Premium

Deze inhoud is enkel leesbaar voor ingelogde Value Chain abonnees.

Heeft u een abonnement op het Value Chain informatiepakket? Meldt u aan via onderstaande knop en lees het gewenste artikel of magazine online.

E-pick-to-light-karren vereenvoudigen pickproces

Flamingo Pet Products opereert vanuit nagelnieuw magazijn

Flamingo Pet Products is een internationale groothandel voor huisdierenaccessoires en -snacks. Van kerstmutsen voor jouw viervoeter tot originele aquariumdecoratie: het assortiment van 8.500 producten vindt zijn weg naar onder meer dierenwinkels en tuincentra in meer dan zestig landen. Om haar groei te bestendigen verhuisde de onderneming vorig jaar naar een nagelnieuw magazijn en kantoor in Olen. Het pand biedt vandaag ruimte aan 62.000 palletplaatsen. Blikvanger is het e-pick-to-light-systeem, waarmee de magazijnmedewerkers twaalf orders per pickronde verwerken.

Het gaat hard voor Flamingo Pet Products. Wat in 1972 begon als een Kempische vogelhandel, evolueerde van een verdeler in vogelaccessoires tot een groothandel van huisdierenproducten. Aan de opwaartse succescurve kwam in 2011 tijdelijk een einde, toen een Duitse investeerdersgroep het bedrijf overnam. Onder de nieuwe eigenaars vielen zowel de omzetcijfers als het aantal personeelsleden drastisch terug, met zelfs een faillissement tot gevolg.

Erwin Van Tendeloo, zoon van stichter René, besloot in 2017 de onderneming samen met een zakenpartner nieuw leven in te blazen. En met succes. “In januari 2017 waren er nog 67 medewerkers aan boord en bedroeg de omzet 27 miljoen euro. Zeven jaar later realiseren we met 195 mensen een omzet van ongeveer 60 miljoen euro”, vertelt de zaakvoerder. “In zes landen beschikken we over een eigen verkooporganisatie. De andere markten benadert Flamingo Pet Products via lokale groothandels of ketens met een centrale opslag. In totaal zijn we in meer dan zestig landen aanwezig.”

20.000 externe palletplaatsen

Het zesjarige intermezzo met de buitenlandse investeerders had ook een impact op het magazijn.

Erwin Van Tendeloo: “Vroeger opereerden we zowel vanuit Herentals als in Geel. De overnemers ambieerden evenwel een magazijn met een centrale ligging in Luxemburg. In afwachting stootten ze de locatie in Herentals af. De opslagcapaciteit in Geel vulden ze aan met externe opslag in Duitsland. Nadat we de zaak overnamen en snel groeiden, ervoeren we een nood aan externe opslag. De 30.000 palletplaatsen in Geel volstonden al lang niet meer. Op een bepaald moment huisvestten externe magazijnen zelfs 20.000 pallets. Zowel praktisch als naar kostprijs toe vormde dat uiteraard allerminst een ideale situatie.”

De locatie van het distributiecentrum bevindt zich op een voormalig militair domein, een steenworp verwijderd van het vorige magazijn in Geel. Het geniet een strategische ligging bij het Albertkanaal en in de buurt van de E313 snelweg. Flamingo Pet Products ging voor de bouw van het magazijn in zee met projectontwikkelaar Heylen Warehouses. Voor het uittekenen van de supply chain architectuur kwam ValueXStream als geprefereerde partner uit de bus.

pick-to-lightkarren 1

Frank Leynen, supply chain verantwoordelijke bij Flamingo Pet Products: “We verwerken dankzij onze e-pick-to-light-karren orders niet alleen sneller, maar winnen dankzij een geoptimaliseerde workflow ook aan nauwkeurigheid.”

