JT Energy Systems bouwt batterijopslagfaciliteit van 25 megawatt
JT Energy Systems, de joint venture die in 2019 werd opgericht tussen Jungheinrich en batterijfabrikant Triathlon, geeft gebruikte lithium-ion batterijen een tweede leven en gaat in de toekomst CO2-neutrale batterijen produceren. De joint venture, die energiesystemen produceert voor elektrische voertuigen met industriële toepassingen, bouwt in Freiberg in het Duitse Saksen een flexibele batterijopslagfaciliteit met een piekvermogen van 25 MW. De installatie zou de grootste in haar soort zijn in Saksen en een van de krachtigste in Duitsland.
Het grootschalige opslagsysteem bestaat onder meer uit gebruikte lithium-ion batterijmodules die na hun toepassing in elektrische heftrucks en de automobielsector opnieuw zullen worden gebruikt. In de toekomst zal het batterijopslagsysteem worden gebruikt om op de locatie 100% CO2-neutrale batterijen te produceren volgens specifieke vereisten.
De taak van de megabatterij is het tijdelijk opslaan van duurzame elektriciteit, het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het leveren van energie op piekmomenten.
Het project wordt uitgevoerd door het plaatselijk gevestigde partnerbedrijf Tricera Energy GmbH, dat gespecialiseerd is in stationaire opslagtechnologie en industriële opslagoplossingen. De oplevering is gepland voor het najaar van 2022.
Met het project willen de betrokken bedrijven een impuls geven aan de energietransitie en het grote potentieel benadrukken dat schuilt in de intelligente koppeling van elektromobiliteit en de energietransitie. Het hergebruik van gebruikte voertuigbatterijen in stationaire opslagsystemen is een essentieel onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van Jungheinrich voor een efficiënt en zuinig gebruik van grondstoffen in het kader van de kringloopeconomie.
Foto: Jungheinrich