Goods-to-Person werkstations: op zoek naar de optimale balans tussen werkcomfort en prestaties

(Advertorial) Geautomatiseerde Goods-to-Person oplossingen voor het orderpicken zien we steeds meer in onze magazijnen. Hoewel ze duidelijk voordelen bieden voor de medewerkers (minder belasting, veel minder lopen), zijn bedrijven in eerste instantie vooral geïnteresseerd in rendement en output, zoals het aantal orderregels per uur.

Werkcomfort moet echter gezien worden als een even belangrijke prioriteit, zeker als geïnteresseerden systemen gaan vergelijken. Het werkstation staat namelijk in het hart van dit soort systemen. Het is bijna een strategische ruimte in het pickproces en het ontwerp moet de beste balans bieden tussen prestaties en ergonomisch werken. Om dat individuele comfort te maximaliseren, moet een ontwerper van een Goods-To-Person werkstation een studie maken van correcte en efficiënte werkhoudingen, waarbij de fysieke belasting ook zo minimaal mogelijk dient te zijn.  
 
Het resultaat van dit soort analyses vindt men vooral terug bij het concept van 1-op-1 werkstations.
 
WAT IS EEN 1-OP-1 WERKSTATION EIGENLIJK?
Een 1-op-1 station is een werkplek, waar de medewerker met slechts één bron (de te picken producten) en één bestemming (de bestelling) werkt. Dit is een groot verschil met de pickzones, waar een medewerker vaak met meerdere lastdragers (bron en/of bestemming) tegelijk werkt.
 
De belangrijkste voordelen?
Ergonomie, prestaties en kwaliteit
 
1 - ERGONOMIE
Het werken in de logistieke sector brengt vaak zogenaamde musculoskeletale problemen met zich mee.

Een studie van een Franse zorgverzekeraar over dit onderwerp geeft aan dat 95% van de werkgerelateerde ziekten in de logistiek verband houden met musculoskeletale aandoeningen (MSA's). De jaarlijkse financiële schade voor bedrijven wordt geschat op € 73 miljoen. Ongeveer 860.000 werkdagen gaan verloren, waarvan 70% veroorzaakt wordt door rugpijn.
 
Deze cijfers tonen duidelijk het belang van een goede ergonomische werkplek aan. Dit geldt voor zowel de menselijke als bedrijfskundige aspecten.
 
Wanneer ergonomie op de juiste wijze wordt meegenomen in het ontwerp van Goods-to-Person werkstations, komt dat ten goede van het werkcomfort en daarmee eveneens aan de productiviteit van het magazijn. Dit geldt met name voor het X-PTS pickstation van Savoye, dat is ontworpen in samenwerking met specialisten op het gebied van ergonomie en motoriek.
 
Rekening houdend met de richtlijnen op deze gebieden, dient het ontwerp de volgende  fundamentele uitgangspunten te respecteren:

  • Positie centraal voor het werkgebied
  • Positie moet een rechte rug bevorderen
  • Werk vooral de ideale zone vóór de bovenste ledematen, met de armen plat tegen de romp en bewegingen tussen heup en hart.
  • Voorkeur voor de meest comfortabele zones en hoeken bij het picken en handelen  
Schuine aanvoer van bakken: deze opzet vermindert de belasting van de schouders en de romp. De medewerker hoeft niet te bukken om producten te pakken of te plaatsen. Alle bewegingen worden uitgevoerd binnen de comfortzone van de medewerker.
 
Capacitieve bevestigingsknop: geen fysieke knop meer, maar een knop waarbij met een simpele aanraking de handeling wordt gevalideerd. De knop is op heuphoogte geplaatst, waardoor de inspanning minimaal is.
 
Beeldscherm: deze is geplaatst in het zicht en bevat alleen informatie die essentieel is voor het orderverzamelen: de medewerker hoeft het hoofd niet te heffen of de nek te draaien om snel geïnformeerd te zijn. De hoogte en diepte van deze HMI kan worden ingesteld op de medewerker.
 
 
2 - PRESTATIES
Eén van de principes van een Goods-to-Person-systeem is het minimaliseren van de loopafstanden van een medewerker door de bestelde producten naar hem/haar te brengen. Bij een 1-op-1 werkstation concentreert de medewerker zich alleen op het picken: het proces wordt efficiënter, kent minder fouten en er worden meer handelingen voltooid dan in een conventionele, handmatige opzet (tot 720 items/uur).
 
3 - KWALITEIT
Een 1-op-1 Goods-to-Person werkstation is van grote invloed op de kwaliteit van het orderpickproces. Doordat de medewerker recht voor het ‘pick-and-place’ gebied staat, kan de hij/zij vrijwel geen fout maken, doordat het te grijpen product en de bestemming voor de hand liggend zijn. Alleen de hoeveelheid, duidelijk weergegeven op het beeldscherm, blijft de verantwoordelijkheid van de medewerker. De kwaliteit van het orderpicken wordt dus mede verhoogd door een verminderde mentale belasting van de medewerker.

Recente nieuwsberichten

Het magazijn van de toekomst!

