Inloggen/registreren

Om deze content te lezen, moet u zich inloggen.

Log in of registeer nu via onderstaande knop en krijg toegang tot deze inhoud.

Internet of Things als gamechanger voor logistiek en industrie

Orange Business belicht opportuniteiten op het vlak van IoT

De laatste jaren ontdekken steeds meer bedrijven het potentieel van IoT-oplossingen. Geen wonder, want de komst van nieuwe technologieën zoals 5G, drijft ook het aantal interessante ‘use cases’ op. Aan de hand van enkele sprekende voorbeelden, belicht Emmanuel Routier, vice president Smart Industries bij Orange Business, de mogelijkheden en de strategie op het vlak van IoT.

Het Internet of Things (IoT) verbindt objecten op een virtuele manier. Door de snelle vooruitgang van de technologie lukt dat steeds beter. Daar plukken industriële en logistieke bedrijven eveneens de vruchten van.

​Van Industrie 4.0 naar Smart Industries

Ook Orange zet al jaren in op IoT. Intussen verbindt de onderneming zo’n 34 miljoen objecten. Jaarlijks werken er zo’n 400 ontwikkelaars aan meer dan 1.000 IoT-gerelateerde software- en integratieprojecten.

Aan het roer van Smart Industries voor Orange Business staat Emmanuel Routier. Aanvankelijk boog hij zich over de B2B-activiteiten bij Mobistar, later Orange België. Toen Orange België werd verkozen als het Excellence Center voor de internationale IoT-activiteiten, zette hij daar zijn schouders onder. Eerst als vice president Verticals IoT, later als vice president Industry 4.0. Een jaar geleden nam hij de rol van VP Smart Industries bij Orange Business op. “De evolutie van Industrie 4.0 naar Smart Industries was een natuurlijke ontwikkeling. Vandaag is Smart Industries een van de strategische waardeproposities van Orange Business”, vertelt hij.

Concreet focust Smart Industries op de transformatie en optimalisering van de business via een duurzame digitalisering van assets, processen, werkkrachten en producten. Daarbij legt Orange Business de focus op de productie- en de logistieke sector. Dat de vraag naar zulke oplossingen groot is, bewijst de tweecijferige groei die deze markt de voorbije jaren optekende.

“Binnen Smart Industries speelt IoT een sleutelrol”, vertelt Emmanuel Routier. “Automatisering die door IoT wordt gedreven, kan immers snel voor meer efficiënte operaties zorgen. Zo kan lokale informatie ook snel beschikbaar worden gesteld voor de business en bevordert IoT de snelheid waarmee beslissingen kunnen worden genomen.”
Emmanuel Routier benadrukt wel dat Smart Industries bij Orange als een grensoverschrijdende verantwoordelijkheid wordt beschouwd, waarbij ze afstappen van silo’s en alle capaciteiten binnen de organisatie proberen te benutten. “Als integrator voorzien we niet alleen netwerkoplossingen, maar combineren we ook verschillende componenten en digitale oplossingen met elkaar, gekoppeld aan de nodige digitale diensten”, gaat hij verder. “Zo verzamelen we data uit verschillende componenten. Dat kunnen sensoren zijn, maar ook de machines zelf kunnen data genereren. Op IoT-vlak zetten we in op ‘machine-to-machine’-oplossingen en mobiele netwerken (bijvoorbeeld 4G of 5G), maar ook industriële LAN’s (local area network), ‘mobile private networks’ of wifinetwerken. En dan is er ook nog het WAN-luik, dat toelaat data naar de cloud te brengen. Vervolgens kunnen we de data in de cloud of lokaal ‘on premise’ hosten. Door al die IT-infrastructuurelementen naast elkaar te leggen, kunnen we steeds de meest geschikte oplossing voor het bedrijf in kwestie selecteren. In de praktijk zal Orange België de noden van Belgische bedrijven invullen, waarbij ze kunnen rekenen op de ondersteuning van Orange Business. Omgekeerd vragen we aan Orange België om ook de lokale noden van onze internationale klanten in te vullen.”

202352610443217_foto-1-orange-iot-emmanuel-routier.jpg
Emmanuel Routier, vice president Smart Industries voor Orange Business: “Binnen Smart Industries speelt IoT een sleutelrol. Automatisering die door IoT wordt gedreven, kan immers snel voor meer efficiënte operaties zorgen.”

