Bedrijven onvoldoende voorbereid op digitale transformatie
Ruim een derde van de bedrijven is niet voorbereid op digitale transformatie. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Digital Change Survey’ van softwareleverancier IFS, die de volwassenheid van digitale transformatie onderzocht in de sectoren productie, olie en gas, luchtvaart, bouw en dienstverlening bij 750 beslissers in zestien landen.
Bijna 90 procent van de respondenten is bereid te investeren en wil hun business blijven ontwikkelen om concurrerend te blijven en te groeien. IoT, ERP en big data & analytics blijken de belangrijkste domeinen om in te investeren.
Toch voelt meer dan een derde van de bevraagde bedrijven (34%) zich vanwege gebrek aan talent onvoldoende voorbereid op een digitale transformatie. Dat gebrek zit hem met name in de gebieden ‘business intelligence’ (40%) en ‘cybersecurity’ (39%). Andere probleemgebieden zijn ‘AI en robotics’ (30%), ‘big data/analytics’ (24%) en ‘cloud’ (21%).
De onderzoekers noemen het zorgwekkend dat meer dan één op de drie bedrijven onvoldoende bemand is om digitale transformatie te managen. “Die organisaties moeten nu concrete plannen ontwikkelen om te investeren in talent. Het is daarbij belangrijk dat ze zowel nieuw talent aantrekken als hun huidige medewerkers trainen”, luidt het.
Op de vraag naar het volwassenheidsniveau van digitale transformatie, waarmee daadwerkelijke vooruitgang wordt bedoeld, geeft 31 procent van de respondenten aan dat hun bedrijf zich op een schaal van 5 in het hoogste niveau bevindt. In de luchtvaartindustrie stelt 44 procent van de respondenten dat ze kunnen profiteren van digitale transformatie, wat die sector de meest progressieve maakt. Daarop volgt de bouwsector (39%), terwijl de olie- en gasbranche goed is voor 19 procent van de respondenten.
Bij de belangrijkste drijfveren voor digitale transformatie noemt
43 procent de ‘efficiëntie van interne processen’ de belangrijkste stimulans, gevolgd door het ‘versnellen van innovatie’ (29%) en ‘groeimogelijkheden in nieuwe markten’ (28%).
De grootste obstakels blijken dan weer ‘weerstand tegen verandering (42%), ‘problemen of zorgen rond security’ (39%) en ‘gebrek aan het juiste organisatie- en bestuursmodel’ (38%).
Op de vraag welke technologieën het meest disruptief zullen zijn, staat big data, met een score van 7,2 op een schaal van 10, bovenaan. Op de tweede plaats staat automation (7,0), gevolgd door IoT (6,6).
Over het onderzoek
Voor het onderzoek nam onderzoeks- en contentbureau Raconteur Custom Publishing in opdracht van IFS diepte-interviews af bij 750 beslissers in de sectoren olie- en gas, luchtvaart, bouw, productie en dienstverlening. In totaal werden beslissers uit zestien landen geïnterviewd: Australië, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, India, Japan, het Midden-Oosten, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Zweden.