(Advertorial) Wat als technologie zich aanpast aan constante veranderingen? Schaalbare magazijnrobotica is hiervoor dé oplossing. Ze voldoen aan jouw huidige behoeften, maar bieden ook de mogelijkheid om mee te groeien en zich aan te passen aan toekomstige ontwikkelingen.

Eutraco bouwt geautomatiseerd hoogbouwmagazijn in Roeselare

Eerder deze maand (mei 2024) werd op het bedrijventerrein Krommebeekpark in Roeselare de eerste kolom van het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn van Eutraco gehesen. Deze investering van 50 miljoen vertegenwoordigt volgens de logistiek dienstverlener een belangrijke stap in de expansie van het bedrijf. Het nieuwe magazijn komt er op een terrein van 3,5 hectare. Het hoogbouwgedeelte beslaat een oppervlakte van 12.000m², het geautomatiseerde palletmagazijn biedt ruimte voor liefst 39.000 pallets. Daarnaast is er 5.000m² conventioneel magazijn voorzien, waarin 6.000 pallets terechtkunnen.

Geodis zet AutoStore van Dematic in voor Nexter

Transport- en logistiek dienstverlener Geodis heeft een door Dematic geïnstalleerd AutoStore-systeem in gebruik genomen. Dematic installeerde een standalone systeem voor Geodis’ klant Nexter, die deel uitmaakt van de KNDS Group. Die organisatie is een van de grootste Europese fabrikanten van militaire landsystemen, met vestigingen in Duitsland en Frankrijk. De AutoStore-oplossing is geïnstalleerd in een volledig geautomatiseerd magazijn in Moulins, Frankrijk.

Siemens lanceert Industrial Copilot

De nieuwe Siemens Industrial Copilot is een generatieve AI-aangedreven assistent voor engineeringteams. De tool is geïntegreerd met de Total Integrated Automation (TIA) Portal, de werkomgeving van Siemens voor geïntegreerde engineering. De Siemens Industrial Copilot moet teams helpen sneller hulp voor hun problemen te vinden, en een betere basisvisualisatie en sneller codes voor PLC’s te genereren. Door repetitieve taken over te laten aan de AI-assistent, kan de workload aanzienlijk worden gereduceerd. Tegelijk kan de oplossing zorgen voor snellere ontwikkeltijden en de kwaliteit en productiviteit op langere termijn een boost geven.

Red Bull en Cabka gaan voor circulaire economie in logistiek

Red Bull, de bekende producent van energiedrankjes, en Cabka, aanbieder van herbruikbare transportverpakkingen gemaakt van gerecycled plastic, slaan de handen in elkaar om het transport van grondstoffen duurzamer te maken. Daarbij is een bijzondere rol weggelegd voor de BigBag S5 pallet. De BigBag S5 pallet, die Cabka speciaal heeft ontworpen, vormt volgens de partners een belangrijke stap in het optimaliseren van de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van de gehele supply chain van Red Bull.

Transformeer Jouw Supply Chain: Ontgrendel de Kracht van EDI

(Advertorial) Ontgrendel de kracht van digitale transformatie in jouw supply chain met onze exclusieve whitepaper over Electronic Data Interchange (EDI) technologie. Ontdek de voordelen, belangrijke tools en eenvoudige implementatiestappen om voorop te blijven in de concurrentie. Download vandaag nog en optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en groei.

Pepperl+Fuchs introduceert UHF RFID-lezer voor transparantie in logistieke stroom

Pepperl+Fuchs, leverancier van RFID-systemen voor industriële toepassingen, breidt zijn RFID-portfolio uit met de nieuwe IUR-F800-V1D-4A* UHF-lezer. Het toestel moet volledige transparantie helpen creëren in de logistieke toepassingen die volgen op de productie.

Arvato neemt distributiecentrum van Avon in het VK over

Arvato breidt zijn aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk verder uit. De logistiek en e-commerce dienstverlener kocht de vestiging van cosmeticabedrijf Avon in Corby, op zo’n 50 kilometer van Birmingham, en nam daarbij het warehousing en transportmanagement over voor de activiteiten van Avon in het VK. Sinds oktober 2022 staat Arvato al in voor de logistieke afhandeling van Avons activiteiten in Italië.

Schneider Electric transformeert wereldwijde logistiek met Manhattan Unified Supply Chain

Na twaalf jaar met een WMS van Manhattan te werken, heeft Schneider Electric, leverancier van diensten op het vlak van energiebeheer en industriële automatisering, besloten te upgraden naar Manhattan Active Warehouse Management en dat uit te breiden met Manhattan Active Transportation Management. De beslissing maakt deel uit van een bedrijfsbrede transformatiestrategie en moet het wereldwijde distributie- en transportnetwerk van Schneider Electric een boost geven.

Yusen Logistics Benelux rondt overname van Parts Express af

Leverancier van logistieke oplossingen Yusen Logistics (Benelux) heeft de overname afgerond van Parts Express, een bedrijf gespecialiseerd in dag- en nachtdistributie van auto-onderdelen in de Benelux.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.