DB Schenker en MAN testen ‘platooning’ in de praktijk
De Duitse logistieke dienstverlener DB Schenker, MAN en de Universiteit Fresenius gaan een praktijkproef testen voor platooning. Platooning is het systeem waarbij twee of meer trucks met behulp van assistentiesystemen heel dicht achter elkaar kunnen rijden. Daarbij zijn alle voertuigen in het konvooi onderling verbonden door een elektronische dissel die gebruik maakt van ‘car-to-car’ communicatie. De truck die vooroprijdt, bepaalt de snelheid en de richting. Door de trucks elektronisch aan elkaar te koppelen, zou het veiligheidsniveau verhogen doordat de techniek razendsnel kan ingrijpen.
Bij het pilootproject worden voor het eerst echte chauffeurs van DB Schenker ingezet (tot nu toe werd enkel met testchauffeurs van de fabriek getest). MAN stelde daarvoor testvoertuigen ter beschikking.
In het project wordt platooning onder dagelijkse omstandigheden getest. Dat houdt in dat testtrucks volgens het reguliere schema van DB Schenker worden ingezet op het traject tussen München en Nürnberg. Vanaf april gaan de testvoertuigen in konvooi op de A9 snelweg – ‘de digitale Autobahn’– rijden. Dat gebeurt in eerste instantie nog zonder lading om eerst de verkeersstromen te onderzoeken en de chauffeurs te trainen. Vanaf medio 2018 moeten dan frequente ritten met vracht volgens het reguliere schema van DB Schenker volgen. Uiteindelijk zullen de konvooien drie keer per dag tussen de DB Schenker distributiecentra in München en Nürnberg pendelen.
De Universiteit Fresenius onderzoekt welke impact de nieuwe technologie op de chauffeurs heeft en richt zich op neurofysiologische en psychosociale niveaus. De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën.