Verhoogde focus op transparantie en traceerbaarheid

Zetes schetst meerwaarde van visibiliteitsoplossingen in de keten

Intussen zet Zetes al een aantal jaar in op de ontwikkeling van gestandaardiseerde oplossingen. Dat die strategie werkt, bewijst de positieve respons uit de markt. Binnen de suite die de leverancier aanbiedt, treden de oplossingen ZetesZeus en ZetesOlympus steeds duidelijker op de voorgrond. Terwijl ZetesZeus zijn pijlen richt op een optimale supply chain visibiliteit, staat ZetesOlympus in voor de connectie tussen ZetesZeus en de onderliggende systemen. Tekst en uitleg bij die evolutie krijgen we van Gilbert Wellemans en Edouard Dumortier, respectievelijk country manager en business development manager Supply Chain Solutions bij Zetes.

De suite van Zetes omvat in totaal zeven oplossingen, die intussen allemaal hun waarde voor klanten in tal van sectoren hebben bewezen (zie figuur). Vijf van die oplossingen focussen zich op verschillende stappen in de keten. ZetesAtlas staat in voor de foutloze identificatie en serialisatie van verpakkingen in fabrieken. ZetesMedea spitst zich toe op het stroomlijnen van logistieke processen in magazijnen. Op het vlak van transport is er ZetesChronos, dat de realtime visibiliteit van transportactiviteiten onder zijn vleugels neemt, en daarnaast is er de field force automation oplossing ZetesAres. Om tot slot de activiteiten in winkels te stroomlijnen, is er de in-store execution oplossing ZetesAthena.
Gilbert Wellemans: “Over de schouders van die oplossingen kijkt ZetesZeus mee. Dankzij toegevoegde artificiële intelligentie is die oplossing in staat een realtime inzicht in de prestaties van supply chains te bieden. De tussenlaag is ZetesOlympus, dat alle data vergaart en in real time instaat voor het data management.”

202084144935453_wellemans.jpg
Gilbert Wellemans, country manager bij Zetes: “Dankzij toegevoegde artificiële intelligentie is die ZetesZeus in staat een realtime inzicht in de prestaties van supply chains te bieden.”

Oplossing met zicht op de keten

Dat met name ZetesZeus steeds meer bijval kent, is geen toeval.
G. Wellemans: “De laatste jaren merken we duidelijk dat de nood aan visibiliteit in de keten fors toeneemt. Op dat vlak speelt ZetesZeus de hoofdrol in ons portfolio. Een groot voordeel van die oplossing is dat ze een ‘single view of truth’ biedt. Datasilo’s worden afgebroken en als bedrijf krijg je een diepgaand end-to-end inzicht in je supply chain netwerk. Het is mogelijk in real time grote hoeveelheden data te analyseren, uit de eigen systemen of die van partners. Zo laat de oplossing toe de efficiëntie en doorlooptijd van processen te optimaliseren. ZetesZeus biedt ook de opportuniteit om van een reactieve naar een meer proactieve supply chain te evolueren, doordat er realtime alarmen worden uitgestuurd wanneer er leveringsproblemen dreigen.”

Bijvoorbeeld bij farmaceutische bedrijven, voedingsbedrijven en de retailsector wordt dat delen van informatie met het oog op een hogere visibiliteit duidelijk steeds belangrijker. Ook de tabakssector vraagt om een steeds hogere visibiliteit.
Edouard Dumortier: “Serialisatie, bijvoorbeeld, is al langer gebruikelijk voor bepaalde producten in de farmaceuticasector, maar wordt nu ook in de tabakssector de standaard. Meer bepaald de herziene Tabaksrichtlijn 2014/40/EU (Tobacco Products Directive) wil een beter zicht op smokkelwaar bieden en ijvert voor een correcte afdracht van accijnzen. De eerste fase van die richtlijn had betrekking op sigaretten en roltabak en trad in mei 2019 in werking. Tegen 2024 moeten alle tabaksproducten aan de TPD beantwoorden. In dat kader biedt Zetes specifieke oplossingen die zorgen voor de traceerbaarheid en visibiliteit binnen die ketens.”

Niet alleen bedrijven hebben steeds meer nood aan een hogere visibiliteit en traceerbaarheidsmogelijkheden om hun supply chain te optimaliseren, ook de consumenten verlangen steeds vaker dat informatie met hen wordt gedeeld. Zo wil de klant tegenwoordig weten waar zijn pakje zich bevindt of er zeker van zijn dat het product dat hij in zijn handen heeft geen namaak is.
E. Dumortier: “Zo hebben we voor een bekend merk van luxehandtassen een project gedaan waarbij we bepaalde dure handtassen van een RFID-tag voorzien. Daarmee kunnen consumenten dan naar de winkel stappen om de handtas op echtheid te laten controleren. In tijden waar namaak schering en inslag is, kunnen zulke zaken zeker voor duurdere merken een grote toegevoegde waarde betekenen. Die steeds hogere eisen van klanten vormen voor bedrijven ongetwijfeld ook een trigger om meer visibiliteit te bieden.”

