Consolidatie van de opslag
Carglass Distributie investeert in centraal Europees magazijn

Carglass Distributie zal tegen 2018 verhuizen naar een nieuw gebouw in Bilzen. Daar zal het vier Belgische magazijnen op één locatie consolideren. De huidige magazijnen zitten al propvol en het aantal soorten voorruiten per autotype neemt gestaag toe. Een en ander leidt tot nog hogere voorraad. Neem daarbij nog de groeistrategie met verschillende recente overnames en het wordt duidelijk dat er iets moest gebeuren. Vandaar dan ook de beslissing om met één centraal Europees distributiemagazijn te werken in een nieuw future proof warehouse.

“We hebben beslist om in Bilzen een nieuw hoogbouwmagazijn te laten bouwen van 32.000m², dat kan worden uitgebreid met twee keer 11.000m². Op termijn zullen we dan beschikken over 54.000m² opslagruimte. Carglass Distributie blijft op die manier gevestigd in Limburg op een locatie die goed bereikbaar is via water, spoor én weg. Het centraal warehouse draagt bij aan de verankering van Carglass Distributie in de streek. We garanderen werkzekerheid in Limburg en zullen hopelijk extra jobs creëren in een regio die het de laatste jaren economisch moeilijk heeft gehad. Tegelijk zullen we dankzij dit multimodale centrum onze positie als Europees distributieplatform verstevigen en onze dienstverlening nog kunnen verbeteren,” zegt Guido De Paepe, Head of Global Supply Chain Management van Belron, de groep waartoe Carglass Distributie behoort.
Verbeterde service
Carglass Distribution is al meer dan 20 jaar actief in België, de laatste jaren op 4 verschillende locaties in Hasselt en Genk. Jaarlijks worden 1,2 miljoen autoruiten en 1,7 miljoen stuks toebehoren vanuit deze locaties geleverd aan alle Belgische Carglass Service Centers, maar ook aan alle filialen in Duitsland, Nederland, Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Noorwegen, Zweden en Griekenland. Alle gereedschappen en repairkits die wereldwijd in de 34 Belron landen gebruikt worden (meer dan 10 miljoen stuks), vertrekken eveneens vanuit de Limburgse dc’s. Deze logistieke en distributieactiviteiten zijn cruciaal voor de bedrijfsstrategie. Een efficiënte, snelle en performante levering van autoruiten, vormt de basis voor de dienstverlening waar Carglass voor staat.
Tijdens de voorbereiding van de investeringsbeslissing werd er volop gedacht aan de conceptuele invulling van het gebouw. “We willen een warehouse of the future. De operationele efficiëntie qua kosten, snelheid en kwaliteit hadden we de voorbije jaren al stelselmatig verhoogd binnen de bestaande muren. Nu moeten we een bijkomende stap kunnen zetten in ons nieuw gebouw,” zegt Guido De Paepe.
Hoe de bestaande processen kunnen worden geoptimaliseerd is vandaag voorwerp van analyse. Tim Berx, voortaan verantwoordelijk voor het edc en dus ook voor het nieuwe distributiecentrum: “We hebben bekeken of een verregaande automatisering mogelijk is. Een volautomatisch magazijn zou wel kunnen voor onze voorraad aan toebehoren (lijsten, clips, lijmen, gereedschappen, enzovoort), maar dat is zeker nog niet haalbaar voor autoruiten, terwijl die wel het grootste volume uitmaken. Die ruiten zitten gewoonlijk met 20 stuks in één kist. Omwille van hun kwetsbaarheid zijn we verplicht om ze er manueel uit te halen; een machine kan dat niet. Maar we bekijken wel of nieuwe technologieën zoals cobots onze medewerkers kunnen bijstaan. We kijken ook naar aanvullende technieken voor voice picking en scanners. Wie weet bieden smart glasses voor ons wel opportuniteiten. We zitten nu in een studiefase waarbij we de bruikbaarheid van al die technologieën onderzoeken.”
Mensen leveren kwaliteit
Carglass Distributie benadrukt dat er door de verhuizing geen impact zal zijn voor het personeel. Het bedrijf is ervan overtuigd dat de werknemers een uiterst belangrijke rol spelen en moeten blijven spelen.
Tim Berx: “Het moederbedrijf Belron kiest juist daarom om in de buurt van Hasselt te blijven zodat het verder kan blijven rekenen op het vakmanschap en de zin voor kwaliteit van het personeel. We doen er alles aan om de goede mensen zo lang mogelijk te houden”.
Carglass heeft in Hasselt een kwaliteitsdienst met 17 medewerkers die veel aandacht besteedt aan de voortdurende verbetering van de competenties van de werknemers. Die aandacht voor kwaliteit (en specifiek voor het vermijden van schade aan de autoruiten) zal alleen maar toenemen. Steeds meer van die ruiten bevatten intussen regen- en lichtsensoren. Daarbovenop groeit het aantal wagens met advanced driver assistance systems (ADAS) zoals lane departure of verkeersbordherkenning. Dergelijke systemen zijn afhankelijk van een camera achter de vooruit.
Guido De Paepe: “De voorruiten van auto’s worden alsmaar gesofisticeerder en duurder. Het vermijden van schade is dus cruciaal. Dat is overigens ook de reden waarom we investeerden in lasercontrole om de binnenkomende ruiten goed te kunnen nakijken. Onze knowhow wordt bovendien steeds meer gevraagd door de leveranciers zelf. We zijn nu al vaak betrokken bij co-engineeringprojecten om de kwaliteit van ruiten en toebehoren te verbeteren.”
Carglass voert een personeelsbeleid dat enerzijds is gericht op een voortdurende verhoging van de operationele kwaliteit en anderzijds op een verbetering van het welzijn van de werknemers. Hiervoor wordt de aandacht voor waarden aangescherpt én de betrokkenheid van de mensen bij het bedrijf verhoogd. Het past in een jarenlange strategie van de HR-afdeling om op alle mogelijke manieren de tevredenheid van het personeel te verhogen en tegelijk de kwaliteit van de processen te verbeteren. Guido De Paepe: “Al die inspanningen kan je leveren wanneer er veel mensen op één plaats werken. Het is pas dan de moeite om projecten te lanceren om hun vaardigheden en attitude nog te verhogen en er tegelijk voor te zorgen dat ze zich goed voelen en in het bedrijf blijven. Een bijkomend argument voor onze beslissing om de voorraden te centraliseren.”

