Kosten besparen door te investeren in veiligheidsaccessoires?

(Advertorial) Het bouwen van een nieuw magazijn brengt, naast de nodige stress, vaak grote investeringen met zich mee. Er wordt veel tijd en moeite gestopt in het ontwikkelen van de juiste inrichting, de optimale pick- and pack processen, routing, lay-out en nog veel meer. Als ‘finishing touch’ wordt het systeem gecompleteerd met verlichting, klimaatsysteem, eventuele sprinklers én enkele veiligheidsaccessoires. Die laatsten worden toegevoegd omdat je je mensen en kersverse investering wilt beschermen. Toch zien we vaak, dat magazijnmanagers hier op willen besparen. De uitgaven voor het nieuwe magazijn zijn immers al zo fors? In dit stuk willen we laten zien, dat de juiste veiligheidsaccessoires paradoxaal genoeg vooral helpen om kosten te besparen. Tevens laten we het keuren van de stellingen niet onbesproken.
De aanrijdbescherming
Aanrijdbescherming voor stellingen zijn er in vele verschillende soorten, vooral gebruikt om staanders of de kopse zijde van frames van pallet- en legbordstellingen te beschermen. Deze producten zijn vervaardigd van 100% staal of een combinatie met foam om schokken nog beter te absorberen. De meeste aanrijdbescherming wordt in de vloer verankerd, maar er zijn ook varianten die aan de staanders worden bevestigd. Elk met zijn eigen kenmerken afhankelijk van het type heftruck, uw proces en eisenpakket.
De doorvalbescherming
Doorvalbeveiligingen worden vaak aan de achterzijde van de stelling of als legbord gebruikt om te voorkomen dat goederen uit de stelling vallen. U beschermt zodanig uw goederen (of die van uw klant) en belangrijker nog, uw mensen. Gaasroosters dienen vaak als doorvalbeveiliging, maar houten vlonders of verzinkte stalen legborden kunnen natuurlijk ook. Een palletstop kan ervoor zorgen dat pallets te ver naar achteren worden geplaatst.
Het magazijn als (te) dynamische omgeving
In de ideale wereld hebben we alle tijd om pallets rustig en veilig te pakken of te plaatsen. Daarnaast is al het personeel enorm ervaren op alle soorten heftrucks en niets gebeurt overhaast. Deze situatie is uiteraard een utopie, zoals ook bleek uit de Monitor Arbeidsongevallen 2023; een publicatie van de Arbeidsinspectie. De sector logistiek bleek een koploper als het gaat om slachtoffers, ongevallen en verzuim. In 2023 ging het 290 keer mis en werd een ongeval gerapporteerd. Dit is natuurlijk slechts het topje van de ijsberg. Aanrijdingen en (bijna) ongelukken zijn aan de orde van de dag.
Het zal weinig moeite kosten om de jaarlijkse schade aan magazijnstellingen, goederen en heftrucks voor te stellen. Om nog maar te zwijgen over de kosten veroorzaakt door verzuim en letsel, zoals extra uitzendkrachten of zorgkosten. Op die manier bekeken draagt elke beschermer bij aan een verlaging van de kosten.
Loop eens een keer met een expert door het magazijn en breng de risicogebieden in kaart. Als u, zoals de Arbowet verplicht, jaarlijks de magazijnstellingen laat keuren is de kans groot, dat u al weet waar de meeste aanrijdingen plaatsvinden. Deze veiligheidsrondes en de keuring dienen onderdeel te zijn van een compleet veiligheidsplan, dat in de eerste plaats is opgesteld om medewerkers, producten en apparatuur te beschermen. Echter, als de juiste maatregelen worden getroffen, dan wordt u ook nog beloond met lagere verzuim- en vervangingskosten.
Meer op www.dexion.be