Premium

Deze inhoud is enkel leesbaar voor ingelogde Value Chain abonnees.

Heeft u een abonnement op het Value Chain informatiepakket? Meldt u aan via onderstaande knop en lees het gewenste artikel of magazine online.

Supply chain als succesfactor

pgb-Europe trekt kaart van digitalisering en automatisering

Pgb-Europe geldt als een mooi voorbeeld van hoe een efficiënte supply chain uitgroeit tot een verkoopargument. De aanbieder van bevestigingsmaterialen en gereedschappen wapent zich voor de toekomst met een gerobotiseerd palletmagazijn en een nieuw WMS en ERP-systeem. “We wonnen aan efficiëntie, bieden een antwoord op de vraag naar traceerbaarheid en optimaliseerden onze levertijden. Dat zijn troeven die onze klanten naar waarde weten te schatten”, verduidelijkt logistiek manager Vincent Pennoit.
 

Pgb-Europe, of voluit Pennoit-Grootaert Boutenhandel, ontwikkelde zich sinds 1956 van een eenmanszaak tot een gereputeerde internationale speler. Het hoofdkantoor in Melle, nabij Gent, fungeert als logistiek centrum voor de opslag en levering van bevestigingsmaterialen en gereedschappen. De eigen productie-eenheden bevinden zich in Polen (verankeringen) en Vietnam (houtschroeven). De afzetmarkt vanuit Melle situeert zich hoofzakelijk in België en de ons omringende landen. Met Frederik en Vincent Pennoit en Johannes Heye is de derde generatie actief binnen het bedrijf.

Geautomatiseerde pickinginstallatie

Pgb-Europe streek in 1997 in Melle neer. Door de snelle groei van de onderneming botste de opslagruimte van 10.000 vierkante meter al snel op haar limieten. “We weken toen naar externe magazijnen uit”, vertelt Vincent Pennoit. “Dat bleek niet de ideale oplossing, aangezien we bij het groeperen van onze bestellingen aan efficiëntie inboetten.” Een eerste uitbreiding van de bestaande faciliteit bood soelaas. Met een geautomatiseerde pickinginstallatie met miniload, goed voor een capaciteit van 10.000 orderlijnen per dag, ontpopte pgb-Europe zich – niet voor het laatst – tot een pionier in zijn branche.

202012814051666_foto-1-pgb-bw.jpg
Vincent Pennoit, logistiek manager bij pgb-Europe: “We leveren vooral aan retailers, hoofdzakelijk in het professionele segment. Een hoge uitvoeringssnelheid vormt er een belangrijk streven.”

Nieuw WMS en ERP

Aan een volgende uitbreidingsfase ging een softwaretransitie vooraf. “We deden lange tijd een beroep op een zelfgebouwd AS/400-systeem, waarvan we weinig aan de kern konden veranderen”, legt Vincent Pennoit uit. “Het kostte ons te veel moeite en tijd om productcertificaten te linken aan specifieke batchnummers. Daarom maakten we de switch van AS/400 naar SAP voor ERP. Nagenoeg synchroon implementeerden we met Dynaman een nieuw warehouse management systeem.”

Hoogbouwmagazijn

Ondertussen diende zich de opportuniteit aan om de aanpalende bedrijfssite te kopen. Dat effende het pad voor een robotgestuurd hoogbouwmagazijn van 5.000 vierkante meter, met ruimte voor 13.000 extra palletplaatsen. Die uitbreiding bracht het totaal sinds drie jaar op 28.000 palletlocaties.
Vincent Pennoit: “De totale lay-out is nu in drie grote delen opgesplitst. Het hoogbouwmagazijn fungeert als reserve bufferstock. Het miniloadgedeelte centraliseert de stuk- en kleingoedpicking in enkelvoudige doosjes en er is een magazijn voor manuele overdoospicking. Drie AGV’s verzekeren de palletaanvulling tussen het hoogbouw- en het overdoosmagazijn. Het WMS schat de te picken hoeveelheden in, waardoor onze magazijnmedewerkers nooit zonder voorraad vallen.”

202012814145174_foto-2-pgb.jpg
Vijftien meter hoge wisselgangkranen die in totaal vijf gangen bestrijken, plaatsen de pallet op een automatisch toegewezen positie in de dubbeldieprekken.

Logische flows

Het geheel resulteert in een logische flow van inkomende goederen tot verzending. De medewerkers scannen de geleverde goederen, waarna een transportband ze naar het miniloadgedeelte voert of AGV’s de pallet naar het pick-and-dropstation van het hoogbouwmagazijn brengen. Vijftien meter hoge wisselgangkranen die in totaal vijf gangen bestrijken, plaatsen de pallet op een automatisch toegewezen positie in de dubbeldieprekken. In omgekeerde richting brengen de kranen de pallets naar het pick-and-dropstation. De AGV’s transporteren ze naar het pickingmagazijn of voeren ze in hun totaliteit naar de expeditiezone.

Palletmeting

Opvallend is dat pgb-Europe elke inkomende pallet, ongeacht de origine, op de transportband aan een grondige meting onderwerpt. “We vergewissen ons onder meer van de hoogte, het gewicht en de contouren. Dat gebeurt in functie van het transport met de AGV’s en de opslag in het hoogbouwmagazijn. Onze AGV’s kruisen elkaar immers voortdurend, waardoor uitstekende stukken uit den boze zijn. Kwalitatieve pallets zijn dan weer noodzakelijk voor stockage in onze magazijnen”, legt de logistiek manager uit. “Die meting leidt bovendien tot efficiëntiewinst. Nu we de afmetingen van de pallets duidelijk aflijnen, slagen we erin de hoogte van de magazijnliggers te reduceren. Dat resulteert in een duizendtal bijkomende opslaglocaties, wat bij de huidige constante bezettingsgraad van 85% geen luxe is.”

