Is jouw bedrijf klaar voor automatisering?

5 misverstanden die groei kunnen tegenhouden

(Advertorial) In een markt die zo snel verandert als de logistiek, kan het uitstellen van beslissingen je duur komen te staan. Toch wachten veel kleine en middelgrote bedrijven met het automatiseren van hun magazijn, vaak gebaseerd op aannames die achterhaald zijn. Waar grote bedrijven automatisering al lang hebben omarmd, zien kleinere organisaties het nog te vaak als een luxe in plaats van een noodzaak.

Bij Element Logic helpen we organisaties van elke omvang en complexiteit bij hun automatiseringstraject, met een sterke focus op de Benelux. We hebben 5 veelvoorkomende misverstanden geïdentificeerd die bedrijven ervan weerhouden om écht schaalbaar en duurzaam efficiënt te worden. Tijd om daar verandering in te brengen.

  1. ‘Ik ben te klein om te automatiseren’

Dit is misschien wel het meest voorkomende misverstand. Veel bedrijven met minder dan 50 medewerkers denken dat automatisering niet voor hen is weggelegd – te duur, te complex, of simpelweg te vroeg. Maar automatisering is geen one size fits all-oplossing. Zoals Bryan Beutels, managing director van Element Logic, opmerkt: ‘We hebben bedrijven geholpen met amper 20 medewerkers om hun processen volledig te transformeren met AutoStore. Het draait niet om de omvang, maar om de juiste mindset.’

Modulaire oplossingen zijn tegenwoordig betaalbaar, schaalbaar en afgestemd op de complexiteit van je processen – niet op het aantal mensen dat je in dienst hebt. En de investering betaalt zich niet alleen terug in minder personeelskosten, maar ook in snellere orderverwerking, minder fouten én de flexibiliteit om mee te groeien met de vraag.

2. ‘De rest komt later wel’

Automatisering draait om veel meer dan het aanschaffen van robots of opslagsystemen. Het betekent dat je je hele operationele aanpak grondig onder de loep moet nemen – van vooruitplannen en personeelsinzet tot voorraadbeheer, de toegankelijkheid van data en de totale klantervaring.

Bryan benadrukt: ‘Veel klanten denken dat de aankoop van technologie het eindpunt is, terwijl het in werkelijkheid pas het begin is. Als je de processen eromheen niet optimaliseert, haal je niet het maximale uit automatisering.’

Daarom werken we bij Element Logic vanaf het eerste moment nauw samen met onze klanten. We helpen interne teams zich voor te bereiden op de verandering door mee te denken over, bijvoorbeeld, personeelsstructuur en een vlekkeloze integratie van systemen. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten niet alleen snel automatiseren, maar vooral slim.

3. ‘Dit is niet het juiste moment’

Wachten op het ‘perfecte moment’ om te automatiseren is een valkuil. In de praktijk doe je er goed aan om 8 tot 16 maanden vóór je het écht nodig hebt te beginnen met plannen. Waarom? Omdat de voorbereiding, zoals het verzamelen van data, verandermanagement en het afstemmen met stakeholders, veel tijd in beslag neemt.

‘Hoe eerder we aan boord zijn, hoe soepeler de implementatie verloopt,’ zegt Bryan. ‘Te vaak begint het gesprek te laat en tegen die tijd zorgen knelpunten in de operatie al voor flinke kosten.’

Wacht dus niet tot je team overbelast is, maar start op tijd met de voorbereidingen om je bedrijf toekomstbestendig te maken.

4. ‘We besparen wel met een goedkopere optie’

Je blindstaren op de opstartkosten kan ernstige gevolgen hebben. Sommige aanbieders lijken voordeliger in aanschaf, maar op lange termijn kunnen de totale kosten flink oplopen door onderhoudswerkzaamheden, software-updates en vervangingen halverwege de levensduur.

Bryan licht dat toe: ‘Onze oplossingen zijn ontworpen om langer dan tien jaar mee te gaan, met minimale tussenkomst. Sommige alternatieven lijken goedkoper, maar na vijf jaar moet je alweer nieuwe robots aanschaffen of complete systemen vervangen. Dat is geen duurzame aanpak.’

