VR optimaliseert productieproces bij Pringles in Mechelen
De Pringles-fabriek in Mechelen gebruikt voortaan virtual reality (VR) om zijn medewerkers op te leiden – en bij uitbreiding haar hele productieproces te optimaliseren. Het project is het resultaat van een samenwerking met studenten van de Howest-hogeschool in Kortrijk en het Mechelse bedrijf Spectr BIM, dat instaat voor de 3D-technologie.
Op zes maanden tijd kwam er bij Pringles een VR-systeem tot stand waarmee operatoren en technici de frituurfase van de chips en alle bijhorende installaties kunnen visualiseren. “Daar was nood aan”, zegt Tom De Weerdt, senior technical operations manager bij moederbedrijf Kellanova. “Het bakproces is een gesloten systeem. Als we het toestel openen om de werking aan de binnenkant op te volgen, moeten we de oven eerst uitzetten en laten afkoelen. Dat leidt tot aanzienlijke verliezen in productie. Dus was het noodzakelijk om een andere werkwijze te vinden.”
Dankzij de VR-visualisatie kunnen operatoren de productie optimaliseren zonder de oven stil te leggen, wat tijds- en energiebesparingen oplevert. De VR-applicatie is ook gekoppeld aan de eigen productiedata, wat toelaat sneller defecten op te sporen en leidt tot minder voedselverspilling en grondstofverlies.
Het innovatieve karakter van de toepassing zit vooral in hoe de 3D-omgeving tot stand kwam. Het bedrijf Spectr BIM speelde een cruciale rol door CAD-tekeningen van de machines te visualiseren met behulp van 3D-technologie. Studenten van Howest in Kortrijk zorgden voor de animaties van de productieomgeving. Het project steunt zo op de combinatie van academische innovatie en industriële expertise. Het toont aan dat 3D-technologie grote kostenbesparingen kan opleveren in een productieproces. Pringles bewijst zo dat de VR-technologie veel meer is dan een ‘nice to have’.
Meer over de meerwaarde van de VR-oplossing in de Pringles-fabriek leest u in de volgende editie van Value Chain Management.