Platform voor groei
Nedcargo ontwikkelt Order Desk met Globis
Wie zijn toekomst wil verzekeren, moet innoveren. Zo ook logistieke dienstverleners. Innoveren in het dienstenaanbod en in de technologische platformen die de diensten ondersteunen. Logistieke dienstverlener Nedcargo is vastberaden een voorsprong op te bouwen op basis van supply chain oplossingen met een stevige technologische basis. Een eerste stap daarin is Order Desk, een applicatie die klanten in staat stelt de volledige customer service uit te besteden. Sterkedrankenproducent Disaronno stapte als eerste klant mee in het verhaal, ERP-leverancier Globis zette zijn schouders onder het technologische kader.
Nedcargo is de nieuwe groepsnaam waar alle activiteiten van logistieke dienstverlener Van Uden onder vallen, na de overname van onder meer Schouten Logistiek en het Belgische Eurobrokers. Het bedrijf beschikt over zes magazijnen in Nederland, drie in België – samen goed voor ruim 260.000m² aan opslagruimte – en een vloot van om en bij de 150 vrachtwagens. Intern is het bedrijf opgedeeld in drie divisies: logistiek, forwarding en binnenvaart. Nedcargo bedient voornamelijk klanten in de voedings-, dranken- en retailsector. In 2015 haalde het bedrijf de kaap van 100 miljoen euro omzet.
Naar end-to-end-dienstverlening
“We willen het verschil maken voor onze klanten door proactief mee te denken over supply chain optimalisering. Daar speelt IT een steeds belangrijker rol in. Om onze dienstverlening verder uit te breiden, hadden we nood aan ERP-functionaliteit”, vertelt Roderick de la Houssaye, algemeen directeur van Nedcargo. Drankenproducent Disaronno had wel oren naar dat verhaal. Het bedrijf besteedde zijn orderadministratie al uit maar was op zoek naar een nieuwe partner, met een beter technologisch platform. Voor Nedcargo meteen het startschot om op zoek te gaan naar een partner die een logistiek platform kon leveren met een sterk luik rond orderadministratie.
Die zoektocht eindigde bij ERP-leverancier Globis. “We hebben in totaal een tiental partijen uitgenodigd om hun oplossing voor te stellen. Belangrijk voor ons was een systeem te vinden dat flexibel is. Data-uitwisseling wordt stilaan de kern van supply chain management. Dan heb je applicaties nodig die makkelijk kunnen linken met andere, en waarmee je eenvoudig kan op- of neerschalen. Ook de specifieke afhandeling van bijvoorbeeld accijnsadministratie moest in de oplossing geïntegreerd kunnen worden. Uiteindelijk hebben zowel de flexibiliteit van de oplossing als het ondernemerschap bij Globis ons overtuigd”, verklaart Roderick de la Houssaye zijn keuze.
Nieuw luik in bestaand systeemlandschap
Nedcargo nam een externe partner in de arm om de functionaliteitsvereisten op te De oplossing is opgeleverd binnen de 6 maanden na contractondertekening en minder dan een jaar na de eerste kennismaking met Globis. De GlobisOnline ERP-cloudoplossing draait er nu naast het WMS van Van Boxtel, de planningsoftware van Quintiq en het financieel pakket van Exact. Binnen Nedcargo kreeg de oplossing de naam Order Desk mee.
Het berichtenverkeer tussen Globis, Nedcargo en de eindklanten gaat via een EDI-oplossing van Descartes. Zowel het order, de orderbevestiging als de digitale factuur aan de eindklant volgen dat traject. Maatwerk kwam er niet aan te pas, wel moesten in de business rules een aantal specifieke regels ingebouwd worden om te voldoen aan de functionele eisen van Nedcargo en Disaronno. “Die flexibiliteit om aanpassingen te doen in de business rules, was een grote troef”, vindt Roderick de la Houssaye.
Gescheiden factuurstromen
“De klanten van Disaronno, zowel retailers als zelfstandige drankenhandels, plaatsen hun orders automatisch (via EDI), per e-mail of per telefoon. De orders worden geregistreerd in Globis en worden doorgestuurd naar het WMS, waar het vertaald wordt in pickopdrachten. Nadat de goederen geleverd zijn, handelen wij ook de facturatie aan de eindklant af. Als logistieke dienstverlener weten wij immers het best wat er precies waar geleverd is. Het is dus een logische stap om die informatie ook te gaan gebruiken voor de facturatie, voorraadadministratie en op termijn zelfs ook de forecasting. De klanten van Disaronno bestellen nu rechtstreeks bij ons en wij zorgen dat de factuur rechtstreeks naar de klant gaat. Disaronno ontvangt vanuit Pentaho, de Business Intelligence-oplossing van Globis, dagelijks een rapport met een overzicht van de verkochte volumes, inclusief prijs- en andere informatie.”