Eerst OT, dan IT

Orange besteedt veel aandacht aan de ontwikkeling van use cases om continu nieuwe mogelijkheden te onderzoeken.
E. Routier: “Daarbij werken we in de eerste plaats samen met de medewerkers die ‘on site’ verantwoordelijk zijn voor de operationele technologie (OT). Dat kan bijvoorbeeld de plant manager, de kwaliteitsverantwoordelijke of de operationele teammanager zijn. In nauwe samenwerking met hen bekijken we dan hoe IoT de performantie kan verbeteren. Pas daarna spreken we de personen aan die verantwoordelijk zijn voor de IT-infrastructuur. Zij zorgen dan voor een schaalbare en veilige standaardoplossing die voor verschillende geografische gebieden bruikbaar is. We stellen vast dat bedrijven die succesvol zijn in hun digitale transformatie, IT en OT samen aan dezelfde doelstelling laten werken. Het toenemende belang van die crossfunctionele samenwerking is een duidelijke trend, zeker in complexe omgevingen en wanneer we aan de slag gaan met innovatieve tools als ‘machine learning’ of ‘data analytics’.”

Het mag duidelijk zijn dat de toepassingsgebieden voor industrie en logistiek gaandeweg zijn uitgebreid en interessanter zijn geworden. Dankzij IoT kunnen voorraadmanagers bijvoorbeeld stockbreuken of overstocks voorkomen en de conditie van goederen bewaken. Zo is het mogelijk via sensoren de druk en de temperatuur te meten, wat perspectieven biedt op het vlak van geautomatiseerde kwaliteitscontrole. Wat ‘asset tracking’ betreft, helpt IoT niet enkel te bepalen waar assets zich bevinden, maar helpt het ook na te gaan of die assets naar behoren functioneren. Verder kan IoT bedrijven sterken op het vlak van ‘predictive maintenance’ door de status van assets in real time te monitoren en te combineren met historische data. Dat resulteert in minder uitval en minder spoedreparaties.

2023526104447923_foto-2-orange-iot-arcelormittal.jpg
Twee jaar geleden besloot ArcelorMittal samen met Orange Business en Ericsson als technologiepartner het grootste industriële 5G-netwerk van Frankrijk op te zetten. Vandaag is 5G Steel al volledig operationeel op de site in Duinkerke, waarbij industriële IoT-oplossingen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. Foto: ArcelorMittal

Van de tracking van tools tot onderhoud vanop afstand

De mogelijkheden illustreert Emmanuel Routier aan de hand van enkele use cases in verschillende sectoren.
 
Zo wordt IoT bij Safran Aircraft Engines ingezet om specifieke, dure tools in het productieproces op te volgen. In dat bedrijf werken hoogopgeleide technici die specifieke tools voor verschillende processen nodig hebben om hun werk te kunnen doen. Voor Safran Aircraft Engines is het cruciaal dat het die tools op een accurate manier kan tracken en tracen. Niet onbelangrijk: het gaat hier om tienduizenden vierkante meter productieruimte waar de tools kunnen liggen. Bovendien kunnen ook derde partijen on site die tools gebruiken.
E. Routier: “Samen met OT hebben we bekeken hoe we de performantie konden verbeteren. Toen hebben we een slimme IoT-trackingoplossing bedacht. In totaal hebben we twee Franse sites (Villaroche en Saint-Quentin-en-Yvelines) die respectievelijk over 55.000 en 20.000 vierkante meter productieruimte beschikken, voorzien van meer dan 15.000 trackers en 250 antennes. Via de data uit die trackers kunnen de teams van Safran Aircraft Engines hun kostbare tools nu vanop afstand lokaliseren en managen. Mocht de klant de oplossing ook op andere sites willen implementeren, dan is het mogelijk binnen IT een replica te maken.”

Een use case die de trend naar het belang van IoT-oplossingen voor ‘remote’ onderhoud treffend illustreert, is die van Covestro, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van polymeren. “De coronapandemie heeft de vraag naar dergelijke IoT-oplossingen aangezwengeld. Dat was ook het geval bij Covestro”, vertelt Emmanuel Routier. “Te midden van de pandemie wilde Covestro testen of het de performantie van mobiele technici op de site in de haven van Antwerpen kon verbeteren. Daarbij werd het 5G-netwerk ingezet in combinatie met robuuste toestellen, zoals ‘augmented reality’ brillen. Daarmee krijgen de technici alle nodige informatie op het scherm in hun gezichtsveld. Bovendien houden ze hun handen vrij om de nodige taken uit te voeren en kunnen ze ook makkelijk een expert raadplegen voor advies en dergelijke. Het spreekt voor zich dat zulke oplossingen ook interessant zijn voor bedrijven die sites wereldwijd hebben. Op die manier vermijd je dat je steeds een expert ter plaatse moet sturen, terwijl veel problemen door lokale technici kunnen worden opgelost, met assistentie vanop afstand. Ook voor trainingen komen zulke tools van pas.”

