Spider krijgt versterking in zijn web
Robotbouwer vult assortiment robots aan met innovatieve deltarobot
Precies twintig jaar geleden startte Montech met de bouw van zijn Spider palletiseerrobot. Sindsdien is de robotfabrikant uit Beringen blijven inspelen op de behoeften van de veranderende markt. Het nieuwste paradepaardje binnen het gamma is de deltarobot ‘Fast Pecker’, die in staat is zeer efficiënt dozen of kratten te vullen. Om de gestage groei op te vangen, nam de fabrikant in Beringen onlangs een derde productiehal in gebruik.
Intussen zijn in België, Nederland en Frankrijk meer dan 700 Spider portaalrobots operationeel. Ongeveer 300 daarvan staan in Vlaanderen. “Hoewel de portaalrobot van Montech intussen zijn sporen heeft verdiend, merken we dat heel veel bedrijven nog niet weten dat ze in België zo’n belangrijke fabrikant van portaalrobots kunnen vinden”, horen we van Kris Leye van WRH-Global, dat binnen België de rol van agent voor de Spider vervult. “Dat zorgt ervoor dat nog veel bedrijven bijvoorbeeld naar Italië trekken voor hun palletiseerrobot, terwijl ze vlakbij een uitgebreid gamma en de nodige ondersteuning kunnen vinden.”
Minder mankracht, meer ergonomie
De Spider portaalrobot is geschikt om verschillende types goederen op individuele pallets te stapelen. Denken we maar aan dozen, kratten, emmers, in folie verpakte goederen, zakken, stukgoederen of zelfs volledige lagen. Het palletiseren gebeurt per lijn of meerdere lijnen. Het is ook mogelijk automatisch vellen karton, papier of folie tussen de lagen te leggen.
Kris Leye: “Een portaalrobot neemt medewerkers zwaar werk aan het einde van de lijn uit handen. Vooral op het vlak van mankracht, continuïteit en ergonomie kan een Spider een meerwaarde binnen bedrijven betekenen. Heel veel Spiders zijn binnen de twee jaar terugverdiend. We merken dat zelfs in omgevingen met relatief lage productiesnelheden een Spider wordt geïntegreerd.”
Portaalrobot versus knikarmrobot
De Spider wordt weleens vergeleken met een knikarmrobot. Toch heeft hij op vele vlakken een streepje voor. Zo neemt de Spider minder plaats in beslag dan een knikarmrobot. Dat komt omdat alle bewegende delen zich boven het werkoppervlak bevinden. In tegenstelling tot het ronde bereik van een knikarmrobot heeft de Spider een lineair bereik. Concreet betekent dit dat je hem zo lang kunt maken als nodig is voor de toepassing. “Zo hebben we onlangs bij Avamoplast in Lokeren een Spider geïnstalleerd van wel 24 meter lang. Die palletiseert dozen van maar liefst 16 productielijnen op individuele pallets die naast elkaar liggen”, illustreert Kris Leye.
Met behulp van een hoger Spider portaalframe en een langere Z-as is het bovendien mogelijk heel hoge pallets te stapelen. Zo wordt er binnenkort bij een fabrikant van jerrycans een Spider portaalrobot opgebouwd die jerrycans van acht productielijnen tot drie meter hoog zal stapelen. Daar worden de jerrycans per laag voorgeformeerd, waarna de Spider ze met een grote klemgrijper palletiseert. Dankzij de lange verticale Z-as kan de Spider bovendien in palletboxen stapelen, wat bij een knikarmrobot zeer moeilijk is.
Het feit dat de Spider intussen een serieproduct is, maakt hem ook budgetvriendelijker dan een knikarmrobot. De geïntegreerde flexibiliteit zorgt ervoor dat productwissels erg snel kunnen gebeuren en dat het mogelijk is eenvoudig nieuwe stapelpatronen aan te maken. Via een snelwisselkop zijn de grijpers gemakkelijk inwisselbaar. Heel frequent zijn toepassingen met vacuümgrijpers, maar ook klemgrijpers en magneetgrijpers kunnen op die manier vlot worden geïnstalleerd en gewisseld.
