Paardekooper stelt nieuwe recyclingoplossing voor plastic voor
Paardekooper, de Nederlandse leverancier van duurzame verpakkingsoplossingen, introduceert met Recylution een nieuw recyclingproces voor plastic. Daarbij wordt plastic bedrijfsafval kosteloos ingezameld, gerecycled en verwerkt tot nieuwe producten die vervolgens opnieuw hun weg naar de klant vinden. Door die manier van recycling wordt er minder nieuw plastic gebruikt en levert het bedrijf samen met zijn klanten een positieve bijdrage aan het milieu.
Momenteel past Paardekooper al een soortgelijke oplossing toe in de sierteeltsector, waar folieafval bij bloemenveilingen wordt verzameld en tot nieuwe bloemenhoezen wordt verwerkt. Nieuw is de inzet van de inzamelingsoplossing bij groothandels (o.a. facilitaire groothandel, verpakkingsgroothandel en technische groothandel). Ook nieuw is het feit dat klanten met dit systeem niet meer voor hun plastic bedrijfsafval hoeven te betalen, maar er juist geld voor krijgen.
Met Recylution biedt Paardekooper naar eigen zeggen een laagdrempelig en werkbaar recyclingproces. “Een voorwaarde om circulair verpakken te laten slagen”, aldus de leverancier. Klanten verzamelen hun plastic bedrijfsafval, zoals folies en plastic hoezen, in de speciaal ontwikkelde CircularBag. Wanneer Paardekooper de reguliere bestelling komt bezorgen, neemt het de volle CircularBags terug mee. Vervolgens worden de zakken gewogen om de vergoeding voor de klant te bepalen en gaat het recyclingbedrijf aan het werk om het plastic te shredderen, te wassen en te verwerken tot een nieuwe grondstof en plastic. Daaruit produceert Paardekooper nieuwe verpakkingsproducten, zoals de PowerSterko-afvalzakken en CircularBags, die het opnieuw bij de klant levert.
Het belang van een eenvoudig en toegankelijk proces is voor Paardekooper ook een reden om zich in eerste instantie te richten op bedrijven met een distributiecentrum waar er veel plastic bedrijfsafval is, bijvoorbeeld door het gebruik van wikkelfolie. Er wordt ook gekeken naar toepassingen in andere branches, maar omdat het een nieuw werkproces betreft, kiest het bedrijf er bewust voor de stromen langzaam op te bouwen.