Zet Deutsche Bahn weldra Schenker in de etalage?
Deutsche Bahn, de Duitse nationale spoorwegmaatschappij en tevens eigenaar van logistiek dienstverlener DB Schenker, zou op zoek zijn naar aanzienlijke financiële middelen om het probleem van verouderde stations en steeds meer laattijdige treinen aan te pakken. Volgens berichten in de Duitse pers zou Deutsche Bahn bij de federale regering hebben aangeklopt voor 4,9 miljard euro om verbeteringswerken aan het spoornetwerk en de elektrische leidingen uit te voeren. En wellicht zou nog meer kapitaal vereist zijn.
Hoewel de Duitse regering de nood voor investeringen in het spoor heeft onderkend, moeten wellicht niet meteen fiscale tegemoetkomingen worden verwacht. Bovendien spelen schulden Deutsche Bahn parten. Zo heeft de organisatie momenteel een nettoschuld (pensioenen buiten beschouwing gelaten) van 18,6 miljard euro, en dat bedrag loopt nog op. De gevraagde 4,9 miljard euro zou volgens de Duitse media zes tot twaalf maanden kapitaalsinvestering dekken.
De kans is dan ook groot dat Deutsche Bahn zijn assets, waaronder dus ook Schenker, zal moeten herbekijken. In het verleden kwam Deutsche Bahn zelf al met het voorstel van een gedeeltelijke verkoop van twee van zijn grote assets, met name Schenker en Arriva, zijn spooroperatie in het VK. Maar dat project werd in 2016 opgeborgen, wellicht vanwege de uitstap van Groot-Brittannië uit de EU.
Aangezien Deutsche Bahn niet in zijn kaarten laat kijken, is het niet duidelijk hoeveel de verkoop van Schenker zou opbrengen. Maar Schenker kan terugblikken op verkoopcijfers van 16,3 miljard euro en een EBITDA (Earnings Before Interest Tax Depreciation and Amortisation) van 676 miljoen euro. Dus zelfs een gedeeltelijke verkoop zou een bedrag kunnen opleveren in de buurt van de som die aan de Duitse overheid wordt gevraagd.