Lokaal ontwikkeld, wereldwijd uitgerold

Duracell implementeert WMS van Reflex Logistics Solutions

Toen Duracell zijn wereldwijde logistieke en supply chain software moest moderniseren, konden grote wereldwijde aanbieders geen geschikte oplossing bieden. Daarop sloeg de bekende batterijfabrikant de handen in elkaar met Reflex Logistics Solutions van de Hardis Group. Enerzijds liet deze kleinere regionale speler Duracell toe om stapsgewijs een zeer effectieve oplossing uit te rollen. Anderzijds werd Hardis Group zo wereldwijd actief, van België tot de Verenigde Staten. Tekst en uitleg bij dit uitdagende traject krijgen we van Alban Fleury, Director IT Europe, Asia & global b2b bij Duracell.

Nieuwe eigenaar, oude systemen

Toen Duracell in 2016 werd overgenomen door Berkshire Hathaway – de holding van Warren Buffet – werd Duracell een zelfstandige organisatie. Doordat het bedrijf vanaf dat moment zijn lot in eigen handen kreeg, kon het ook de systemen voor zijn logistieke activiteiten gaan moderniseren. Van zijn vorige eigenaar, Procter & Gamble had Duracell namelijk een dertig jaar oude oplossing geërfd. Die oplossing, RTCIS genaamd, was in huis ontwikkeld en voldeed niet meer aan de hoge eisen op het vlak van logistiek en warehouse management.
Alban Fleury: “We konden er niet omheen: RTCIS was een stokoude tool en we hadden dringend een nieuw en efficiënter systeem nodig. Het oude systeem moderniseren was geen optie. Dat was te duur en er was omzeggens geen ondersteuning meer voor de oplossing.”

20211224111619515_foto-1-hardis-duracell.jpg

Alban Fleury, director IT Europa, Africa, Asia & global b2b bij Duracell: “Reflex WMS omvatte al de broodnodige functionaliteit, zodat we het maatwerk zouden kunnen beperken. Het pakket bood ook de nodige flexibiliteit om niet alleen pallets maar ook pakketten te kunnen behandelen en verzenden. Dat was voor ons een groot voordeel.”

‘Start local, go global’

Duracell vroeg enkele grote wereldwijde spelers naar hun oplossingen. Die bleken evenwel niet voldoende functionaliteit te bieden om alle sites goed te kunnen ondersteunen. Gedreven door de specifieke uitdagingen die het nieuwe Warehouse Management System (WMS) in het Belgische verpakkings- en distributiecentrum moest aankunnen, besloot Duracell vervolgens om de Europese leveranciers onder de loep te nemen.

“Toen zijn we terechtgekomen bij het pakket Reflex WMS van Reflex Logistics Solutions”, vertelt Alban Fleury. “Die standaardoplossing omvatte al de broodnodige functionaliteit, zodat we het maatwerk zouden kunnen beperken. Het pakket bood ook al de nodige flexibiliteit om niet alleen pallets maar ook pakketten te kunnen behandelen en verzenden. Dat was voor ons een groot voordeel.”

Bovendien werkte Reflex WMS op basis van een ‘core model’ benadering. Dat betekent dat alle sites met dezelfde versie zouden kunnen werken. Dat zou de ondersteuning voor Duracell en opschalen een stuk eenvoudiger maken. Verder bood Reflex Logistics Solution de mogelijkheid om in een later stadium naar een cloudgebaseerde versie over te stappen.
 
Een issue die wel moest worden opgelost, is het feit dat Reflex WMS toen nog niet de Chinese taal ondersteunde. Dat was noodzakelijk om in een later stadium ook naar de Chinese sites uit te breiden. Maar nog belangrijker: met het oog op de implementatie van de sites buiten Europa was een wereldwijde scope noodzakelijk. Daarbij zou Reflex Logistics Solutions uiteraard ook in staat moeten zijn om overal lokale ondersteuning te bieden.

Uiteindelijk besloot Duracell om het systeem eerst te implementeren op de twee sites in België. Intussen zouden de nodige functionele aanpassingen worden uitgevoerd. Terwijl de fundamenten voor de wereldwijde roll-out werden gelegd, werden Duracell-medewerkers van de Verenigde Staten en China uitgenodigd om de functionaliteit binnen het core model te bestuderen en de gewenste aanpassingen te formuleren. Op die manier wilde Duracell het vertrouwen van de andere regio’s winnen en aantonen dat Reflex WMS ook voor de Amerikaanse en Chinese sites een geschikte oplossing bood.

Plan versus realiteit

Na de positieve feedback die uit die oefening voortvloeide, tekende zich het plan af om Reflex WMS in juli 2018 op te leveren in de Belgische sites. Het jaar nadien zouden dan de Amerikaanse fabrieken volgen.

Omwille van de zeer complexe processen binnen de Belgische sites bleek dat plan evenwel te ambitieus. Daardoor liep de implementatie in België vertraging op. “Omdat na de zomer het piekseizoen van Duracell begint en we dan geen risico’s willen nemen, hebben we besloten het project uit te stellen en in 2019 opnieuw op te pakken”, legt Alban Fleury uit.

Maar intussen was ook de situatie achter de schermen gewijzigd. In Noord-Amerika was namelijk een groot verpakkingscentrum in het leven geroepen. Voor die strategische operatie was een efficiënte aansturing door het nieuwe WMS een must. Daardoor kwam de implementatie in de VS in een stroomversnelling terecht. Om de implementatie in die regio te ondersteunen, werd gelukkig snel een geschikte partner gevonden, met name ITOrizon. Die Amerikaanse speler is gespecialiseerd in de implementatie van complexe WMS-systemen. Samen met het Duracell-team en de ondersteuning van Reflex Logistics Solutions slaagde ITOrizon erin om Reflex WMS succesvol te implementeren op de drie Amerikaanse sites.