Verwerkt gewicht

Pgb-Europe beschouwt het totale verwerkte gewicht als een belangrijke KPI om de prestaties van de supply chain af te toetsen. Sinds het automatiseringsproject noteert Vincent Pennoit een jaarlijkse stijging van tien tot vijftien procent, goed voor een toename tot 65 ton per dag. Die groei weet de onderneming ook in coronatijden te bestendigen. “We boeken die progressie met hetzelfde aantal mensen als voorheen. Hun takenpakket is uiteraard wel gewijzigd. Waar magazijnmedewerkers hun producten vroeger zelf moesten halen, zorgt een AGV nu voor de bevoorrading. De aanlevering van de miniload gebeurt niet langer door een externe partij, maar bewerkstelligen we nu zelf na een herpositionering van onze medewerkers.”

Korte levervensters

Het hoogbouwmagazijn en de software-implementaties bevorderen de verzendsnelheid en -nauwkeurigheid. “Dat is een must, gezien de hoge marktverwachtingen”, verduidelijkt Vincent Pennoit. “We leveren vooral aan retailers, hoofdzakelijk in het professionele segment. Een hoge uitvoeringssnelheid vormt er een belangrijk streven. Dankzij EDI-koppelingen kunnen onze klanten hun voorraden afbouwen. Daar tegenover staat dat onze afnemers verwachten dat we binnen de 24 uren leveren. Wanneer een order ons voor 15 uur bereikt, handelen we het voor 18 uur af. In functie van de grootte van de bestelling en de locatie, voldoen we dus aan de beoogde marktvraag.”
 
Voor een inschatting van die marktvraag doet pgb-Europe een beroep op de voorspellingsmodule van het SAP-pakket. “Het bepaalt op basis van de historiek en ingecalculeerde groeifactoren welke goederen – en in welke hoeveelheden – we moeten bestellen. Dankzij de nauwe samenwerking met onze productiebedrijven in Polen en Vietnam en onze leveranciers in het Verre Oosten en Europa, zorgt een adequaat aankoopbeheer voor een uitleveringsgraad van 97%”, aldus Vincent Pennoit.

202012814310541_foto-3-pgb.jpg
Het robotgestuurde hoogbouwmagazijn van 5.000 vierkante meter biedt ruimte aan 13.000 extra palletplaatsen.

pgb-Europe ScanApp

De pgb-Europe ScanApp legt de link tussen logistiek en klantenservice. “De consument roept er via zijn smartphone technische fiches mee op. De professionele gebruiker scant op zijn beurt de barcode in zijn magazijn of winkelrek, waarna hij automatisch onze bestelmodule bereikt. Hij hoeft enkel nog het aantal exemplaren aan te klikken om bij te bestellen.”
 
Pgb-Europe investeerde de afgelopen jaren sterk in e-commerce. Klanten kunnen er niet alleen hun leveringen volgen, maar ook bijhouden of hun bestelling is gepickt of verzonden. “We bedienen via onze webshop enkel b2b-klanten en richten ons niet rechtstreeks tot particulieren. De webshop stuurt de orders gewoon door naar het ERP-pakket, zoals dat ook bij traditionele bestellingen het geval is. De online bestelwijze beïnvloedt onze supply chain dus maar in beperkte mate. Het enige verschil situeert zich in de beperkte omvang van de webshoporders. Bij te beperkte orderwaardes betaalt de klant zelf de verzendkosten.”

Datadimensie

Het nagenoeg synchroon implementeren van een WMS, een ERP-platform en de ingebruikname van een nieuw hoogbouwmagazijn is een realisatie om u tegen te zeggen. “De beschikbaarheid van de aanpalende bedrijfssite bracht onze plannen in een stroomversnelling”, blikt Vincent Pennoit terug.
 
“De volgorde waarmee we de zaken hebben aangepakt, was bijgevolg niet honderd procent logisch. Door te starten met de software en dan het bouwproject aan te vatten, moesten we onderweg af en toe noodgedwongen een stapje terugzetten. Wat ik het meest heb onderschat? Hoe meer je automatiseert, hoe beter je de data op orde moet hebben. Op het vlak van datamanagement hebben we een verbeterslag gemaakt, die in feite nog altijd aan de gang is. Het zijn niet de meest frequent circulerende artikelen die de grootste uitdaging vormen, maar wel de referenties met een beperkte rotatiesnelheid. We werken momenteel een PIM-project (Product Information Management) uit, dat ons toelaat alle data centraal te beheren en de productinformatie op een uniforme wijze te bezorgen.”

Verkoopargument

Pgb-Europe beschouwt de supply chain als een belangrijke troef voor zijn klanten. “We ambiëren niet de goedkoopste te zijn, maar bieden onze klanten een optimale kwaliteit, een mooie uitstraling in het winkelrek, handige bestelmodi en een snelle levering – tegen een correcte prijs. Onze uitvalsbasis draagt bij tot de uitstraling van het bedrijf. De klanten stellen vast dat we alles in het werk stellen om hen optimaal te bedienen en dat weten ze naar waarde te schatten.” Pgb-Europe rust ook na zijn uitgebreide transformatietraject niet op zijn lauweren. De onderneming maakt nu werk van de digitalisering en automatisering van zijn Poolse vestiging, pgb-Polska.

KD

Premium

Deze inhoud is enkel leesbaar voor ingelogde Value Chain abonnees.

Heeft u een abonnement op het Value Chain informatiepakket? Meldt u aan via onderstaande knop en lees het gewenste artikel of magazine online.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.