Passagiersdrone vervoert voor het eerst medische cargo door Europees luchtruim in Sint-Truiden
Op 25 juli 2023 heeft een passagiersdrone met twee zitplaatsen voor het eerst medische inhoud door Europees luchtruim vervoerd. De dronevlucht, een volledig onbemande en geautomatiseerde missie, vervoerde meerdere bloedzakjes over een afstand van één kilometer door het testluchtruim van DronePort in Sint-Truiden. De operatie werd gecoördineerd door het Belgische bedrijf Helicus, dat bekend staat om de ontwikkeling van dronetoepassingen en -technologieën voor medisch transport door de lucht.
Helicus is de eerste droneoperator in Europa die met succes dronevluchten uitvoerde met menselijk weefsel en bloedstalen boven bevolkt gebied, buiten het zicht van de piloot. Met de recente testvlucht is er echter een nieuwe mijlpaal bereikt in de onbemande luchtvaart in Europa, door medische inhoud te transporteren met een passagiersdrone, een toestel van meer dan 600kg. De Ehang 216 AAV van dronefabrikant EHang Holdings Limited heeft liefst 16 elektromotoren, haalt een kruissnelheid van 130km/u en heeft een maximale vluchtduur van 30 minuten. De drone toonde in het verleden al zijn vermogen om twee passagiers te vervoeren ofwel een vracht tot 220 kg.
Tijdens de test afgelopen juli vloog de drone-taxi door het afgesloten luchtruim van DronePort om bloedzakjes te transporteren. De organisatie van de testvlucht was een samenwerking tussen Helicus, EHang, DronePort en de Dienst voor het Bloed van het Belgische Rode Kruis. Ook de Belgische burgerluchtvaartautoriteit (DGLV), die vooraf akkoord had gegeven voor de operatie, was aanwezig om het verloop van de missie te beoordelen. Het is namelijk de eerste keer dat een drone van dergelijk kaliber in ons luchtruim de lucht in gaat, en dat volledig in lijn van met het wettelijke kader van de nieuwe Europese dronewetgeving sinds 2020.
Omdat het ging over een onbemande, geautomatiseerde vlucht met een vrachtdrone, werd de drone bestuurd door een computer die een vooraf gedefinieerd vluchtpad volgde dat door Helicus werd uitgestippeld. Veiligheidspiloten op de grond stonden stand-by als extra veiligheidsmaatregel om een soepele en veilige operatie te garanderen. Helicus maakte gebruik van hun informatie-interface die naadloze communicatie mogelijk maakte tussen de passagiersdrone en het Command & Control centrum (C2C) van Helicus.
Na drie jaar intensieve voorbereiding met zijn partners noemt Helicus de testvlucht “een belangrijke mijlpaal op het uitdagende pad dat in de komende jaren zal leiden tot wijdverspreid medisch transport per drone”.
Volgens vicepremier en minister van Mobiliteit Georges Gilkinet maken drones het mogelijk complexe missies uit te voeren met een efficiëntie die voorheen ongekend was, terwijl ze tegelijkertijd goedkoop en milieuvriendelijk zijn. “Sommige missies die met helikopters of lichte vliegtuigen worden uitgevoerd, kunnen nu door drones worden uitgevoerd, wat de CO2-voetafdruk van die missies sterk vermindert”, meent hij. “Daarom willen we als overheid de ontwikkeling van de dronesector in België bevorderen door een wettelijk kader te creëren en eenvoudige, toegankelijke procedures te ontwikkelen voor wie deze sector wil ontwikkelen.”
De Limburgse investeringsmaatschappij LRM is samen met de stad Sint-Truiden en JK Invest aandeelhouder van de DronePort.
Foto: Helicus / EHang / DronePort