202084145020500_zetes-diagram-02.jpg
De oplossingensuite van Zetes

ZetesOlympus als link tussen systemen

In lijn met de behoefte aan een steeds grotere visibiliteit, stijgt ook de nood om data te verzamelen uit de systemen van de betrokken actoren in de supply chain. Zoals net aangehaald, speelt ZetesOlympus een belangrijke rol als de cruciale tussenlaag tussen ZetesZeus en de onderliggende systemen. ZetesOlympus kunnen we het best omschrijven als een op de cloud gebaseerd collaborative data event platform. Via de geïntegreerde track & trace software wordt het mogelijk via dit systeem goederen in het hele supply chain netwerk op de voet te volgen.  
E. Dumortier: “Elk bedrijf heeft zijn eigen systemen, waar massaal veel gegevens in zitten: ERP-systemen, warehouse management systemen, transport management systemen, enzovoort. Onderling communiceren die wel met elkaar, maar tussen de systemen van de verschillende actoren is dat niet of nauwelijks het geval. ZetesOlympus laat toe informatie op een coherente manier tussen de partijen in de keten te delen. Dat maakt het mogelijk alle actoren de informatie te laten zien die voor hen een toegevoegde waarde heeft.”

Uiteraard is het wel belangrijk dat data worden geharmoniseerd alvorens ze worden gedeeld. Zetes maakt meer bepaald gebruik van de Electronic Product Code Information Services (EPCIS) als globale GS1-standaard voor de creatie en het delen van eventdata, met het oog op visibiliteit binnen en over ondernemingen heen.
E. Dumortier: “Voor de meeste grote bedrijven is het geen probleem om de connectie te maken tussen hun systemen en ZetesOlympus. Voor kleinere ondernemingen lijkt dat op het eerste gezicht soms minder evident. Maar ook voor hen willen we het zo eenvoudig mogelijk maken om te connecteren met onze datacloudsoftware. Wij maken gebruik van API’s (application programming interfaces) om op een relatief eenvoudige manier systemen te integreren en data vlot te kunnen uitwisselen. Natuurlijk helpen wij actoren ook om die API’s op te zetten. We beschikken daarvoor over een professioneel team dat instaat voor de nodige ondersteuning en trainingen.”

Een andere vraag die zich bij het delen van informatie stelt, is hoever de actoren in de keten daarin willen gaan.
E. Dumortier: “Elke partij kan zelf beslissen welke informatie wordt gedeeld en welke niet. Uiteraard is het de bedoeling enkel relevante data te delen. Er kunnen ook restricties worden voorzien naargelang het type partij. Als er verschillende distributeurs betrokken zijn, kan er bijvoorbeeld beslist worden dat de ene distributeur niet de informatie van de andere te zien krijgt.”

Oplossingen ten dienste van visibiliteit

Maar uiteraard moeten – met het oog op een maximale visibiliteit en traceerbaarheid – ook alle onderliggende systemen hun beste beentje voorzetten om de nodige gegevens te verzamelen. Op dat vlak kunnen de vijf andere oplossingen uit de Zetes-suite een rol spelen.
Zo kan ZetesOlympus worden gecombineerd met een hele portefeuille aan datacaptieoplossingen van de leverancier, vanaf de verpakkingslijn met ZetesAtlas voor productidentificatie en -serialisatie tot aan de ZetesMedea-magazijnoplossingen. ZetesChronos zal de nodige data verzamelen voor leveringen op locatie en ZetesAthena voor in-store retailtaken
G. Wellemans: “Met name de sector en de positie in de keten zullen doorslaggevend zijn voor welke oplossingen uit onze suite een toegevoegde waarde kunnen bieden. Uiteraard helpt Zetes ook te bepalen welke oplossing en datacaptatietechnologie het meest geschikt zijn voor een bepaalde omgeving. Wat de datacaptatie betreft, kan er gebruik worden gemaakt van RF, RFID, IoT, voice of visiesystemen. Specifiek in het magazijn merken we ook dat sterk geautomatiseerde systemen en mobiele robots hun opmars maken. Daar zullen geschikte sensoren bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen.”

202084145129680_dumortier.jpg
Edouard Dumortier, business development manager Supply Chain Solutions bij Zetes: “Elk bedrijf heeft zijn eigen systemen, waar massaal veel gegevens in zitten. Onderling communiceren die wel met elkaar, maar tussen de systemen van de verschillende actoren is dat niet of nauwelijks het geval. ZetesOlympus laat toe informatie op een coherente manier tussen de partijen in de keten te delen.”

Werk van lange adem

Het spreekt voor zich dat het realiseren van een visibiliteitsoplossing als ZetesZeus de nodige tijd vraagt, zeker als daar veel partijen bij betrokken zijn.
E. Dumortier: “Als alle betrokken partijen meteen op één lijn zitten, verloopt zo’n proces uiteraard vlugger dan wanneer dat niet het geval is. Veel hangt ook af van welke data geconnecteerd moeten worden. Aan elke implementatie gaat dan ook een grondige functionele analyse vooraf. Uiteraard moet je ook met alle actoren onderling afspreken wie welke kosten op zich neemt. Hoe dat geregeld wordt, verschilt van project tot project. Een standaardaanpak bestaat dus niet.”

Voor de ontwikkeling van een oplossing op basis van ZetesZeus moet je dan ook rekenen op een langere ontwikkelperiode.
G. Wellemans: “Net omdat zoveel van verschillende factoren afhangt, hebben we ook geen pasklaar antwoord over de ‘return on investment’. Je moet je dan ook vooral de vraag stellen of een hogere visibiliteit nu of in de toekomst een competitief voordeel kan betekenen. En gezien de huidige tendensen zal het antwoord op die vraag voor steeds meer bedrijven ‘ja’ luiden.”

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.