Coöperatie Hoogstraten
Automatisch traceren van aardbeien dankzij visie- en RFID-technologie
“Dankzij het koppelen van de QR-codes aan een RFID-tag ontstaat er een unieke link tussen de consument en de producent die de punnets met Hoogstraten® aardbeien gevuld heeft.”
Hans Vanderhallen Directeur Coöperatie Hoogstraten
“Dit project is de eerste grote stap in het optimaliseren van het traceringsproces. De QR-codes op de trays zullen in de toekomst ook gebruikt worden om de volle aardbeidozen te scannen. Zo hebben we gerichte informatie over welke aardbeien wanneer zijn geoogst en waar ze naartoe zijn gegaan.” Jeroen Swolfs, Operations Manager Coöperatie Hoogstraten
De klant
Coöperatie Hoogstraten (vroeger Veiling Hoogstraten) werd opgericht in 1933 en is daarmee één van de oudste groente- en fruitveilingen van België. De aardbeien van Hoogstraten zijn uitgegroeid tot een wereldwijd kwaliteitsmerk, goed voor een jaarlijkse verkoop van 30 miljoen kg.
De uitdaging
Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar producten doorheen de keten, onder meer in functie van de voedselveiligheid. Aangezien de aardbeien van een 200-tal aardbeientelers afkomstig zijn, is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.
De plastic punnets (bakjes) die door de telers gevuld werden met aardbeien waren voorzien van een ingelaserde code, maar deze was niet uniek: één code gold voor 1.200 stuks in een doos of 30.000 stuks per pallet. Dit maakte het traceringsproces dan ook foutgevoelig en arbeidsintensief.
Bij het omschakelen van plastic naar kartonnen punnets besloot Coöperatie Hoogstraten om ook fors te investeren in de automatisering van haar logistieke keten.
De oplossing
Aucxis kreeg de opdracht om de technische haalbaarheid van het automatiseringsproject te testen tijdens een Proof of Concept. Uit dit onderzoek bleek al snel dat zowel QR- als RFID-scanning vereist waren om de punnets en trays met aardbeien - en de pallets waarop ze staan - aan elkaar te linken. Aucxis ontfermde zich over het RFID-gedeelte om de vereiste links te realiseren, terwijl onze partner VistaLink de uitlezing van de QR-codes via visietechnologie op zich nam.
Procedure
De kartonnen punnets worden machinaal gevormd, in trays geplaatst en voorzien van een unieke QR-code met de gegevens van de telers, waarna een operator ze op een pallet plaatst. Na het stapelproces wordt de pallet via een rollenbaan naar de etiketteermachine gebracht. Om de tracering van de pallet met de trays en punnets mogelijk te maken, voorziet Aucxis een RFID-label (pallet-ID) dat alle trays op deze pallet groepeert. Dit palletlabel wordt vervolgens samen met de QR-codes van de trays gescand in één van de twee scanpoorten van VistaLink, waardoor de koppeling tussen het palletlabel en de bijbehorende trays en punnets ontstaat.
Het resultaat
- Foutloze traceerbaarheid van 7 miljoen trays per jaar;
- Hogere verwerkingssnelheid: manuele barcodescanning werd overbodig;
- Menselijke fouten uitgesloten, waardoor verladers en telers minder druk ervaren;
- Betere informatieverstrekking over de herkomst van de aardbeien.