek berekent de digitale vooruitgang van 141 landen in de wereld en steunt daarbij op gegevens van o.a. het World Economic Forum, de Wereldbank en de Verenigde Naties. De Digital Readiness Index moet overheden helpen de uitdagingen van hun digitale maatschappij aan te pakken en te verbeteren. In de ranking bekleedt België de 24e plaats, net na Frankrijk en ver na het Groothertogdom Luxemburg, dat de tweede plaats inneemt. Singapore voert de ranglijst aan en de Verenigde Staten staan op drie.
In het onderzoek hield Cisco rekening met zeven criteria om de wereldwijde digitale vooruitgang te meten: basisbehoeften, menselijk kapitaal, de eenvoud om zaken te doen, overheids- en commerciële investeringen, het werkkader voor startups, technologische infrastructuur en digitale kennis.
Ons land scoort 20e op het vlak van basisbehoeften, 15e voor commerciële en overheidsinvesteringen, 24e voor eenvoud om zaken te doen, 32e in menselijk kapitaal, 30e voor het werkkader voor start-ups, 24e inzake digitale kennis en 23e voor zijn technologische infrastructuur.
In totaal behalen 24 landen het Amplify-stadium, het hoogste niveau van digitale vooruitgang. Volgens het onderzoek zitten 93 landen in een tussenfase van hun digitale vooruitgang: Accelerate. Opnieuw 24 landen bevinden zich in Activate, de laagste fase.
Wat opvalt, is dat van de tien landen met het hoogste bbp alleen de VS in de top 10 staan van de landen met de beste digitale vooruitgang. Ook opvallend is dat tien Europese landen de top 15 halen, en wel in deze volgorde: Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Nederland, Zweden, IJsland, Noorwegen, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
Andere vaststellingen zijn dat Denemarken, Nederland, Zwitserland, IJsland en Singapore bovenaan de wereldranglijst voor technologische infrastructuur staan.
De Verenigde Staten, Canada, Luxemburg, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten vormen dan weer de top 5 van landen met de beste digitale vaardigheden.
Japan, Singapore, Spanje, Zwitserland en IJsland zijn de vijf landen die het beste aan de basisbehoeften van hun burgers voldoen. En Singapore, IJsland, Nieuw-Zeeland, Zwitserland en Kazachstan blijken over het beste menselijke kapitaal te beschikken.