Daarom is het essentieel om eerst goed in kaart te brengen wat voor jou echt telt. Gaat het om betrouwbaarheid, schaalbaarheid of krachtige software? Zodra je je wensen helder hebt, kun je de opties gericht vergelijken.

5. 'Wij hebben geen verandermanagement nodig’

Het succes van automatisering hangt even sterk af van je mensen als van je processen. ‘Verandermanagement is geen nice-to-have, het is cruciaal,’ zegt Bryan. Toch wordt vaak onderschat hoeveel impact automatisering heeft op taken, planningen en werkwijzen.

Bij Element Logic begeleiden we onze klanten actief tijdens het veranderproces. We zorgen voor heldere inzichten en doordachte trainingen en we brengen hen in contact met andere bedrijven die hetzelfde proces doorlopen. ‘Soms is onze rol vooral om klanten te waarschuwen voor mogelijke valkuilen,’ voegt Bryan toe. ‘We willen niet alleen bouwen, maar ook beschermen.’

Alleen een implementatie die mensen centraal stelt, maakt het verschil. Op die manier wordt automatisering een echte groeiversneller – en niet zomaar een technisch experiment.

Conclusie

Automatisering is allang niet meer alleen weggelegd voor de grote spelers. Met de juiste begeleiding kunnen ook kleine en middelgrote bedrijven er volop van profiteren – zeker in een markt waarin flexibiliteit en snelheid het verschil maken.

Bij Element Logic combineren we geavanceerde oplossingen met lokale kennis en duurzame samenwerkingen. Van het eerste gesprek tot support na de livegang: wij begeleiden je stap voor stap door het hele traject.

Ben je er klaar voor om je magazijn en je manier van werken naar een hoger niveau te tillen? Wij helpen je graag op weg.

Klik hier voor meer informatie.

#MakingInnovationMoreHuman #MensgerichteInnovatie

Element Logic 29 04 2025

Recente nieuwsberichten

Wijzigingen in kilometerheffing vanaf 1 juli 2025

Vanaf dinsdag 1 juli zijn in België nieuwe tarieven van toepassing voor de kilometerheffing. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zullen de tarieven worden aangepast aan de index. Voor Vlaanderen zal naast een indexering een aanpassing van de tarieven plaatsvinden overeenkomstig artikel 54 van het Programmadecreet van 20/12/2025. Wat Wallonië betreft, is er geen verandering van de tarieven voorzien.

Haven van Rotterdam neemt DCSA’s Track & Trace-standaard in gebruik

Digital Container Shipping Association (DCSA), een onafhankelijke non-profitorganisatie die standaardisatie en digitale innovatie in de containervaart stimuleert, heeft aangekondigd dat de haven van Rotterdam de eerste grote haven is die de Track & Trace (T&T)-standaard van DCSA opneemt in zijn havencommunicatiesysteem (Portbase). Die integratie moet ervoor zorgen dat het traceren en de zichtbaarheid van containers in een van de drukste havens ter wereld aanzienlijk worden verbeterd.

TransFollow lanceert app voor transportbeheer onderweg

TransFollow, aanbieder van digitale oplossingen voor het elektronisch beheren van transporten en transportdocumenten, stelt TransFollow Drive voor. Met die nieuwe mobiele applicatie kunnen chauffeurs hun dagelijkse opdrachten beheren door belangrijke mijlpalen vast te leggen, hun locatie te delen, uitzonderingen te melden en transportdocumenten digitaal te verwerken. Die realtime gegevensuitwisseling tussen de chauffeurs en hun backoffice moet ervoor zorgen dat verladers, transportbedrijven en andere partijen in de logistieke sector volledige zichtbaarheid op hun transporten krijgen.

