LMS krijgt nieuw kader voor verdere groei

Equans Digital moet digitale transformatie van bedrijven versnellen

In 2022 werd Equans Digital in Frankrijk gelanceerd. Nu volgt de organisatie hetzelfde pad ook in onze contreien. Daarbij wordt alle digitale knowhow van Equans Belux gebundeld onder de naam Equans Digital. Binnen die nieuwe organisatie krijgt LMS (Logistics Management System) een belangrijke plaats toebedeeld. Van Marcel Grondelaers, business development manager bij Equans, vernemen we hoe de LMS-oplossing zich vanuit de suikerbietenindustrie een gedigitaliseerde weg heeft gebaand doorheen de brede bulkindustrie.

Equans Digital is een nieuw merk binnen Equans, de internationale multitechnische groep, die intussen meer dan zeventig jaar ervaring heeft op de Belgische markt. De bedoeling is om als Equans Digital de digitale expertise in de verschillende landen van de wereldwijde groep samen te brengen in één groot netwerk. In België alleen beschikt de organisatie over 700 digitale en ICT-experts, binnen het internationale netwerk zijn er ongeveer 6.000 deskundigen actief. 

2023526102550670_foto-1-b-equans-finaal-bw.jpg
Marcel Grondelaers, business development manager bij Equans: “LMS-klanten zijn meestal grotere, industriële bedrijven uit de bulkindustrie, met eerder complexe operaties en vaak ook meerdere sites. We zijn er ook van overtuigd dat dat type bedrijven het meest voordeel uit LMS kan halen.”

​Logistieke kerncompetentie binnen digitaal aanbod

Binnen Equans Digital werden verschillende kerncompetenties gedefinieerd. Op logistiek vlak is dat alles wat te maken heeft met LMS. Die oplossing automatiseert en optimaliseert al twintig jaar logistieke processen. Op die manier wordt de verwerkings- en doorvoercapaciteit van goederen met dezelfde resources en infrastructuur opgedreven. Doordat alle informatie wordt gecentraliseerd, is die altijd up-to-date en in real time beschikbaar. De automatisering zorgt voor minder manuele handelingen en administratie. Verder worden vervolgprocessen automatisch getriggerd en aangestuurd.

LMS is gebaseerd op een middleware waarop bestaande systemen worden ingeplugd. Dat kunnen ERP-systemen zijn, laboratoriumsystemen en oplossingen voor productieopvolging, maar ook weeg- of toegangssystemen of fleet- en planningssystemen. Equans levert niet alleen eigen hard- en software, maar staat ook in voor de installatie en het onderhoud, de automatisering en de integratie.

2023526102722362_foto-2-equans.jpg
LMS drijft de verwerkings- en doorvoercapaciteit van goederen met dezelfde resources en infrastructuur op. Doordat alle informatie wordt gecentraliseerd, is die altijd up-to-date en in real time beschikbaar. De automatisering vermindert manuele handelingen en de bijhorende administratie.

Oorsprong in de suikerindustrie

Marcel Grondelaers stond aan de wieg van LMS. “We gebruiken de naam Equans nu anderhalf jaar. Sinds oktober 2022 maken we deel uit van de Franse groep Bouygues, maar als organisatie zijn we dus al veel langer actief. Zo stonden we in het verleden bekend onder de namen Engie, Fabricom, Axima en Cofely. Ik kom zelf vanuit het tijdperk van GTI, dat in 2002 is overgenomen door Fabricom”, vertelt hij.

Rond de eeuwwisseling werd ook de basis gelegd voor LMS. “Bij GTI kreeg ik toen de verantwoordelijkheid over onze klant Tiense Suiker, die werkte met een systeem dat door onze Nederlandse collega’s was ontwikkeld. Dat systeem was in staat digitale gegevens tussen verschillende vestigingen over te dragen, maar daar kwamen nog heel wat manuele controles en overtypwerk aan te pas”, vervolgt hij. “In 2004 hebben we de datastroom volledig gedigitaliseerd. We introduceerden toen ook tablets op voertuigen in het veld en chauffeurs kregen een elektronische pas om zich automatisch te identificeren. Op die pas werden gegevens, zoals de boer, het veld, de hoeveelheid en kwaliteitscodes, verzameld die dan aan de weegbrug konden worden uitgelezen. De volgende stap was dan dat we de weegbruggen volledig gingen automatiseren, zodat een operator ter plaatse overbodig werd.”

Na Tiense Suiker liftte ook het Duitse moederbedrijf Südzuker mee op de oplossing, met implementaties in Duitsland, Frankrijk, Polen en Chili. Later volgden ook het Nederlandse CSM Suiker en Suikerunie, waarmee Tiense Suiker samenwerkte. Vandaag doet bijvoorbeeld ook de Duitse suikerfabrikant Pfeifer & Langen een beroep op LMS (zie ook kader). Zo gaat intussen bijna 45 procent van de Europese suiker doorheen het LMS.

Intussen vond LMS ook zijn weg in de chemie en petrochemie. “Zo bestaan er veel overeenkomsten in het lossen en laden van suikers enerzijds en kunststof granulaten anderzijds”, weet Marcel Grondelaers. “Later volgden nog tal van andere sectoren: LNG (gas), koffiebonen, aardappelen, fruit, bier en zelfs de afvalsector, met Indaver als klant. Zo hebben we intussen een klantenbestand van een honderdtal bedrijven uitgebouwd. Meestal zijn dat grotere, industriële bedrijven in de bulkindustrie met eerder complexe operaties en vaak ook meerdere sites. We zijn er ook van overtuigd dat dat type bedrijven het meeste voordeel uit LMS kan halen.”

