Sirris brengt additive manufacturing naar de productievloer
Al enige tijd onderzoeken bedrijven de mogelijkheden van additive manufacturing (AM) als productietechnologie voor hun onderdelen. Naar verwachting zal AM binnen drie jaar volledig ingeburgerd zijn bij bedrijven. Daarmee klimt de industrie naar een volgend niveau: de productie van 3D-geprinte metalen onderdelen op een industrieel niveau. Maar terwijl de volumes van via AM vervaardigde producten vandaag nog laag zijn, dreigt de opschaling ervan morgen een probleem te zijn. Om grotere aantallen AM-onderdelen te kunnen maken, moeten de nodige kennis en technologie verder worden ontwikkeld. Zo zal AM kunnen worden geïntegreerd in de productiesystemen van bedrijven.
Voor alle hindernissen kan een ‘AM integrated factory’ een oplossing bieden.
Sirris, het collectief centrum van en voor de technologische industrie, brengt nu met zijn eigen AM Integrated Factory het idee van de ‘factory of the future’ naar de werkvloer. Daarmee toont het aan dat verschillende recente doorbraaktechnologieën nu ook op één productielijn kunnen worden geïntegreerd, wat de productie sneller en accurater maakt. Deze pilootopstelling van een productielijn – een investering van 2,5 miljoen euro – is een primeur voor België en zijn buren.
Een AM integrated factory is een demonstratie- en onderzoeksinfrastructuur, waarin een pilootopstelling wordt gecreëerd voor de productie van onderdelen op industriële schaal. Dit door additive manufacturing op eenzelfde lijn te brengen met andere productietechnologieën. In plaats van in een lokaal ver weg van de productielijn te worden voorzien, kan AM in de lijn worden ingebed, waardoor de uitdaging van first-time-right-productie wordt aangegaan en deze zo binnen het bereik van meer en ook kleinere bedrijven komt.
Het integratieproces bevindt zich vandaag nog in zijn beginfase en mikt vooral op het aanbieden van geïntegreerde standalone fabricageoplossingen op basis van AM voor zeer specifieke toepassingen.
De pilootlijn zal worden ingezet om de maakbaarheid te demonstreren van zeer complexe onderdelen met een hoge toegevoegde waarde. Dankzij de pilootlijn zullen bedrijven kunnen rekenen op onmiddellijke toegang tot de kennis die op deze infrastructuur wordt ontwikkeld.