K. Leye: “Dat alles maakt de Spider uitermate geschikt voor toepassingen waar producten moeten worden gestapeld. Voor stapelwerk volstaan ook de vier assen waarmee de portaalrobot werkt. Een knikarmrobot laat weliswaar toe met zes assen te werken, maar voor de wereld waarin de Spider terechtkomt, is dat niet nodig.”
Als we de Spider vergelijken met knikarmrobots, dan zit er ook een wezenlijk verschil in de sturing. De Spider heeft namelijk slechts één geïntegreerde sturing, waarmee alle randapparatuur – denken we maar aan aanvoerbanen, palletbanen of liften – wordt aangestuurd. Er is ook één centraal kleurendisplay.
“Tijdens het palletiseerproces combineren we ook verschillende processen. Zo zullen we bij onstabiele stapelingen een palletwikkelmachine of een omsnoeringsmachine in de Spider integreren. Elke keer dat de Spider een laag heeft gestapeld, kan die worden ingewikkeld of omsnoerd”, vertelt Kris Leye. “Wel is het vaak een uitdaging om ervoor te zorgen dat de Spider perfect binnen de beschikbare ruimte past. Een voordeel in dat opzicht is dat bij het ontwerp van een Spider rekening wordt gehouden met de aanvoerrichting van de te stapelen producten, de afvoer van volle pallets, enzovoort. Het vermogen om een steeds complexere sturing op te vangen is ongetwijfeld het aspect dat tijdens het twintigjarige bestaan van de Spider het meest is geëvolueerd. Bij het behandelen van drukwerk – waarvan de lagen lichtjes inzakken naarmate de stapel hoger wordt – weten we nu bijvoorbeeld via een hoogtemeter exact waar de volgende laag moet komen. Dat was vroeger niet mogelijk.”
Fast Pecker: assistent om dozen te vullen
Een volledig nieuwe ontwikkeling naast de Spider is de ‘Fast Pecker’ deltarobot die het mogelijk maakt dozen of kratten met producten te vullen. Product per product neemt hij ‘on the flight’ op van de aanvoerband, zodat die continu kan blijven lopen. Heel vaak zal de Fast Pecker de producten opnemen via vacuümtechniek, maar ook andere grijptechnieken zijn mogelijk. De Fast Pecker kan ook worden ingezet om producten met verschillende referenties via verschillende aanvoerbanen in één doos af te leggen.
Bijzonder aan de Fast Pecker is dat de productherkenning niet met behulp van een camera gebeurt, maar met een gepatenteerd detectiesysteem. Dat onderscheidt de Fast Pecker van andere deltarobots. De klassieke cameraherkenning heeft een aantal belangrijke nadelen, denken we maar aan problemen door reflectie, diverse kleuren of doorzichtige verpakkingen. Montech maakt evenwel gebruik van een detectiesysteem op basis van fotocellen. Als een product zo’n straat met fotocellen passeert, wordt dat weergegeven als pixelvlak, dat vervolgens wordt vertaald naar een opnamepunt. Het grote voordeel is dat een fotocelstraat onafhankelijk is van factoren als licht, reflectie en kleur. “Montech baseert zijn nieuwe ontwikkelingen voor een groot stuk op basis van de input die wij vanuit de markt krijgen. Dat was ook het geval wat de Fast Pecker betreft”, voegt Kris Leye eraan toe.
10.000m² extra ruimte
Een van de belangrijkste taken van WRH-Global bestaat erin de situatie bij de klanten van Montech te evalueren en op basis van de behoeften en de beschikbare ruimte de meest geschikte oplossing uit te tekenen. De eigenlijke constructie, de bijbehorende sturing en de implementatie neemt Montech op zich.
Montech maakt er een punt van de installaties voor zijn klanten eerst in de fabriek op te stellen en te testen met de te behandelen producten. “Dat zorgt ervoor dat de klant meteen een kant-en-klaar-systeem in huis haalt en dat de installatietijd tot een minimum wordt beperkt. Een eenvoudige Spider is binnen de dag ter plaatse gemonteerd en kan de dag daarop al draaien”, weet Kris Leye.
Gezien de gestage groei werden de bestaande productiehallen – samen goed voor ca. 2.500m² – te klein. Daarom kwam er onlangs een extra hal van 10.000m² bij, waardoor de fabrikant terug de nodige ademruimte heeft om de opstellingen voor zijn klanten te bouwen en te plaatsen.