Onderzoek naar digitale transformatie en GenAI in de supply chain

Hoe gaan supply chain leiders om met de realiteit van vandaag? Een antwoord daarop kunnen we vinden in ‘Supply Chain Horizons 2025’. Het rapport geeft de bevindingen weer van een onderzoek dat in januari en februari 2025 werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Vanson Bourne in opdracht van Logility, een leverancier van AI-first software voor supply chain management. Vanson Bourne bevroeg 500 besluitvormers die verantwoordelijk zijn voor de supply chain van hun organisatie. Alle bedrijven die aan het onderzoek deelnamen, hebben een omzet van minimaal 500 miljoen dollar en vertegenwoordigen de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, de Midden-Europese DACH-landen, Australië en India.

Zes stappen naar een cost-to-serve-model

Om inzicht te krijgen in de werkelijke kosten en winstgevendheid van de supply chain, zouden chief supply chain officers (CSCO’s) een cost-to-serve (CTS)-model in zes stappen moeten toepassen. Zo klinkt het althans bij onderzoeks- en adviesbureau Gartner. Aan de hand van dat stappenmodel kunnen ondernemingen hun indirecte en overheadkosten toewijzen op basis van de complexiteit die met elke afzonderlijke klant en elk afzonderlijk product gepaard gaat.

Meten is weten: de veiligheidsinspectie als bescherming van medewerkers én productiviteit

(Advertorial) De laadperrons van vandaag zijn drukker dan ooit. Nu de wereldbevolking de 8 miljard passeert, worden er meer producten dan ooit tevoren verhandeld. Onderzoek in de VS wees uit dat er in 2022 bijna 20 miljard ton goederen werd verzonden, waarvan het grootste gedeelte langs het laadperron is gegaan.

FedEx huurt logistieke ruimte op Prologis Park Schiphol

Prologis heeft 20.000m² logistieke ruimte op Prologis Park Schiphol verhuurd aan FedEx.

De faciliteit, gelegen op 8km van de Nederlandse luchthaven, werd in 1999 gebouwd, maar is gemoderniseerd om te voldoen aan de huidige energie-efficiëntie standaarden. Het magazijn beschikt over volledig elektrische kantoorwerkzaamheden en is door Prologis geüpgraded om te beantwoorden aan de specifieke operationele behoeften van FedEx. Tot de verbeteringen behoren de installatie van energiezuinige ledverlichting, een gerenoveerde kantoorruimte en vernieuwde sanitaire voorzieningen en extra structurele aanpassingen om efficiënte werkprocessen te ondersteunen.

Food retailer Rewe optimaliseert logistiek centrum met Witron

Bij de Duitse Rewe Groep is een grootschalig initiatief aan de gang waarbij de supermarktketen zijn netwerk van magazijnen optimaliseert om op lange termijn de klanten van de Rewe-winkels sneller en efficiënter van producten te voorzien. Als onderdeel van dat initiatief wordt het nationale logistieke centrum van Rewe in Neu-Isenburg uitgerust met innovatieve technologie. Daarvoor werkt de foodretailer samen met de Witron-groep, die instaat voor de implementatie van het volledig geautomatiseerde OPM-systeem. In de toekomst zal het logistieke centrum in Neu-Isenburg 2.200 winkels bevoorraden met 16.700 verschillende droge producten en op een piekdag meer dan 640.000 dozen picken.

Het nieuwe project komt er in navolging van een eerdere realisatie van Witron in het logistieke centrum van Rewe in Henstedt-Ulzburg.

Jungheinrich neemt All Exeptional in de arm voor transport binnen België

Jungheinrich, leverancier van intralogistieke oplossingen, heeft All Exeptional geselecteerd als nieuwe transportpartner voor het vervoer van zijn toestellen binnen België. De samenwerking werd op 1 april 2025 aangevat.

New Era kiest Katoen Natie voor omnichannel fulfilment in Europa

New Era, een internationaal lifestylemerk met diepe wortels in sport en cultuur, heeft officieel zijn Europese logistieke operatie gelanceerd in samenwerking met Katoen Natie Consumer Goods and Industry. De nieuwe activiteiten vinden plaats op het logistieke platform van Katoen Natie in Kallo, vlak bij de haven van Antwerpen, en vormen een aanvulling op New Era’s bestaande Europese supply chain. De nieuwe logistieke setup moet het merk positioneren voor een verbeterde service en snellere toegang tot belangrijke markten.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.