Gartner stelt top 8 op van trends in supply chain technologie

Research- en adviesbureau Gartner heeft een opsomming gemaakt van de acht belangrijkste trends in supply chain technologie in 2019.

De trends hebben een brede impact op de industrie, maar zijn nog niet massaal ingeburgerd. “Maar supply chain managers kunnen gewoonweg niet om die technologieën heen”, meent Christian Titze, research vice president bij Gartner.
 
De top 8 voor 2019 ziet er als volgt uit:

Artificial Intelligence (AI)
AI technologie in de supply chain streeft ernaar de menselijke performantie op te drijven. D.m.v. ‘self-learning’ en natuurlijke taal kan AI helpen verschillende supply chain processen, zoals demand forcasting, productieplanning of predictief onderhoud te automatiseren.
“AI kan risico’s helpen beperken door grote hoeveelheden data te analyseren en eventuele disruptie te voorspellen. Bovendien kan het mogelijke oplossingen voordragen”, aldus Christian Titze.
 
Advanced Analytics
Onder de noemer ‘advanced analytics’ vinden we zowel ‘predictive analytics’ als ‘prescriptive analytics’. De groeiende beschikbaarheid van data afkomstig van het Internet of Things (IoT) en uitgebreide externe databronnen zoals weers- of verkeerssituaties zorgen ervoor dat ondernemingen op toekomstige scenario’s kunnen anticiperen en betere beslissingen kunnen nemen op het vlak van supply chain planning, sourcing en transport.
 
“Advanced analytics is niet nieuw, maar de impact ervan op de supply chains van vandaag is significant”, weet Christian Titze. “Het helpt ondernemingen om proactiever te worden in hun supply chain management, zowel door voordeel te halen uit toekomstige opportuniteiten als door eventuele toekomstige disruptie te vermijden.”
 
IoT
Het IoT is het netwerk van fysieke voorwerpen die ‘embedded technology’ bevatten om te interageren met hun interne status of met de externe omgeving. “We merken dat steeds meer supply chain managers het potentieel van IoT uitspitten”, weet Titze. “Zo zou IoT wel eens een gunstige impact kunnen hebben op domeinen als logistiek management, customer service en productbeschikbaarheid.”
 
Robotic Process Automation (RPA)
RPA tools brengen in de taal van de tool een proces in kaart dat de ‘robot’ moet volgen. Ze zorgen niet alleen voor een kostenvermindering, maar sluiten ook fouten uit. “Opvallend is de vermindering in lead times”, klinkt het. “RPA technologie maakt dat er minder tussenkomst van mensen nodig is en zorgt voor meer samenhang tussen manuele databronnen binnen productie.”
 
Autonomous Things
‘Autonomous Things’ maken gebruik van AI om functies te automatiseren die voordien door mensen werden uitgeoefend. Voorbeelden zijn autonome voertuigen en drones. Ze gebruiken AI om geavanceerd gedrag te vertonen dat op een meer natuurlijke manier met de omgeving en met mensen interageert.
 
“Deze trend heeft een enorme push gekregen door de explosie van het aantal ‘connected’, intelligente dingen”, aldus Christian Titze. “Terwijl we vroeger aan een verre toekomst dachten waarin drones, uitgerust met camera’s, de voorraad in kaart zouden brengen, is dat nu realiteit.”
 
Digital Supply Chain Twin
Een ‘digital supply chain twin’ is een digitale weergave van de relatie tussen alle fysieke entiteiten van end-to-end supply chain processen, zoals producten, klanten, markten, distributiecentra/warehouses, fabrieken, finance, eigenschappen en het weer. Ze zijn gelinkt aan hun reële tegenhangers en worden gebruikt om de status van het ding of systeem te begrijpen teneinde de operaties te optimaliseren en op een efficiënte manier op veranderingen te reageren.
 
Volgens Christian Titze zijn “digital supply chain twins onvermijdelijk naarmate de digitale wereld en de fysieke wereld meer en meer samensmelten.”
 
Immersive Experience
‘Immersive experiences’ zoals augmented reality (AR), virtual reality (VR) en conversationele systemen veranderen de manier waarop mensen met de digitale wereld interageren. “Ondernemingen kunnen AR bijvoorbeeld samen met quick response (QR) codes en mobiele technologie gebruiken om de omstelling van machines in fabrieken te versnellen”, aldus Mr Titze.
 
Blockchain in de supply chain
Hoewel supply chain-gerelateerde blockchain-initiatieven nog maar net de kop opsteken, heeft blockchain het potentieel om jarenlange uitdagingen in complexe wereldwijde supply chains het hoofd te bieden. Zo kan blockchain oplossingen bieden voor o.a. traceability, automatisering en beveiliging.
 
“Ondernemingen kunnen blockchain bijvoorbeeld inzetten om wereldwijd hun verzendingen met verzegelde labels op te volgen. Op die manier wordt de tijd ingekort die nodig is om documenten heen en weer te sturen tussen de havenautoriteiten en wordt het opsporen van namaakgoederen efficiënter”, besluit Chrisitan Titze.

