Onderhoudstips voor intern transport
Ontdek onze tips voor een langere levensduur, hogere bedrijfszekerheid en gewaarborgde veiligheid voor jouw voertuigen voor intern transport.
Voor hun intern transport zijn veel bedrijven en magazijnen afhankelijk van voertuigen. Dat gaat van eenvoudige transpalletten tot complexe heftrucks. Die machines zijn niet alleen cruciaal voor een efficiënte werking van jouw onderneming. Ze herstellen of vervangen betekent ook een onaangename hap uit je budget. Deze tips voor een regelmatig onderhoud kunnen veel problemen voorkomen.
Onderhoud lijkt misschien een vervelend taakje na een lange werkdag. Maar door je voertuigen regelmatig te controleren en indien nodig te repareren, verleng je hun levensduur gevoelig. Bovendien is dit de enige manier om de kans op storingen en defecten zo klein mogelijk te houden. En tenslotte zorgt een regelmatig onderhoud ervoor dat chauffeurs veilig kunnen blijven werken. Denk daarom zeker aan de volgende taken.
Controleer voor elk gebruik
Als chauffeur van een middel voor intern transport is het belangrijk om voor gebruik het voertuig te inspecteren. Controleer de machine nauwgezet op volgende zaken indien van toepassing:
- beschadigingen, bijvoorbeeld krassen, barsten of blutsen
- lekkages, bijvoorbeeld van olie of brandstof
- de staat van de batterij, zowel uiterlijk als capaciteit
- goed functionerende remmen, claxon en bewegende onderdelen
Ontdek je een storing? Probeer zelf in te schatten of een herstelling mogelijk is, of je die zelf kunt uitvoeren en of je er reserveonderdelen voor nodig hebt. Wie een beetje handig is, vervangt bijvoorbeeld eenvoudig zelf de beschadigde wielen van transpalletten. Of neem contact op met de fabrikant of leverancier van je toestel. Die beschikt over alle nodige ervaring en expertise om je verder te helpen.
Maak proper na elk gebruik
Vuiligheid is des duivels oorkussen. Modder, stof en andere verontreinigingen aan je machines voor intern transport zijn niet alleen esthetisch onaantrekkelijk. Op lange termijn leiden ze ook tot beschadigingen aan bijvoorbeeld het chassis of de carrosserie. Maak daarom je stapelaar, heftruck of transpallet steeds grondig schoon na gebruik. Gebruik daarvoor een borstel, een vod met water en schoonmaakmiddel of zelfs een hogedrukreiniger op water of lucht. Zo is er geen vuiltje aan de lucht voor het volgende gebruik.
Groot onderhoud
Heftrucks moeten verplicht jaarlijks gekeurd worden op veiligheid en functioneren. Daarvoor zijn controles voor gebruik en schoonmaken na gebruik een belangrijke eerste stap. Daarnaast maakt een preventief onderhoud een groot verschil. Daarbij inspecteert een expert nauwkeurig de volledige machine. Bovendien vervangt hij of zij onderdelen vooraleer ze versleten zijn.
Elk element van een machine heeft immers een bepaalde levensduur. Hoe dichter bij het einde van die levensduur dat het component komt, hoe groter de kans op falen, met als gevolg onverwachte stilstand en dure reparaties. Hoe vaak zo’n groot onderhoud nodig is, is afhankelijk van onder meer de omstandigheden waarin je je heftruck gebruikt en hoe vaak en lang je hem inzet. De meest gebruikelijke optie is jaarlijks een groot onderhoud in te plannen.
Onderhoud van batterijen
Een gevoelig onderdeel van zelfrijdende voertuigen is de batterij. Of het nu de startaccu is van een dieselheftruck of de hoofdaccu van een elektrische transpallet, zonder perfect functionerende batterij geraak je nergens. Door hem proper te houden en op te laden zoals de gebruiksaanwijzing voorschrijft, kom je al een heel eind. Verder vermijd je een verminderde capaciteit en vroegtijdige ontladingen van een loodaccu door regelmatig het waterniveau te controleren. Bijvullen doe je indien nodig na het opladen met gedemineraliseerd water. Of maak gebruik van een watervulsysteem, dat deze taak van je overneemt. Hou wel de goede werking van je watervulsysteem in de gaten.
Batterijen uitschakelen bij langdurige stilstand
Gebruik je je elektrische heftruck, schaarlift of stapelaar langere tijd niet? Ook dan blijft een correct onderhoud van de voertuigbatterij belangrijk. Zo ben je zeker dat je machine voor intern transport perfect opnieuw functioneert wanneer je hem nodig hebt. Voor het correcte uitschakelen van bijvoorbeeld heftruckbatterijen dien je te weten met welke soort je te maken hebt.
- Loodzuurbatterijen en gelaccu’s laad je op tot 100% voor je de stekker loskoppelt. Vervolgens laad je de batterij maandelijks opnieuw volledig op, zodat ze in topconditie blijft.
- Een modernere lithium-ion-accu houd je aangesloten op de lader, die zorgt voor automatische onderhoudsladingen. Is dat niet mogelijk, dan volg je dezelfde procedure als hierboven. Schakel de hoofdstroom van de machine uit indien je de batterij niet kunt ontkoppelen.
Door je palletwagen, stapelaar, heftruck en andere voertuigen voor intern transport grondig en regelmatig te controleren, onderhouden en herstellen, verleng je hun levensduur, verhoog je hun bedrijfszekerheid en waarborg je de veiligheid. Die voordelen wegen duidelijk op tegen de moeite en tijd die je reserveert voor deze taak. Vertrouw voor het dagelijks onderhoud op jezelf of je medewerkers, en doe voor grote onderhouden en moeilijke herstellingen beroep op een ervaren technieker.