Koninklijke Mosa
Van papier naar scannen
Al meer dan 135 jaar produceert Koninklijke Mosa BV een rijk scala aan tegels en zet deze af in meer dan 50 landen verspreid over vier continenten. Vandaag de dag ontwerpt, ontwikkelt en produceert Mosa haar tegels nog altijd in Maastricht, de stad waar het bedrijf in 1883 werd opgericht.
Mosa maakte gebruik van een WMS maar kon er niet meer mee uit de voeten. Met dat WMS kon men alleen picken op papier en niet scannen. Mosa wilde graag een grote stap nemen naar automatsering.Mosa heeft 2 magazijnen, 1 in Beek en 1 in Brunssum. In beide magazijnen zijn de processen identiek en is CORAX SaaS WMS geïmplementeerd. Op beide locaties wordt de logistieke operatie uitgevoerd door logistieke dienstverlener DSV.
Snelle implementatie
Er is gekozen om eerst het magazijn in Beek te implementeren en daarna het magazijn in Brunssum. Met de kennis die door Mosa is opgedaan uit de implementatie van Beek heeft Mosa voor een groot deel zelfstandig CORAX geïmplementeerd in Brunssum.
CORAX is door haar gebruiksvriendelijkheid snel te leren, zowel qua implementatie als in dagelijks gebruik. Omdat Davanti het Train-the-Trainer principe hanteert, kunnen key-users nieuwe collega’s bijvoorbeeld heel snel inwerken.
De werkwijze
Beide magazijnen zijn grofweg in te delen in 2 delen: een deel met blokstapelingen en een deel met frontracks.
Mosa ontvangt in het magazijn vooral tegels uit de eigen fabriek. Bij de inslag wordt bepaald of deze naar de blokstapeling gaan of naar de front racks. Voor de uitslag wordt er naast volle pallets ook detail picking gedaan.
Mosa maakt gebruik van dynamische pickgebieden waar – op basis van artikelgroepen – verschillende pickgebieden zijn aangemaakt.
Detailpick pallets worden op een controle-station afgezet waar ze na controle van een plastic hoes worden voorzien. Volle pallets worden afhankelijk van het type order ook naar het controlegebied gebracht of worden gelijk klaargezet voor het laden. Pallets die van een plastic hoes zijn voorzien, worden ook klaargezet om te laden.
Mosa maakt gebruikt van de CORAX App om te kunnen scannen; dit kan met een smart phone of logistieke scanner. Mosa heeft gekozen voor professionele scanners die worden afgenomen van Eutronix.
Waarom heeft Mosa voor CORAX gekozen?
Naast het aantrekkelijke kostenmodel van een full-cloud oplossing, waren andere redenen de schaal-baarheid van CORAX – als het bedrijf groeit, groeit CORAX mee – en de rijke functionaliteit die elke twee weken een update krijgt. Ook wil Mosa graag de uitgebreide rapportagemogelijkheden inzetten om beter inzicht in de eigen operatie te krijgen.
Mosa merkt met CORAX beter tegemoet te kunnen komen aan de wensen van hun klanten; een andere belangrijke reden om over te stappen naar dit WMS. Ook op kantoor is het werken met CORAX goed ontvangen en werkt het tijdsbesparend. Rapportages zullen Mosa meer inzicht geven in de magazijnefficiency wat betreft bezetting en performance.
Een laatste belangrijk winstpunt is dat Mosa van een papier-georiënteerde omgeving nu papierloos werkt, wat voor Mosa een belangrijke bijdrage levert aan haar duurzaamheidsdoelstellingen. Mosa onderneemt volgens de Cradle to Cradle-filosofie. Op die manier kunnen zij een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, de economie en de planeet.