WDP lanceert WDP Energy

Ontwikkelaar en investeerder in logistiek vastgoed WDP heeft binnen zijn groeiplan 2022-25 de ambitie geformuleerd om zijn ‘Energy as a Business’-activiteiten verder op te schalen en uit te bouwen als een aparte business line. “De EU Green Deal verwacht een decarbonisatie van transport en overschakeling naar e-mobility, om zo te komen tot een volledig duurzame supply chain. Gelet op de huidige geopolitieke spanningen en de daaruit ontstane energiecrisis, is de energietransitie bovendien in een stroomversnelling terechtgekomen”, klinkt het. WDP’s Energy as a business-strategie – met name de track WDP Energy binnen het WDP Climate Action Plan – wil een antwoord bieden op de versnelde, evoluerende behoeften van de klant inzake energie, om zo via een verhoogde groene energieproductie en technologie zijn sites meer zelfvoorzienend te maken en te decarboniseren.

WDP kondigt de installatie van een Green Mobility Hub aan op een van zijn bestaande sites, alsmede een significante uitbreiding van zijn zonnepanelenpark, samen goed voor een investering van ruim 40 miljoen euro. Deze en alle toekomstige projecten in energie en duurzaamheid, worden in-house gestuurd door het WDP Energy & Sustainability team dat verder wordt uitgebouwd en dat business development, innovatie en operationele execution power zal verenigen.

Bestaande site in Zellik wordt green mobility hub

De site te Zellik die wordt gehuurd door VPD, wordt omgetuned tot een Green Mobility Hub. Logistiek dienstverlener VPD verzorgt vanuit deze site immers de last-mile activiteiten voor verschillende non-food retailers die verwachten dat de dienstverlening in hun supply chain op een CO2-neutrale manier verloopt.
 
WDP zegt overtuigd te zijn van de cruciale rol die een warehouse site kan spelen in de decarbonisatie van de supply chain van zijn klant. Deze Green Mobility Hub moet dan ook zorgen voor de energieproductie en de infrastructuur die nodig zijn voor de decarbonisatie van het transport en de activiteiten on-site door de klant. Concreet zal de site worden uitgerust met een PV-installatie op het dak van het volledige gebouw die zal worden gecombineerd met een batterij en elektrische laadpalen voor personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens, en dit zowel voor het in- als outbound goederenverkeer.
 
Bijkomend wordt het energieverbruik van de bestaande kantoren gedecarboniseerd door de installatie van een warmtepomp ter vervanging van verwarming op gas. Dit project zal volgens WDP bovendien niet enkel de eigen klant duurzaam ondersteunen, maar ook de bredere community: dankzij de inrichting van publieke laadpunten voor andere – externe – (vracht)wagens, zal ook worden ingespeeld op de gebruikers van de industriezone rondom. Het project zal worden gerealiseerd door WDP in nauwe samenwerking met VPD.
 
Gedreven door de EU Green Deal en de disruptie in de energiemarkt, gaan alle actoren binnen de volledige supply chain op zoek naar nieuwe oplossingen. De uitdagingen en opportuniteiten die deze uitdagende omgeving met zich meebrengt, zullen leiden tot een versnelde energietransitie waarin WDP naar eigen zeggen een voortrekkersrol wil spelen. De onderneming noemt dit project alvast een duidelijk voorbeeld daarvan. “De geüpgradede warehouse site zal bijdragen aan de sustainable targets van onze klant en diens (eind)klant”, klinkt het. WDP beschouwt deze site als een pilootproject waarbij in eerste fase wordt gefocust op een duurzame stadslogistiek. De verdere uitrol ervan kan een antwoord bieden op de uitdagingen waarmee alle klanten binnen zijn portefeuille worden geconfronteerd – niet enkel voor distributie op korte afstand, maar ook voor het langeafstandsvervoer.

Nieuwe business line

Deze Green Mobility Hub is alvast een van de realisaties die moeten bijdragen aan de ‘Energy as a Business’-strategie en de doelstellingen die WDP in zijn Climate Action Plan bekend heeft gemaakt. Door de projecten vanuit een bedrijfsrelevante context te benaderen, is het ook de bedoeling dat deze activiteit wordt uitgebouwd als een echte business line en zal bijdragen tot het groeiplan 2022-25.

Deze activiteit wordt sinds begin 2022 gedreven door het WDP Energy & Sustainability team onder leiding van Elke Van Den Broucke. Dat team houdt zich fulltime bezig met de uitrol van de ‘energy as a business’-strategie en de uitdagingen op het vlak van duurzaamheid en decarbonisatie.