Stijgende opslagvolumes
Zoals aangehaald is de achterliggende reden voor de verhuizing het continu groeiende volume in het magazijn. Het gebouw in Hasselt waar de autoruiten worden behandeld barst uit zijn voegen. Carglass was er gedwongen om een mezzanine te bouwen boven de inbound zone om er extra pickinglocaties te kunnen creëren. Het magazijn zit overvol. Daarnaast gebruikt Carglass nog aparte magazijngebouwen voor de specials en bulk in Genk en voor de toebehoren in Hasselt. Vanuit die magazijnen samen worden jaarlijks 13 miljoen stuks per jaar verzonden, en de volumes nemen nog voortdurend toe.
Guido De Paepe: “Twintig jaar geleden had je misschien drie verschillende soorten voorruiten voor een welbepaald automodel. Vandaag zijn dat er gemiddeld 12 en het zullen er nog meer worden”.
Daarbovenop nemen de nieuwe gesofisticeerde ruiten ook meer plaats in. Waar klassieke autoruiten gewoonlijk met twintig in een kist worden opgeslagen, is er voor de nieuwste modellen nog maar plaats voor twaalf in één kist. Dat verhoogt in de eerste plaats het opslagvolume, maar ook de opslag- én transportkosten. Op dit ogenblik zijn die nieuwe ruiten alleen geïnstalleerd in het hoogste segment van de automodellen, maar Carglass verwacht dat die technologie zeer snel ingang zal vinden in alle segmenten, net zoals dat het geval was voor het servostuur of de airco.
Een andere reden om te investeren in een nieuw centraal die is de groeistrategie van het bedrijf. Die is in de eerste plaats gericht op overnames. Zo zijn er het voorbije jaar twee ketens van autoruitenherstellers overgenomen in Nederland en een in Duitsland. Hasselt dient voor al die activiteiten als centrale opslagplaats van waaruit de lokale operaties worden bevoorraad. De strategie van overnames geldt trouwens ook in de VS, een regio waar Guido De Paepe intussen ook verantwoordelijk is voor de verdere supply chain optimalisering.
De groei van het volume in Hasselt heeft ook te maken met de supply chain strategie waarbij voorraad grotendeels wordt gecentraliseerd. Zo zullen in het Factory Direct programma voortaan slechts twee tot drie Europese magazijnen direct door de fabrikant worden beleverd in plaats van nu nog zeven. Er zal ook factory direct stock uit Rusland in Hasselt terechtkomen. “De magazijnen in de andere landen zullen op hun beurt dienst doen voor de opslag van slow movers. En zo krijgt elke locatie een nieuwe functie.”
Ruimte voor outsourcing
En toch houdt Carglass niet vast aan zijn strategie om alles te centraliseren en zelf te doen. Er zullen hoe dan ook kleinere dc’s in de verder afgelegen landen overblijven. En net deze magazijnen hoeven niet per definitie door Carglass te worden beheerd.
Guido De Paepe: “Tegen eind 2016 zullen we minstens één Europese hub hebben uitbesteed naar een logistieke dienstenleverancier (DSV). Op die manier willen we onze vaste kosten omzetten in variabele kosten die mee bewegen met de omzet. Als dat gunstig evolueert, kunnen we opteren om dat uit te breiden. Daarbij zullen we altijd het onze operaties in het edc zelf beheren met eigen mensen, maar tegelijk zien we mogelijkheden voor outsourcing aan de rand van onze activiteit.”
Die evoluties passen in een vernieuwde analyse van de hele supply chain van Carglass en Safelite. Dat laatste bedrijf is het zusterbedrijf van Carglass in de VS. Het supply chain netwerk ziet er daar heel anders uit. Nu loopt een studieperiode om te kijken of de productiviteit daar op hetzelfde niveau als in Europa kan worden gebracht. “Daar bestonden al bouwplannen voor een nieuw magazijn, maar we zullen nu eerst zien of binnen het bestaande netwerk nog verbeteringen mogelijk zijn. Daarvoor investeren we wel in een nieuwe informatica-infrastructuur die ons moet toelaten om een beter zicht te krijgen op de voorraden teneinde het hele gamma beter te kunnen beheren.”
Kaderstuk: Montea ontwikkelt voor Carglass
Internationaal vastgoedinvesteerder Montea zal het volledige project van 50.000m² ontwikkelen en financieren. Het project is mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met NV De Scheepvaart en de stad Bilzen. Het wordt een project dat volledig op maat van de huurder wordt ontwikkeld. “We zoeken steeds naar efficiënte en transparante vastgoedoplossingen voor onze klanten. We zijn dan ook bijzonder gelukkig om in Vlaanderen dergelijk grootschalig project voor een succesvolle onderneming als Carglass te kunnen realiseren,” zegt Jo De Wolf, CEO van Montea.