Huur van logistiek vastgoed stijgt wereldwijd volgens Prologis Logistics Rent Index
Voor het zevende jaar presenteert Prologis zijn Logistics Rent Index. Dat onderzoek belicht de huurontwikkelingen met betrekking tot de logistieke vastgoedmarkt in Noord-Amerika, Europa, Azië, en Latijns-Amerika.
In 2023 bedroeg de wereldwijde huurstijging van logistiek vastgoed 6%, wat volgens Prologis de veerkracht van de logistieke vastgoedmarkt onderstreept. Bijna alle markten wereldwijd lieten een positieve reële huurgroei zien tegen de achtergrond van een positieve vraag, een lage leegstand en de noodzaak om de supply chains te ontwikkelen als reactie op veranderende consumentenverwachtingen, operationele uitdagingen en aanhoudende veranderingen in de markt.
Ontwikkelingen in de Benelux
In 2023 kende Nederland, met een groei van 13%, de hoogste huurgroei in heel Europa. Zuid-Nederland, Amsterdam en Rotterdam behoorden tot de top 10 best presterende markten in Europa in 2023.
De leegstand in Nederland is stabiel met ongeveer 2%. Dat komt door een sterke groei die gedreven wordt door de aanhoudende vraag en verschillende opslagbarrières (verdozing, stikstofcrisis, enz.).
De huren in Nederland blijven naar verwachting groeien, maar zullen niet meer de recordgroei behalen uit de afgelopen jaren.
In België nam de huurgroei in 2023 toe. De vraag is stabiel en de leegstand bedraagt ongeveer 2%.
Europese ontwikkelingen
Wat de Europese ontwikkelingen in 2023 betreft, bedroeg de huurstijging 7%. De logistieke leegstand in Europa bedroeg eind 2023 4%, wat neerkomt op een wijziging van +150 bps op jaarbasis. In de top 3 van huurgroeimarkten in Europa staat München aan kop, gevolgd door Zuid-Nederland en Lyon op de respectieve tweede en derde plaats.
De prestaties liepen per locatie uiteen, waarbij de markten in vier groepen te verdelen zijn:
- Markten met een beperkt aanbod en een gezonde groei die profiteren van structurele trends (Nederland en Duitsland);
- Markten met een traditioneel bescheiden groei die in een defensief tempo bleven groeien (Frankrijk);
- Markten met hoge kosten, waar de huurprijzen zich op een hoog niveau stabiliseerden (Londen en Praag);
- Bepaalde markten waar hogere leveringen tot een toename van concessies leidden (Polen).
Volgens Prologis zal Europa tijdens de komende minicyclus waarschijnlijk een lagere piek in de leegstand zien omdat het aantal nieuwbouwontwikkelingen eerder is gedaald dan in de Verenigde Staten en andere wereldwijde markten. “Verbetering van de vraagsituatie zou ertoe kunnen leiden dat de huurstijging opnieuw versnelt omdat de schaarste in veel markten terugkeert, zowel op het vasteland als in Groot-Brittannië”, klinkt het.
Het volledige rapport kunt u hier bekijken.
Foto: Prologis