Vandaag worden de logistieke activiteiten in beide regio’s vlot beheerd door Reflex WMS. Zo stuurt de oplossing de ontvangst van grondstoffen op pallets aan, evenals de stroom afgewerkte en verpakte goederen, van opslag tot verzending. Verder heeft Reflex Logistics Solutions inmiddels ook gezorgd voor een Labour Management System (LMS) bij Duracell. Dat moet de teams en werkprocessen in nog betere banen te leiden. Die uitbreiding qua functionaliteit heeft ervoor gezorgd dat de originele core versie uit het pilootstadium intussen sterk mee is geëvolueerd.

2021122411178241_foto-2-hardis-duracell.jpg

In België heeft Duracell een productiesite in Aarschot (foto). In Heist-op-den-Berg vinden we het verpakkingscentrum van de bekende batterijfabrikant terug.

Volgende stops: China en de cloud

Maar toen Duracell eindelijk klaar was om Reflex WMS in China uit te rollen, sloeg de realiteit opnieuw hard toe. De coronacrisis zorgde er namelijk voor dat alle plannen op hold moesten worden gezet.
 
“Aangezien het onmogelijk is om een implementatie van die omvang vanop afstand te doen, hebben we besloten om die uit te stellen tot maart volgend jaar. Hopelijk kunnen we dan wel vlot terug naar China reizen. Tot dan zullen de logistieke activiteiten daar op het oude RTCIS-systeem blijven draaien”, legt Alban Fleury uit. “Maar aangezien de ondersteuning van dat oude pakket zeer duur wordt en we geen kritische incidenten op dat systeem willen meemaken, hopen we om de oude tool daar binnenkort te kunnen vervangen. Gelukkig is de Chinese taal intussen geïntegreerd in de nieuwe release van Reflex WMS. Dat moet Reflex Logistics Solutions toelaten om in China meteen de nieuwe versie te implementeren. Van zodra alle regio’s succesvol met Reflex WMS werken, wil Duracell overgaan naar de volgende fase, met name het hosten van Reflex WMS in the cloud.”

We kunnen gerust stellen dat de samenwerking tussen Duracell en Reflex Logistics Solutions is uitgegroeid tot een partnership. Wat startte als een pakket dat in de eerste plaats lokaal relevant was, groeide uit tot een wereldwijde tool met een rijke functionaliteit die beantwoordt aan de specifieke noden van Duracell. Zo werden ook de Automated Guided Vehicles (AGV’s) binnen de Belgische operaties van Duracell geïntegreerd in het systeem. Ook het volledig geautomatiseerde magazijn in België werd succesvol met Reflex gekoppeld.
A. Fleury: “Reflex WMS heeft intussen zijn flexibiliteit bewezen en biedt ons een compleet zicht op onze voorraden. En ook heel belangrijk voor Duracell: de grote gebruikersvriendelijkheid van het pakket. Dat is vooral belangrijk in de verpakkings- en distributiemagazijnen, waar Duracell tijdens de piekperiodes veel tijdelijke medewerkers over de vloer krijgt.

“Met een heel grote speler hadden we nooit zo’n hecht partnership kunnen opzetten. Wij zijn belangrijk voor Reflex Logistics Solutions en vice versa. besluit Alban Fleury. “We zijn er ook zeker van dat we dankzij dit partnership voorbereid zijn op de toekomst van supply chain management.
TC

20211224111751980_foto-3-hardis-duracell-bw.jpg

Gedreven door de specifieke uitdagingen die het nieuwe Warehouse Management System (WMS) in het Belgische verpakkings- en distributiecentrum moest aankunnen, besloot Duracell om de Europese leveranciers onder de loep te nemen. Daarbij kwam het bedrijf terecht bij Reflex Logistics Solutions.

Over Duracell

Duracell werd opgericht in de vroege jaren 40. Intussen is de organisatie uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste producenten van performante alkalinebatterijen, speciale en oplaadbare batterijen. Het iconische merk staat in de eerste plaats bekend voor zijn compacte batterijen met een lange levensduur. Innovatie zit ingebakken bij Duracell, getuige de lancering van tal van succesvolle producten, gaande van de eerste batterij voor hoorapparaten tot draadloze laadtechnologieën en systemen voor energieopslag thuis. Gemiddeld worden elke seconde wereldwijd 160 Duracellproducten verkocht.

Duracell streeft ernaar om zijn batterijen te ontwerpen, te produceren en te distribueren met een minimale impact op het milieu. Zo gaat de Quality Assurance verder dan de ISO 9000-standaarden en worden de hoogste kwaliteitsstandaarden voor grondstoffen gehanteerd. Verder staat de organisatie in voor grondige testen en een nauwgezette inspectie van performantie en energiegebruik. Ook heeft Duracell bijvoorbeeld zware metalen zoals kwik, cadmium en lood uit zijn producten gebannen.

Wereldwijd werken zo’n 3.000 mensen voor Duracell. De organisatie heeft globale regionale hoofdkantoren in Genève (voor Europa en Afrika), Singapore (Azië) en Miami, Florida (LA), en Bethel, Connecticut (USA). Op 1 maart 2016 werd de onderneming een vast onderdeel van de Berkshire Hathaway Group. 

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.