Op naar 75.000 palletlocaties

Het nieuwe pand in Olen omvat drie hallen, met een totale magazijnoppervlakte van 33.640 vierkante meter, een mezzanine van 6.336 vierkante meter, 5.382 vierkante meter kantoorruimte en een toonzaal. Je vindt er het volledige assortiment voor huisdieren: van honden en katten, over vogels en kippen tot knaagdieren, vissen en reptielen. Het gamma bevat alle mogelijke accessoires, van kleine speeltjes tot benches, hokken, aquariums en snacks.

Aan de inboundzijde is het magazijn uitgerust met 14 laadpoorten. Aan de outboundzijde gaat het om 21 poorten. Het gebouw telt 61.740 palletplaatsen, een aantal dat de onderneming binnenkort nog verder opkrikt tot 75.000 palletlocaties. “Om op toekomstige groei te anticiperen, willen we het aantal palletlocaties verder verhogen”, vertelt Erwin Van Tendeloo. “Aangezien we zeventig procent van onze producten uit China aanvoeren, vinden we het ook belangrijk dat we een antwoord kunnen bieden op mogelijke verstoringen in de supply chain. Een buffervoorraad is dus aangewezen. Aangezien we nu over veel meer oppervlakte beschikken, opteerden we eerst voor leggers met een verticale tussenafstand van twee meter, maar in de praktijk blijkt die afstand niet altijd vereist. Om een idee te geven: zeventig procent van ons assortiment vertegenwoordigt slechts 25 procent van het volume. We beschikken dus over veel kleine producten met geringe opslagomvang. Dat biedt dus – gezien onze visie en toekomstperspectieven – de mogelijkheid tot verdere optimalisering. Daarom delen we het magazijn binnenkort in drie zones op, met verschillende afstand tussen de leggers: één meter, anderhalve meter en 1,80 meter. Dat moet 13.000 extra palletlocaties opleveren.”

Elektronische pick-to-light-karren

Wat meteen opvalt, zijn de 42 vrij brede gangpaden. Dat is een stijlbreuk met de meeste nieuwe distributiecentra waar een maximaal aantal, doorgaans smalle gangen, het streefdoel vormt. “Gezien onze activiteiten oogde de business case voor een oplossing met AGV’s niet gunstiger ten opzichte van handmatige picking”, legt Frank Leynen, head of supply chain bij Flamingo Pet Products, uit.

Al verloopt die handmatige picking wel op een innovatieve en door technologie ondersteunde manier. Om het orderpickproces naar een hoger niveau te tillen, opteert Flamingo Pet Products voor zeventien op maat gemaakte e-pick-to-light-karren. De wagens zijn uitgerust met pick-to-light-modules die aangeven waar de magazijnmedewerker de vereiste producten vindt. Via een polsscanner registreert de medewerker de gepickte orders.

Elke kar heeft een capaciteit van twaalf dozen. Bijzonder is de elektronische aandrijving die ervoor zorgt dat de medewerkers zich op een ergonomische manier door het magazijn verplaatsen. De oplossing is van de hand van softwareleverancier Isitec en hardwareleverancier Multitube. Frank Leynen schat de efficiëntiewinst met de elektronisch aangedreven karren op zo’n vijftig procent ten opzichte van de vorige processen. “We verwerken orders niet alleen sneller, maar winnen dankzij een geoptimaliseerde workflow ook aan nauwkeurigheid”, aldus de supply chain verantwoordelijke.

Pallet- en collizendingen

Bestellingen uit de ons omringende landen die voor de middag binnenkomen, gaan nog dezelfde dag de deur uit. Voor verder gelegen bestemmingen legt Flamingo Pet Products de levertermijnen vast met de klant. De grootste magazijnpiek bevindt zich op maandag en dinsdag, aangezien veel winkels hun waren voor het weekend willen uitstallen. Flamingo Pet Products verzorgt zowel pallet- als collizendingen.