In de loop van de jaren heeft de organisatie heel wat ervaring op het vlak van industriële IT en Industrie 4.0 kunnen opbouwen, met name in de bulkindustrie. Vooral op het vlak van planning en transportaansturing – van de enorme hoeveelheden grondstoffen tot het eindproduct – in die sector heeft LMS intussen zijn sporen verdiend als Logistics 4.0. Om een idee te geven: in de suikersector gaat dat van 750 tot 1.400 vrachtwagens per site die dagelijks de fabriek in- en uitgaan.

Gaandeweg werd de oplossing ook steeds meer geoptimaliseerd. “In Duitsland zijn we bijvoorbeeld gestart met een Smart-ID-systeem om over lange afstanden gegevens uit te wisselen. Als een chauffeur nu op het veld aankomt om te laden, wordt het wifi-netwerk op het landbouwvoertuig automatisch gedetecteerd. Op die manier kunnen gegevens automatisch worden uitgewisseld, zonder dat de chauffeur nog uit zijn vrachtwagen hoeft te stappen. Via het 3G- of 4G-netwerk kunnen meteen ook data naar de fabriek worden doorgestuurd, ter plaatse of onderweg bij gebrek aan dekking”, klinkt het.
“Het LMS-team bij Equans Digital telt nu zeventien medewerkers, maar het voordeel is natuurlijk ook dat we een beroep kunnen doen op de verenigde Equans-krachten”, voegt Marcel Grondelaers toe. “In België alleen al werken iets minder dan 10.000 medewerkers voor Equans, dat vooral de focus legt op de industriële markt, met technische oplossingen voor onder meer faciliteitsbeheer en energieperformantie. Heeft een klant bijvoorbeeld extra hardware of software nodig, dan is de kans groot dat wij binnen onze organisatie een geschikte oplossing kunnen vinden.”

Binnen Equans Digital zal LMS nu zijn vleugels verder uitspreiden. “Digitale oplossingen helpen steeds beter om beschikbare data te verzamelen, in kaart te brengen en de juiste acties te nemen. Daar zetten we ook met LMS sterk op in. We verzamelen gigantisch veel data, via AI zullen we daar in de toekomst nog meer kunnen uithalen. Zo hebben we al de vraag gekregen om meer te gaan doen met de dronebeelden van de velden. Die worden bijvoorbeeld gebruikt om te zien of er ziektekiemen aanwezig zijn”, illustreert Marcel Grondelaers. “Door alle data over het zaaien, bemesten, de weersvoorspellingen, e.d. te gaan combineren, kunnen we de planning continu bijsturen. Want als er bijvoorbeeld een veld onder water staat, zul je het rooien moeten uitstellen.”

Als integrator is Equans bovendien in staat erg uiteenlopende types data te verzamelen, digitaliseren en visualiseren. Op die manier worden processen en installaties efficiënter en performanter. Zo kan ook energie-efficiënter worden gewerkt, iets wat tegenwoordig bij bedrijven hoog op de agenda staat.

LMS als samenwerkingsplatform voor Pfeifer & Langen

Suikerfabrikant Pfeifer & Langen schakelde Equans in om de verschillende stakeholders in de supply chain beter op elkaar af te stemmen. De leverancier zorgde voor een gemeenschappelijk cloud platform dat alle partijen toelaat optimaal samen te werken. Aan de basis ligt een volledig digitale datastroom, van het veld tot in de fabriek, en vice versa.

Zo kunnen de boeren op het systeem intekenen om de oppervlakten, geschatte opbrengsten en aan- en afvoerwegen te bepalen. De productieafdeling kan continu de voorraad, aanvoer en kwaliteit van de suikerbieten inkijken. Chauffeurs worden op de voet gevolgd om het juiste ritme bij het laden en lossen te krijgen. Binnen ERP (SAP) verloopt de volledige financiële afhandeling met continue updates. Op die manier leidt de digitale datastroom tot een betere samenwerking en een efficiëntere logistiek.
 
Om papieren documenten zoveel mogelijk te elimineren, verloopt de onderlinge communicatie nu via tablets en smartphones. Bestuurders van rooi- en laadmachines vernemen via de tablet naar welk veld ze moeten, welke taken ze daar moeten uitvoeren en welke weg ze moeten volgen. Chauffeurs hebben een smartphone met Smart-ID, waarmee ze zich vanuit hun vrachtwagen kunnen identificeren en kunnen communiceren met de persoon die de vrachtwagen moet laden. Het toestel geeft ook informatie over de lading, die bij een douanecontrole meteen kan worden getoond. Doordat de smartphone zichzelf identificeert, kunnen controles worden geautomatiseerd en dus sneller worden uitgevoerd. Aangezien de transportfirma’s de chauffeurs via het LMS.fleet-portal nauwkeurig kunnen opvolgen en sturen, is het ook mogelijk vlot combinatievrachten uit te voeren. Zo kunnen ze de chauffeurs na het lossen in de fabrieken halt doen houden bij naburige boeren om daar pulp van de bieten – dat als dierenvoeding dient – te leveren.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.