Verhoogde productie van zonne-energie

Het opschalen van de capaciteit aan hernieuwbare energie via de installatie van zonnepanelen, vormt een van de drivers binnen het Climate Action Plan. “Lokale energieopwekking via zonnepanelen creëert een solide basis voor de verdere uitrol van duurzame maatregelen op de warehouse site van de toekomst”, aldus WDP. “Door de capaciteit van onze daken maximaal te benutten door de productie van hernieuwbare energie, wordt bijgedragen aan de decarbonisatie van de volledige warehouse site en het energieverbruik van de klant (scope 3 downstream) en komt WDP tegemoet aan de klimaatambities van de EU.”

WDP ambieert een vermogen aan energie via zonnepanelen van 250MWp tegen 2025. In de loop van 2022 kon al worden gestart met de voorbereiding en installatie van ongeveer 55MWp, wat de groene energieproductie in de loop van 2023 naar een totale capaciteit van zo’n 150MWp moet brengen – een toename met 60% ten opzichte van het begin van het jaar. Een dergelijke capaciteit zou representatief zijn voor het jaarlijkse energieverbruik van gemiddeld 40.000 gezinnen.

Grootste zonnedak op WDPort of Ghent

Bijna de helft van het huidige geplande vermogen aan zonne-energie zal worden
opgewerkt op één site, namelijk op het dak van het in aanbouw zijnde multimodale logistieke park WDPort of Ghent bij North Sea Port in de Gentse haven. Die site zal worden voorzien van een rooftop zonnepanelenpark met een oppervlakte van niet minder dan 150.000m², goed voor een vermogen van 25MWp aan opgewekte groene energie.
 
WDP wil zijn productiecapaciteit in PV-installaties gevoelig opschroeven, aangezien dat volgens de onderneming de hoeksteen vormt voor de verdere uitbouw van de track WDP Energy binnen het klimaatplan. “Immers, vanuit een verhoogde lokale productie aan groene energie, kunnen we verdere investeringen op onze sites realiseren zoals smart grids, batterijen en laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen om zo de energieconsumptie en -productie te matchen en te optimaliseren”, klinkt het. Op die manier wil WDP anticiperen op een verdere elektrificatie van de warehouses door een verhoogd aandeel aan automatisering, equipment (zoals koeling en industriële toepassingen) en de switch naar elektrisch transport (zowel voor personen-, bestel- als vrachtwagens). Ook zal in de toekomst verder worden onderzocht hoe de infrastructuur en de activiteiten op WDP-sites zoveel mogelijk autonoom of met zo weinig mogelijk belasting voor het net kunnen verlopen.
Foto: WDP

Recente nieuwsberichten

SICK en Endress+Hauser sluiten partnership voor procesautomatisering

De Duitse leverancier van sensoroplossingen SICK en de Zwitserse specialist in meetoplossingen Endress+Hauser hebben een strategisch partnership gesloten op het vlak van procesautomatisering.

De energietransitie vraagt om nieuwe technologische oplossingen voor de decarbonisatie van de procesindustrie, iets waar de twee bedrijven naar streven door hun krachten te bundelen. Het strategische partnership is bedoeld om klanten betere ondersteuning te bieden en hen te begeleiden bij de duurzame transformatie van de procesindustrie.

Moderna Products verhoogt capaciteit met automatisch magazijn van Mecalux

Moderna Products produceert in zijn twee vestigingen in het West-Vlaamse Izegem en South Carolina (VS) duurzame spuitgegoten plastic producten voor huisdieren. Het familiebedrijf van de derde generatie biedt producten als manden, kattenbakken, reismanden, eet- en drinkkommen aan in meer dan 79 landen over de hele wereld. Omdat de onderneming van plan is de komende vijf jaar haar omzet in de sterk groeiende markt voor huisdieren te verdubbelen, heeft ze haar vestiging in Izegem uitgerust met een nieuw automatisch magazijn dat verbonden is met de productiehallen. Daarvoor deed Moderna Products een beroep op de intralogistieke groep Mecalux.

Igus maakt mobiele robots betaalbaar voor kmo’s

De markt voor automatisch geleide voertuigen (AGV’s) en autonome mobiele robots (AMR’s) is booming. Volgens Igus, producent van industriële apparatuur uit kunststof, bedraagt de wereldwijde markt voor mobiele robotica, inclusief servicerobots, momenteel ongeveer 20,3 miljard dollar en experts verwachten dat dit cijfer tegen 2028 bijna verdubbeld zal zijn. Mobiele robots zijn vooral wijdverspreid in materiaal handling en industriële toepassingen, maar ook bij cateringbedrijven en in ziekenhuizen doen ze steeds vaker hun intrede.

De kostprijs voor conventionele modellen op de markt begint bij ongeveer 25.000 euro, terwijl oplossingen met een geïntegreerde robotarm ongeveer 70.000 euro kosten. Vanwege de hoge prijzen is grootschalig gebruik voor kmo’s vaak onbetaalbaar. Omdat Igus daar verandering in wil brengen, lanceert het een nieuw aanbod van ‘low cost robotica’ en presenteert het een serie betaalbare mobiele robots van kunststof.