Recente nieuwsberichten

TGW brengt LivePick op de markt

De LivePick bestaat uit een slim opslagsysteem met mobiele robots. Door de modulaire opbouw en de plug-and-play-opzet van deze installatie duurt het slechts zes tot twaalf maanden om de LivePick operationeel te krijgen. Belangrijke voordelen van het systeem zijn de schaalbaarheid van de oplossing en de hoge flexibiliteit. De LivePick is zowel geschikt voor e-commerce- als klassieke retailomgevingen.

Renault Trucks, Jumbo en SVZ testen elektrische Oxygen-truck voor stadslogistiek

Renault Trucks zet zijn onderzoeks- en ontwikkelingswerkzaamheden met het prototype Oxygen verder. Terwijl een eerste testfase in Lyon en Parijs nog loopt, gaat de fabrikant een nieuwe test uitvoeren met een tweede versie van deze elektrische truck voor stadslogistiek. In oktober 2024 zal in Amsterdam een versie met koelunit worden getest, die is ontworpen met steun van Renault Trucks Nederland en in samenwerking met supermarktketen Jumbo en SVZ.

Linde lanceert multi-inzetbare stapelaars voor nauwe ruimtes

Het basisprincipe achter de nieuwe L10 - L16 B stapelaars is om een compacte oplossing te bieden voor nauwe werkruimtes. Deze compacte meeloopuitvoeringen hebben een hefhoogte tot 5,47 meter en een draagvermogen tot 1,0 à 1,6 ton, en zijn geschikt voor een breed scala aan transporttaken in magazijnen en productieruimtes.

Vandewiele automatiseert met magazijnrobots van Exotec

Ontwerper en producent van textielmachines Vandewiele gaat samenwerken met aanbieder van magazijnrobots Exotec. Vandewiele wil zijn magazijn in Marke verder automatiseren met het Skypodsysteem, om zo de workflow en opslagruimte te optimaliseren.

Veertig procent van de verladers en logistieke dienstverleners wil investeren in transporttechnologie

Descartes Systems Group, softwareleverancier voor supply chain en logistiek, heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn achtste jaarlijkse Global Transportation Management Benchmark Survey. Uit het onderzoek blijkt dat veertig procent van de ondervraagde verladers en logistieke dienstverleners van plan is te investeren in transporttechnologie om zich voor te bereiden op de veranderende sector en regelgeving. Voor bedrijven die financieel het best presteren en waar de directie transport als een concurrentiewapen ziet, bedraagt dat aantal 44 procent. Bij organisaties die financieel minder goed presteren, ligt het percentage op 32 procent.

DHL onderzoekt trends in e-commerce

DHL eCommerce heeft het eerste deel gepubliceerd van zijn wereldwijde Online Shopper Trends Report 2024. Het rapport biedt inzicht in het gedrag van online shoppers wereldwijd. Het belicht trends die het huidige e-commercelandschap vormgeven, gebaseerd op een onderzoek onder 12.000 consumenten in 24 landen, waaronder Nederland en België.

Arvato ontwikkelt geavanceerde robotarm

Arvata, logistieke dienstverlener voor e-commerce en b2b en onderdeel van Bertelsmann, introduceert Leleka. Deze robotarm is ontworpen voor de picking en sortering van modeartikelen in magazijnomgevingen. De innovatie werd volledig in-house ontwikkeld door Arvato’s research & development team. Leleka is intussen live op Arvato’s site in Hannover.

Generix kondigt volgende innovatiefase aan

De leverancier van bedrijfssoftware met een reeks SaaS-oplossingen voor supply chain, financiën, handel en b2b-integratie kondigt zijn volgende innovatiefase aan, met een investering van honderd miljoen euro tot het boekjaar 2028. Het doel is om de volledige portfolio van toepassingen en technologieën opnieuw uit te vinden in het tijdperk van AI. Dat moet leiden tot een vernieuwd portfolio van digitale applicaties en technologieën, die AI-ready en cloud-agnostisch zijn.

VRD Group implementeert nyce.logic WMS

Logistiek dienstverlener VRD Group is gespecialiseerd in containertransport, b2b-distributie, crossdocking en magazijndiensten in de Benelux. Het familiebedrijf, met hoofdkantoor in Temse en operaties in Bornem, heeft meer dan 200 medewerkers in dienst. VRD Group had een flexibele en schaalbare WMS-oplossing nodig om zijn activiteiten te ondersteunen.

Hans De Sutter neemt afscheid als managing director van TGW Benelux

Na ruim 10 jaar de rol van managing director voor TGW Benelux te hebben opgenomen, gaat Hans De Sutter met pensioen. Onder de leiding van Hans heeft TGW Benelux tal van projecten ontworpen en gerealiseerd. Deze projecten hebben bijgedragen aan het feit dat het bedrijf is uitgegroeid tot een belangrijke speler in de regio, met ruim 150 medewerkers in de Benelux.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.