Samen voor een positieve impact op het milieu
Interview met Vanessa Stark
Vanessa Stark is de vrouw achter CHEP Benelux. Ze is vastberaden om CHEP Benelux te leiden naar een nieuw tijdperk, waarin ze ook duurzaamheid naar een hoger niveau wilt tillen. Het doel is om een positieve impact te creëren op bedrijven, de aarde en de samenleving. Met alle uitdagingen die daar bij komen kijken. Lees haar interview:
Vanessa Stark is afkomstig van Zuid-Afrika en na een tussenstop bij CHEP Automotive in Duitsland, staat ze nu aan het hoofd van CHEP Benelux. Ze is vastberaden om CHEP Benelux te leiden naar een nieuw tijdperk, waarin ze ook duurzaamheid naar een hoger niveau wilt tillen. Het doel is om een positieve impact te creëren op bedrijven, de aarde en de samenleving. Met alle uitdagingen die daar bij komen kijken.
“De voorbije jaren waren op z’n minst turbulent. Net als anderen, moesten wij onze manier van werken aanpassen en snel reageren op de veranderende markt. En dat is niet altijd even makkelijk.
Als ik echter verder in de toekomst kijk, denk ik dat de grootste challenge zal zijn om je bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk te maken.”
Hoe maak je je bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk?
“Er zijn verschillende mogelijkheden, maar een van de eerste stappen die je als bedrijf kunt nemen is om van een lineair systeem over te stappen naar een circulair. Traditioneel wordt een product gemaakt, gekocht, gebruikt en weggegooid, zonder meer. In een circulaire economie worden die producten gerecycleerd als grondstof of hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan deelfietsen of -auto’s en ook carpooling.”
Of aan palletpooling, jullie core business?
“Inderdaad. Pooling is gebaseerd op de principes van de circulaire economie. Dus al sinds het begin van CHEP Benelux, 45 jaar geleden, waren we al bezig met circulaire economie.
We doen dat door onze pallets en containers te verhuren aan bedrijven. Die gebruiken ze en worden nadien door ons opgehaald, nagekeken en eventueel hersteld en opnieuw ingezet. Op die manier sluiten we de kring en verlengen we de levensduur van onze producten.
Er is tegenwoordig veel media-aandacht voor hout, van duurzaamheid tot schaarste. Welke rol speelt een palletpooler hier in?
“Als marktleider in palletpooling, is hout onmisbaar voor onze business. Daarom hebben we altijd gestreefd om deze grondstof zo slim en duurzaam mogelijk te gebruiken. Daarom halen we enkel hout in bossen die op een duurzame manier worden beheerd en niet aan ontbossing bijdragen.
Nu zijn we een nieuwe periode ingegaan met nog ambitieuzere duurzaamheidsdoelstellingen om verder te gaan dan zo’n nuloperatie. Tegen 2025 willen we bijvoorbeeld voor elke boom die we gebruiken er twee aanplanten. Op die manier herstellen we het ecosysteem en nemen we de volgende stap naar regeneratieve supply chains.”
Regeneratieve supply chains? Wat bedoelt u daarmee?
“Regeneratie betekent eigenlijk ‘wedergeboorte’. Daarmee bedoelen we dat we de aarde en de samenleving willen doen heropleven. Dat we in plaats van een nuloperatie te ambiëren en onze impact tot nul te herleiden, we verder willen gaan naar een positieve impact. Dat we meer teruggeven dan we nemen.”
Is het idee van regeneratie dan specifiek gericht op logistieke bedrijven?
“Nee, helemaal niet. Ik denk dat elk bedrijf die shift kan maken. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je product gemaakt, gebruikt en weggegooid wordt. Hoe kun je dit aanpassen en verbeteren? Hoe kun je meerwaarde creëren voor mens en natuur? Er zijn bijvoorbeeld jeansmerken die vragen om afgedragen jeans terug te sturen, zodat de stof hergebruikt kan worden. In dit geval, en in elk circulair model is die reverse logistics iets om al snel over na te denken. Daarnaast raad ik aan om niet enkel streng te zijn voor jezelf, maar ook voor je partners en leveranciers. Vraag naar hun duurzaamheidsdoelstellingen en -projecten. Passen zij in jouw concept of idee?”
“Voor een echt circulaire business moet iedereen in de kring meewerken en de verantwoordelijkheid op zich nemen om het systeem tot een succes te maken. De retourstromen zijn van groot belang. Kijk naar deelsteps of -auto’s, of zelfs een bibliotheek. Als de gebruikers geen zorg dragen voor de producten, of ze niet terugbrengen, loopt het model in gevaar. Daarom is het voor ons erg belangrijk dat onze pallets ook terugkomen. Zodat we de kring kunnen sluiten en samen kunnen werken aan een positieve impact.”
Meer weten over CHEP Benelux of heb je een vraag voor Vanessa Stark?
Contacteer CHEP: https://www.chep.com/be/nl/forms/contact