Vier keer meer bedrijven zetten generatieve AI in sinds 2023

Bedrijven omarmen generatieve AI in sneltempo, daarin aangemoedigd door een toename in investeringen en een rotsvast geloof in de waarde van deze technologie. Artificiële intelligentie heeft zich verspreid over alle sectoren en verschillende functies binnen organisaties, wat leidt tot een verschuiving in bedrijfsvoering en bedrijfsmodellen. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Capgemini Research Institute, ‘Harnessing the value of generative AI 2nd edition: Use cases across sectors’. Het rapport toont aan dat de adoptiecurve van generatieve AI aanzienlijk is gestegen. Zo zou bijna een kwart van de bedrijven nu gen AI in enkele van hun vestigingen of functies integreren, terwijl dat in 2023 nog 6% was.

Fly Khiva kiest Liege Airport als Europese gateway

Luchtvaartmaatschappij Fly Khiva Group is van start gegaan met cargovluchten op Liege Airport. Fly Khiva Group werd opgericht in de stad Khiva, Oezbekistan, met de bedoeling passagiers-, vracht- en zakenluchtvaart te ontwikkelen en binnenlandse en internationale vluchten uit te voeren. Begin 2023 besloot het management van Fly Khiva Group een cargo luchtvaartmaatschappij op te richten, wat resulteerde in de ondertekening van een leaseovereenkomst voor een Boeing 767-300 BCF vrachtvliegtuig in december 2023 en de start van het certificeringsproces als luchtvaartmaatschappij. Na het verkrijgen van het Operator’s Certificate begon de Fly Khiva Group op 23 februari 2024 als luchtvaartmaatschappij te opereren. De luchtvaartmaatschappij breidde in de loop van het jaar haar routenetwerk uit met vluchten naar Europa, China, Zuidoost-Azië, het GOS, het Midden-Oosten en Afrika. De luchtvaartmaatschappij biedt diensten aan voor het organiseren van chartervrachtvluchten met Boeing 767-300F vrachtvliegtuigen onder eigen vlag.

Logidis migreert Generix WMS-oplossing naar SaaS

Logistiek dienstverlener Logidis heeft zijn Generix WMS-oplossing gemigreerd naar SaaS om zijn 230.000 orderregels per maand in zijn twee magazijnen op Mauritius te beheren.

Logidis, een bedrijf van de IBL Group gevestigd op Mauritius, biedt een scala aan diensten voor de opslag van gespecialiseerde producten en de distributie ervan over het hele eiland, om efficiënt te kunnen voldoen aan de logistieke behoeften van groothandelaren, fabrikanten en grootschalige distributiebedrijven. Met een opslagcapaciteit van 26.500m² en een vloot van 50 voertuigen beheert Logidis meer dan 10.000 referenties en bereidt het bijna 25.000 pakketten per maand voor.

Bryan Beutels nieuwe managing director bij Element Logic Benelux

Sinds 1 augustus 2024 leidt Bryan Beutels (foto) als managing director de Benelux-business unit van Element Logic. Voorafgaand aan zijn komst naar Element Logic bekleedde hij leidinggevende functies in de 3PL-industrie, waarvan meest recent bij logistiek dienstverlener Kuehne+Nagel.

Pics Belgium reorganiseert samenstelling mandaathouders

Pics België heeft wijzigingen doorgevoerd onder zijn mandaathouders. De mandatarissen zijn belast met het dagelijkse bestuur van Pics Belgium, de Belgische ledenorganisatie voor de supply chain en logistieke professionals, gekoppeld aan ASCM (voorheen APICS).

Albert Heijn en Swisslog openen geautomatiseerd Home Shop Center in Zwolle

De Nederlandse supermarktketen Albert Heijn heeft, in samenwerking met Swisslog, een nieuw state-of-the-art Home Shop Center (HSC) in Zwolle geopend. Na de succesvolle implementatie van zijn eerste geautomatiseerde HSC in Barendrecht zet Albert Heijn met deze tweede faciliteit zijn toewijding voort om e-commerce mogelijkheden te verbeteren door middel van geavanceerde automatiseringstechnologieën. Het is de bedoeling dat het HSC in Zwolle liefst 55.000 orders per week zal verwerken.

Lineage vergroot voetafdruk in België door overname Luik Natie

Lineage, een van ’s werelds grootste globale temperatuurgecontroleerde warehouse REITs (real estate investment trusts), heeft de overname afgerond van Luik Natie, een aanbieder van gekoelde opslag- en transportdiensten gevestigd in de haven van Antwerpen-Brugge. Met deze strategische overname versterkt Lineage zijn aanwezigheid in België en vergroot het tegelijk de huidige operationele mogelijkheden in de regio.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.