Goods-to-Person werkstations: op zoek naar de optimale balans tussen werkcomfort en prestaties

(Advertorial) Geautomatiseerde Goods-to-Person oplossingen voor het orderpicken zien we steeds meer in onze magazijnen. Hoewel ze duidelijk voordelen bieden voor de medewerkers (minder belasting, veel minder lopen), zijn bedrijven in eerste instantie vooral geïnteresseerd in rendement en output, zoals het aantal orderregels per uur.

Werkcomfort moet echter gezien worden als een even belangrijke prioriteit, zeker als geïnteresseerden systemen gaan vergelijken. Het werkstation staat namelijk in het hart van dit soort systemen. Het is bijna een strategische ruimte in het pickproces en het ontwerp moet de beste balans bieden tussen prestaties en ergonomisch werken. Om dat individuele comfort te maximaliseren, moet een ontwerper van een Goods-To-Person werkstation een studie maken van correcte en efficiënte werkhoudingen, waarbij de fysieke belasting ook zo minimaal mogelijk dient te zijn.  
 
Het resultaat van dit soort analyses vindt men vooral terug bij het concept van 1-op-1 werkstations.
 
WAT IS EEN 1-OP-1 WERKSTATION EIGENLIJK?
Een 1-op-1 station is een werkplek, waar de medewerker met slechts één bron (de te picken producten) en één bestemming (de bestelling) werkt. Dit is een groot verschil met de pickzones, waar een medewerker vaak met meerdere lastdragers (bron en/of bestemming) tegelijk werkt.
 
De belangrijkste voordelen?
Ergonomie, prestaties en kwaliteit
 
1 - ERGONOMIE
Het werken in de logistieke sector brengt vaak zogenaamde musculoskeletale problemen met zich mee.

Een studie van een Franse zorgverzekeraar over dit onderwerp geeft aan dat 95% van de werkgerelateerde ziekten in de logistiek verband houden met musculoskeletale aandoeningen (MSA's). De jaarlijkse financiële schade voor bedrijven wordt geschat op € 73 miljoen. Ongeveer 860.000 werkdagen gaan verloren, waarvan 70% veroorzaakt wordt door rugpijn.
 
Deze cijfers tonen duidelijk het belang van een goede ergonomische werkplek aan. Dit geldt voor zowel de menselijke als bedrijfskundige aspecten.
 
Wanneer ergonomie op de juiste wijze wordt meegenomen in het ontwerp van Goods-to-Person werkstations, komt dat ten goede van het werkcomfort en daarmee eveneens aan de productiviteit van het magazijn. Dit geldt met name voor het X-PTS pickstation van Savoye, dat is ontworpen in samenwerking met specialisten op het gebied van ergonomie en motoriek.
 
Rekening houdend met de richtlijnen op deze gebieden, dient het ontwerp de volgende  fundamentele uitgangspunten te respecteren:

  • Positie centraal voor het werkgebied
  • Positie moet een rechte rug bevorderen
  • Werk vooral de ideale zone vóór de bovenste ledematen, met de armen plat tegen de romp en bewegingen tussen heup en hart.
  • Voorkeur voor de meest comfortabele zones en hoeken bij het picken en handelen  
Schuine aanvoer van bakken: deze opzet vermindert de belasting van de schouders en de romp. De medewerker hoeft niet te bukken om producten te pakken of te plaatsen. Alle bewegingen worden uitgevoerd binnen de comfortzone van de medewerker.
 
Capacitieve bevestigingsknop: geen fysieke knop meer, maar een knop waarbij met een simpele aanraking de handeling wordt gevalideerd. De knop is op heuphoogte geplaatst, waardoor de inspanning minimaal is.
 
Beeldscherm: deze is geplaatst in het zicht en bevat alleen informatie die essentieel is voor het orderverzamelen: de medewerker hoeft het hoofd niet te heffen of de nek te draaien om snel geïnformeerd te zijn. De hoogte en diepte van deze HMI kan worden ingesteld op de medewerker.
 
 
2 - PRESTATIES
Eén van de principes van een Goods-to-Person-systeem is het minimaliseren van de loopafstanden van een medewerker door de bestelde producten naar hem/haar te brengen. Bij een 1-op-1 werkstation concentreert de medewerker zich alleen op het picken: het proces wordt efficiënter, kent minder fouten en er worden meer handelingen voltooid dan in een conventionele, handmatige opzet (tot 720 items/uur).
 
3 - KWALITEIT
Een 1-op-1 Goods-to-Person werkstation is van grote invloed op de kwaliteit van het orderpickproces. Doordat de medewerker recht voor het ‘pick-and-place’ gebied staat, kan de hij/zij vrijwel geen fout maken, doordat het te grijpen product en de bestemming voor de hand liggend zijn. Alleen de hoeveelheid, duidelijk weergegeven op het beeldscherm, blijft de verantwoordelijkheid van de medewerker. De kwaliteit van het orderpicken wordt dus mede verhoogd door een verminderde mentale belasting van de medewerker.

Recente nieuwsberichten

Supply chain professionals vinden dat hun IT-infrastructuur voor warehouseoperaties toe is aan modernisering

Dat blijkt uit het onderzoek ‘2024 State of Warehouse Operations’ van Manhattan Associates in samenwerking met Vanson Bourne. Maar liefst 97% van de respondenten zijn van mening dat de IT-infrastructuur van hun magazijnactiviteiten op zijn minst enige modernisering nodig heeft. Daarnaast geeft 84% aan problemen te hebben met het behoud van personeel. Een groot aantal respondenten zegt ook dat personeelsgerelateerde uitdagingen, waaronder het werven en opleiden van werknemers op korte termijn (41%) en het garanderen van de productiviteit (40%), de afgelopen twaalf maanden fors zijn toegenomen.