Om het administratieve luik afgescheiden te houden van het logistieke luik, werd voor de productfacturatie een aparte juridische entiteit opgericht. “Wat de facturatiestroom van de producten zelf betreft, hoeft Disaronno enkel de productprijs te innen. Alle belastingen en taksen die bovenop de productprijs komen, ziet Disaronno niet. Dat handelen wij af. Daarnaast ontvangt Disaronno een aparte factuur voor de transport- en opslagdiensten. We hebben er ook van bij de start over gewaakt dat wij niet tussenkomen in prijsafspraken. Die worden tussen Disaronno en de klanten rechtstreeks onderhandeld. In onze applicatie kunnen Van Uden medewerkers dan ook op geen enkele manier prijsinformatie wijzigen. Enkel de gebruikers van Disaronno met de juiste rechten kunnen dat”, voegt Roderick de la Houssaey nog toe.
Brede uitrol
Sinds begin april is de oplossing live. De finetuning nam nauwelijks twee à drie weken in beslag in intussen draait de applicatie helemaal zoals het hoort. Bij het live gaan zorgde vooral de specifieke regelgeving rond bijvoorbeeld accijnsadministratie voor een aantal hick-ups. Ook het feit dat de timing krap was en dat er een goede afstemming moest gebeuren met zowel Nedcargo als Disaronno voerde de druk op. “Op 1 april moesten de eerste orders en leveringen door het systeem gaan, en dat is gelukt”, bevestigt Roderick de la Houssaye. Behalve Disaronno is nu ook producent van visconserven John West aangesloten op het platform en binnenkort komt Landal GreenParks, uitbater van een 70-tal vakantieparken, er eveneens bij.
“Het grote voordeel voor onze klanten is dat wij hen volledig ontzorgen op het vlak van customer service. De volledige afhandeling van bestelling tot en met facturatie ligt bij ons. Wij krijgen in de Globis Order Desk een volledig overzicht van alle orders, de klant ziet uiteraard enkel zijn eigen data. Alsof hij in zijn eigen ERP-omgeving werkt. Voor Disaronno doen we dit nu enkel in Nederland maar op termijn willen we de diensten ook in België en andere regio’s uitrollen. Zeker voor kleinere bedrijven, die vandaag twee of drie customer service medewerkers in dienst hebben, kan dit zeer snel een rendabel verhaal worden. Onze oplossing is voor hen flexibeler – want op- en neerschalen gaat sneller – en goedkoper. Bovendien kunnen wij ook een hogere kwaliteit bieden aangezien we deze dienstverlening niet voor een maar meerdere partijen doen. Bovendien kunnen we dit snel opstarten. Als ze de masterdata goed zijn en er snel een EDI-verbinding kan gelegd worden, kan het op maximaal twee maanden live gaan.”
Of ook grote bedrijven er baat bij hebben? “In principe wel. Maar je zal grote bedrijven met een uitgebouwde dedicated customer service afdeling veel minder snel dit soort activiteiten zien uitbesteden. Bovendien zijn er ook bedrijven die hun customer service medewerkers inzetten voor telefonische verkoop. In principe zouden wij zo’n commerciële rol op termijn ook kunnen opnemen maar dat is vandaag niet aan de orde”, aldus Roderick de la Houssaye.
Werken aan groei
De doelstellingen voor het komende jaar zijn duidelijk. “Tegen eind volgend jaar streven we naar minstens 20 klanten die van de Order Desk gebruikmaken. Daarnaast zie ik ook qua uitbreiding van de functionaliteit nog heel wat mogelijkheden. Bijvoorbeeld op het vlak van voorraadforecasting. Als wij investeren in een oplossing voor voorraadbeheer kunnen wij dat als een dienst aanbieden aan onze klanten. Dat is zeker een piste die we bekijken. En verder willen we ook in staat zijn om orders uit webshops mee te integreren.”
Vanuit technologisch perspectief wil Nedcargo nog verder onderzoeken hoe de interactie met andere systemen uitgebouwd kan worden. “In theorie kunnen we deze dienstverlening loskoppelen van onze eigen logistieke activiteiten en ook de customer service overnemen van bedrijven die hun logistiek bij een andere partij neerzetten. Dat kan, op voorwaarde dat de integratie met het logistieke luik gegarandeerd is. Net daarom is de flexibiliteit van IT-systemen zo belangrijk vandaag. Om onze dienstverlening uit te breiden, zullen we hoe dan ook moeten bekijken in welke mate we dit systeem kunnen gebruiken om te interageren met andere systemen. Kan dat rechtstreeks of moeten we daarvoor nog een extra tussenlaag voorzien? We zullen daarin verschillende scenario’s moeten bekijken”, blikt Roderick de la Houssaye vooruit.
Een ding staat vast volgens Roderick de la Houssaye, supply chain optimalisering draait meer dan ooit rond data-uitwisseling. Met het Globis ERP-pakket heeft Nedcargo een nieuwe stap gezet om de basis voor innovatieve logistieke diensten leggen. “Niet alle klanten staan er al voor open om samen met hun logistieke dienstverlener naar end-to-end ketenoptimalisering te kijken. Maar wij zijn alvast heel erg overtuigd van het potentieel van een veel bredere en zeer datagedreven dienstverlening en zetten daar volop op in."