Optimalisatie van bestaand magazijn als antwoord op ruimtegebrek
(Advertorial) De logistieke sector kampt vandaag de dag met twee grote uitdagingen. Martijn Rijnbeek, System Sales Manager bij Kardex, deelt zijn inzichten over de veranderende logistieke sector en de uitdagingen en innovaties die bedrijven helpen hun operaties te optimaliseren.
Martijn, die acht jaar geleden vanuit een technische achtergrond de overstap naar logistiek maakte, spreekt zijn fascinatie voor het vakgebied uit. “Logistiek is ongelooflijk complex,” zegt hij. “De schoonheid ligt in het vinden van eenvoud binnen die complexiteit. In essentie gaat logistiek over het verplaatsen van iets van punt A naar punt B op het juiste moment en tegen de laagste kosten.”
Trends en uitdagingen in de logistiek
Er zijn een aantal voortdurende uitdagingen, met name de afnemende arbeidsmarkt. “Veel bedrijven willen groeien, maar ze kunnen de vraag niet verwerken door een tekort aan personeel,” legt hij uit. Een ander dringend probleem is het tekort aan ruimte, verergerd door beperkingen op nieuwbouw en beperkingen in de stroomvoorziening. “Bedrijven willen bouwen, maar worden vaak gehinderd door bestemmingsplannen en onvoldoende stroominfrastructuur,” stelt Martijn.
Kijk wat je in de bestaande ruimte kunt doen
Om deze uitdagingen aan te pakken, pleit Martijn voor optimalisatie van bestaande magazijnruimtes. “Er is veel ongebruikte ruimte in magazijnen die beter benut kan worden,” gelooft hij. Door opslag te verdichten en gangpaden te verkleinen, kunnen bedrijven hun opslagcapaciteit aanzienlijk vergroten. Deze aanpak hangt ook samen met het oplossen van personeelstekorten. “Door items compacter op te slaan en goederen naar de medewerker te brengen, kun je het aantal benodigde medewerkers verminderen of de productiviteit verhogen met hetzelfde aantal mensen,” stelt hij.
Martijn benadrukt het belang van ergonomische en efficiënte opslagoplossingen. “Door items compacter op te slaan en gemakkelijk toegankelijk te maken, kunnen medewerkers sneller en veiliger werken,” merkt hij op. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar ook de tevredenheid van de medewerkers. “In een traditioneel magazijn haal je misschien 60 tot 80 picks per persoon per uur. Met mechanisatie kan dat aantal stijgen naar 200 tot 300.”
De houding ten opzichte van mechanisatie is de laatste jaren aanzienlijk veranderd. “Vijf a tien jaar geleden werd mechanisatie met angst ontvangen, vooral de ‘black box’ systemen waarbij producten uit het zicht worden opgeslagen. Nu wordt het de norm,” merkt hij op.
Tijd voor verandering
Ondanks de voordelen erkent Martijn dat veel bedrijven nog steeds traditioneel werken en hun opslag op dezelfde manier uitbreiden zonder processen te optimaliseren. “Vaak worden we te laat ingeschakeld, wanneer bedrijven al met ernstige knelpunten te maken hebben,” merkt hij op.
Voor bedrijven die beseffen dat ze moeten optimaliseren, adviseert Martijn te beginnen met een duidelijke definitie van het probleem. “Is het een ruimteprobleem, een personeelsprobleem of een kwaliteitsprobleem?” vraagt hij. Het begrijpen van de oorzaak is cruciaal voordat oplossingen worden geïmplementeerd. Kardex begint doorgaans met een grondige analyse van de magazijnstromen en gegevens om de beste aanpak te bepalen, of het nu gaat om compacte opslagsystemen of geavanceerde warehouse management software (WMS).