Eén op twee werkgevers in transport/logistiek gaat aanwerven

Volgens de recentste ManpowerGroup Jobbarometer wordt verwacht dat de rekruteringsactiviteit in de sector Transport/Logistiek in het derde kwartaal van 2024 zal toenemen. De helft van de werkgevers (51%) die in januari 2024 in deze sector zijn bevraagd, verwachten hun personeelsbestand tegen het einde van september uit te breiden, terwijl 21% van plan is dat te verminderen. De zogenaamde nettotewerkstellingsprognose – het verschil tussen het percentage werkgevers die van plan zijn medewerkers in dienst te nemen en het percentage werkgevers die medewerkers willen ontslaan – bereikt volgens ManpowerGroup een bemoedigende +30%. Dat is een stijging ten opzichte van het vorige kwartaal en een status-quo ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023.

Arvato bouwt nieuw DC in het Nederlandse Echt

Arvato, leverancier van supply chain oplossingen en onderdeel van Bertelsmann, bouwt aan een nieuw hoogwaardig distributiecentrum in bedrijvenpark De Loop in het Nederlands-Limburgse Echt, gelegen tussen Maastricht en Roermond. Met de nieuwbouw wil Arvato zijn operationele capaciteiten versterken en zijn positie in de logistieke 3PL-sector verder uitbreiden.

UPS Healthcare breidt Europese hub in Roermond uit

UPS Healthcare breidt zijn bestaande Europese hub in Roermond (Nederland) uit met 21.860 vierkante meter. Tegelijk vergroot de logistiek dienstverlener ook zijn koelketencapaciteit. Die laatste is een cruciale schakel in een betrouwbare toeleveringsketen voor een groot aantal complexe biofarmaceutische producten. De vernieuwde logistieke hub staat in nauw contact met de faciliteiten in Heist-op-den-Berg, waardoor die op hun beurt extra capaciteit en flexibiliteit in leveringen kunnen aanbieden.

Distrilog automatiseert met zelfrijdende AGV-vloot van Toyota

De Belgische Distrilog Group, actief in de markt van logistiek en transport in de Benelux, heeft een deel van de activiteiten in zijn magazijn in Breendonk geautomatiseerd. Distrilog deed daarvoor een beroep op Toyota Material Handling, een van de vaste technologiepartners van het familiebedrijf uit Willebroek.

All Sport Group live met Locus WMS

All Sport is een Belgisch familiebedrijf dat in de jaren ‘70 werd opgericht in Arendonk, waar het hoofdkantoor en magazijn zich nog steeds bevinden. In de loop der jaren is de groothandel voor sport- en lifestylemerken – met merken als Nike, Speedo en de tassen van Converse – internationaal gegroeid.

All Sport heeft een grote verscheidenheid aan seizoensartikelen en -orders, met veel specifieke vereisten voor opslag, pickmethoden en waardetoevoegende activiteiten. De bouw van een nieuw magazijn was de ideale gelegenheid om een sturend warehouse management systeem te integreren om de algemene efficiëntie te verhogen. De keuze viel op Locus WMS, waarvan onlangs de go-live plaatsvond.

Igus brengt bionische hand voor ReBeL cobot op de markt

Robots zijn niet meer weg te denken uit de industrie en vinden steeds vaker hun weg naar kleine en middelgrote bedrijven in de vorm van cobots. Ze sorteren, picken en verplaatsen met behulp van camera’s, zuigers en grijpersystemen. Igus, fabrikant van hoogwaardige polymeren voor beweging, heeft nu een vingergrijper ontwikkeld voor zijn ReBeL cobot, zodat deze ook humanoïde taken kan uitvoeren. De vingergrijper is volledig vervaardigd uit kunststoffen die vrij zijn van smeermiddelen en is eenvoudig te integreren.

Vanas Engineering in Italiaanse handen

De Belgische integrator Vanas Engineering, gespecialiseerd in het implementeren van pick- en opslagsystemen voor magazijnoptimalisering, maakt voortaan integraal deel uit van Modula S.p.A., een Italiaanse leverancier van geautomatiseerde intralogistieke oplossingen. De overname moet zorgen voor een voortzetting van de groei die beide bedrijven de laatste jaren hebben gerealiseerd.

Supply chain- en logistieke bedrijven focussen op automatisering om personeelstekort te beperken

Meer dan de helft van de supply chain- en logistieke leiders (54%) wil personeelstekorten opvangen door te focussen op het automatiseren van repetitieve taken om de productiviteit van medewerkers te verbeteren. Dat blijkt uit onderzoek van Descartes Systems Group, aanbieder van softwareoplossingen voor de supply chain en logistiek.

Rijverbod voor voertuigen boven 3,5 ton op het Viaduct van Vilvoorde

(Advertorial) Vanaf 9 augustus gelden nieuwe verkeersmaatregelen op het Viaduct van Vilvoorde. Om belangrijke laswerken veilig uit te voeren, is er een rijverbod voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton. Dit verbod is van kracht elke vrijdag van 23u tot maandag 4u en geldt voor de binnenring richting Zaventem.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.