Flanders Make ontwikkelt autonome machines voor landbouw en industrie
Het strategisch onderzoekscentrum Flanders Make ontwikkelde de eerste zelfrijdende tractor in ons land die allerlei taken van de landbouwer kan overnemen. Daarmee is een tractor die zonder bestuurder over een veld rijdt en daar zelfstandig aan de slag gaat over enkele jaren realiteit.
De zelfrijdende tractor is voorzien van nauwkeurige GPS-infrastructuur, sensoren, camera’s en scanners, die ervoor zorgen dat hij dag en nacht kan opereren in vaak stoffige omstandigheden. Dankzij artificiële intelligentie kan hij veilig anticiperen op personen die zijn pad kruisen. Doordat de autonome tractoren allerlei repetitieve taken voor hun rekening nemen, hebben landbouwers meer tijd om zich toe te leggen op complexe opdrachten die minder makkelijk te automatiseren zijn.
Ook de industrie, bijvoorbeeld de logistieke sector, kan voordeel putten uit autonome voertuigen. Zo werkt Flanders Make aan slimme vorkheftrucks die op een efficiënte manier hun weg in een magazijn vinden. Die machines begrijpen de context en herkennen verschillende objecten waarmee ze in wisselwerking staan. Dankzij algoritmes zijn de vorkheftrucks in staat met obstakels en veranderende omstandigheden om te gaan en kunnen ze snel een andere route berekenen en volgen. Via een koppeling met logistieke software worden menselijke vergissingen bij het picken vrijwel uitgesloten.
Zowel in de landbouw als in de industrie evolueren we volgens Flanders Make naar een situatie waar de operator zijn autonome voertuigen aanstuurt via een programma op de pc of tablet. Verschillende machines zullen ook samenwerken. Zo kunnen bijvoorbeeld een drone en autonoom rijdende tractor samen worden ingezet om een optimaal sproeiresultaat te bekomen.