Meten is weten: de veiligheidsinspectie als bescherming van medewerkers én productiviteit

(Advertorial) De laadperrons van vandaag zijn drukker dan ooit. Nu de wereldbevolking de 8 miljard passeert, worden er meer producten dan ooit tevoren verhandeld. Onderzoek in de VS wees uit dat er in 2022 bijna 20 miljard ton goederen werd verzonden, waarvan het grootste gedeelte langs het laadperron is gegaan. Wat de gevolgen van de huidige ontwikkelingen in de importtarieven ook moge zijn, de handel vindt altijd nieuwe partnerschappen of markten om producten af te zetten.
Een andere oorzaak van de toegenomen drukte in de magazijnen is natuurlijk de groei van de e-commerce. Ook deze ontwikkeling heeft de laad- en loszone exponentieel drukker gemaakt, zeker als we dichter bij de cutoff tijden komen. Dat kan mede een oorzaak zijn van de vele bedrijfsongelukken die rondom het laadperron plaatsvinden. Lees de recente rapporten van de Arbeidsinspectie nog maar eens na. We weten al lang dat deze gevaarlijke cocktail van menselijke en machinale activiteit van vrachtwagens, hef- en pallet trucks, voetgangers en chauffeurs potentiële gevaren mee zich meebrengt.
Risicobeheersing
Natuurlijk zijn er ook veel producten die ons helpen de situatie te verbeteren. Denk aan wielklemsystemen, tijdelijke afdichtingen, audiovisuele hulpmiddelen en zelfs dock levellers met opstaande randen om het valgevaar voor heftrucks weg te nemen. Maar in dit blog staan we even stil bij de processen en methoden, die de magazijnmanager ter beschikking heeft om de risico’s beter te beheersen.
Uiteraard gaat het bij risicobeheersing niet alleen om behoud van productiviteit (minder verzuim en minder uitvaltijd) , maar ook (en vooral!) om uw medewerkers. Bij een goed arbobeleid hoort dan ook een goede risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De RI&E helpt risico’s in kaart te brengen en deze vervolgens aan te pakken met de juiste maatregelen. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen of te beperken. Praktisch gezien kan een bedrijf zelf een RI&E opstellen, deze laten opstellen door een Arbo deskundige of zelf aan de slag gaan met een hulpmiddel, zoals een checklist op rie.nl.
Aangezien de wet bepaalt dat iedere werkgever is verplicht is om een arbobeleid te voeren en dus een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te houden, is het van belang voor de magazijnmanager om te weten aan welke algemene verplichtingen moet worden voldaan. Die staan beschreven in de Arbowet.
Toetsing van de RI&E is echter niet altijd verplicht. Een bedrijf met ten hoogste 25 werknemers hoeft dat niet, mits het gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument. Bedrijven met méér dan 25 werknemers moeten hun RI&E altijd laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of één of meer gecertificeerde deskundigen.
De RI&E is een onderdeel van een bedrijfsbreed Arbobeleid. Het verdient aanbeveling om aanvullende inspecties in het veiligheidsplan op te nemen die zich richten op een specifiek (risicovol) onderwerp of product. Magazijnstellingen bijvoorbeeld moeten jaarlijks, net als bij de APK, gekeurd worden.
We zagen eerder dat de laad- en loszone nog steeds tot de gevaarlijkste werkomgevingen behoort. Vooral de apparatuur in deze zone moet periodiek geïnspecteerd worden, ter voorkoming van ongewenste situaties. Het spreekt voor zich dat inspecties hand in hand gaan met tijdig preventief onderhoud, uitgevoerd door erkende vaklui. We zeggen het vaker: een ongeluk zit in een klein hoekje…
Meer over de veiligheidsinspecties en onderhoudsprogramma’s van Rite-Hite op www.ritehite.nl.