Een voorbeeld van hoe een 5G-netwerk verschillende use cases kan ondersteunen, vinden we bij 5G Steel. Twee jaar geleden besloot ArcelorMittal samen met Orange Business en Ericsson als technologiepartner het grootste industriële 5G-netwerk van Frankrijk op te zetten. Binnen dat project was een zeer performante mobiele breedband vereist over verschillende sites heen. Vandaag is 5G Steel al volledig operationeel op de site in Duinkerke, waarbij industriële IoT-oplossingen voor verschillende toepassingen worden gebruikt. De bedoeling is nu ook naar andere Franse sites van de fabrikant uit te breiden.

E. Routier: “Met zijn veertig vierkante kilometer oppervlakte is de site in Duinkerke de grootste voor staalproductie. Het spreekt voor zich dat het een hele uitdaging is om de afstanden op die site te overbruggen. Zo lopen kilometers rails over het terrein om het zware staal van het ene verwerkingsproces naar het andere te brengen. Vroeger moest de teammanager vaak honderden meters lopen om zijn team te managen, statusupdates te krijgen en de performantie te meten. Op deze site hebben we voor een optimaal netwerkdesign gezorgd met slechts zes antennes om de volledige site te coveren, indoor en outdoor. Geen sinecure, met al het beton en metaal. Maar we hebben het klaargespeeld, mede dankzij de dertig meter hoge schoorstenen waarop we de antennes konden plaatsen. Nu heeft de teammanager met een eenvoudige tablet toegang tot alle applicaties en kan hij vanop afstand het team managen en de performantie meten. Daarnaast wordt IoT gebruikt bij het recyclageproces van staal. De operator kan via camera’s en zijn tablet controleren of er geen olie of verf op het gebruikte staal zit. Zo hoeft hij dat niet meer ter plaatse te gaan controleren, wat uiteraard tijdrovend en niet zonder gevaar is.”

Een andere, op IoT-gebaseerde use case voor ArcelorMittal mikt op een hogere performantie en veiligheid voor de treinen op de productiesite. Die oplossing is gebaseerd op technologie van Otiv (een start-up uit Gent die kon rekenen op de steun van het Orange Fab acceleratornetwerk in België). Daarbij werden de treinen voorzien van sensoren en camera’s, die continu mensen of andere obstakels en risico’s op hun weg monitoren. Met realtime assistentie ondersteunt het systeem de bestuurder bij zijn beslissingen. Uiteraard laat 5G Steel toe in de toekomst nog andere use cases uit te werken als dat opportuun is.

2023526104540148_foto-3-orange-iot-safran-image.jpg
Bij Safran Aircraft Engines wordt IoT ingezet om specifieke, dure tools in het productieproces op te volgen. Foto: Safran Aircraft Engines

Safety first

Tot slot benadrukt Emmanuel Routier het stijgende belang van veiligheid bij IoT-implementaties. Het is immers de bedoeling dat de data die via onze geconnecteerde objecten worden verstuurd, enkel terechtkomen op de daarvoor bestemde plaatsen. Om dat te garanderen, moeten we de juiste connectiviteit en het juiste veiligheidsniveau voor onze omgeving kiezen.

E. Routier: “De vlieger dat een productiesite een fort is dat beschermd is tegen gevaren van buitenaf, gaat niet langer op. Er komen bijvoorbeeld derde partijen op je site om je uitrusting te onderhouden. Steeds meer machines krijgen ook software- en firmware-updates die om connectie vragen. Bovendien gebeurt steeds meer onderhoud vanop afstand. Op die manier kunnen virussen binnensluipen. Steeds meer OT-mensen zijn zich er ook van bewust dat ze hun systemen beter moeten beveiligen. Ook op de vragen rond veiligheid willen we als Orange Business een antwoord bieden, met onze 2.100 veiligheidsexperts van Orange Cyberdefense. Daarbij hebben we (op basis van onze IT-tools en expertise) een OT-cyber security porfolio met expertise vanuit OT uitgebouwd.”

Inloggen/registreren

Om deze content te lezen, moet u zich inloggen.

Log in of registeer nu via onderstaande knop en krijg toegang tot deze inhoud.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.