“Onze software berekent automatisch welke producten onder welke categorie vallen. Palletzendingen picken we per zone en brengen we nadien samen, de dozenzendingen gebeuren in één flow over het gehele magazijn”, klinkt het. Flamingo Pet Products heeft zijn palletpickomgeving verder geoptimaliseerd. “We kozen eerst voor hogere locaties op één niveau, maar merkten dat de wandelafstanden voor onze medewerkers op die manier toenamen. Door op twee niveaus te picken, winnen we aan efficiëntie.”

Het aantal orderpicks per uur geldt als een belangrijke KPI bij Flamingo Pet Products en behoort er zelfs tot de verloningscriteria. “In het nieuwe magazijn realiseren medewerkers tot 170 picklijnen per uur, ten opzichte van 120 in het vorige magazijn. Dankzij onze nieuwe manier van werken, onder meer met de e-pick-to-light-karren, slagen we erin het aantal extra handelingen fors te reduceren.”

Nog een zeldzaamheid in magazijnland: Flamingo Pet Products werkt met dagploegen en dus niet in een twee- of drieploegenstelsel.

Erwin Van Tendeloo: “We bevinden ons in een regio met veel logistieke activiteit. Door ploegenarbeid en nachtwerk te weren, beschikken we over een stevige troef op de arbeidsmarkt. Je merkt echt wel dat veel mensen dat regelmatige ritme waarderen. Wat verder opvalt, is dat ook ons systeem met elektrische karren de medewerkers aanspreekt. Daarnaast werpen we ons kmo-karakter in de strijd. Dankzij de combinatie van die factoren weten we de juiste mensen aan te trekken.”

Pick-to-lightkarren2.2

Erwin Van Tendeloo, zaakvoerder van Flamingo Pet Products: “Op een bepaald moment huisvestten externe magazijnen 20.000 pallets. Zowel praktisch als naar kostprijs toe vormde dat uiteraard allerminst een ideale situatie.”

Data-uitwisseling met GS1

Flamingo Pet Products beschouwt zijn webshop als een verlengde van zijn dienstverlening. “Onze klanten vinden op onze webshop zowel productinformatie als downloadbare bestanden zoals beelden, video’s en pdf’s”, vertelt Erwin Van Tendeloo. “Fundamenteel verschilt de logistieke benadering weinig van de klassieke bestelkanalen. Onze vertegenwoordigers voeren bijvoorbeeld ook klantenbestellingen gewoon op hun tablet in. Wel voorzien we de nodige B2B-functionaliteit, zoals een barcodescanner en systemen voor data-uitwisseling.”

Flamingo Pet Products houdt de informatie van zijn 8.500 accessoires en snacks nauwgezet bij in een PIM-systeem (product information management). “Met GS1 GDSN kunnen we die data nu ook makkelijk uitwisselen. Onze verdelers ontvangen langs die weg in real time informatie over onze producten. Wanneer onze klanten productinformatie downloaden bij verschillende leveranciers die bij GS1 GDSN aangesloten zijn, gebeurt dat steeds op een uniforme manier. Hoewel het up-to-date houden van onze productinformatie een hele klus blijft, vereenvoudigt dat het uitwisselen van data, wat extra comfort betekent voor onszelf en onze klanten.”

Duurzame component

Flamingo Pet Products zette bij de realisatie van het nieuwe gebouw in op duurzaamheid. Op het dak liggen meer dan 5.500 zonnepanelen. Daarnaast telt de site 27 regenputten met elk een capaciteit van 10.000 liter. Met onder meer de samenwerking met een maatwerkbedrijf kent het project ook een sociale dimensie.

KD

Premium

Deze inhoud is enkel leesbaar voor ingelogde Value Chain abonnees.

Heeft u een abonnement op het Value Chain informatiepakket? Meldt u aan via onderstaande knop en lees het gewenste artikel of magazine online.

Nieuwsbrief

Wenst u op de hoogte te blijven van alles wat reilt en zeilt binnen de supply chain wereld? Registreer dan nu GRATIS op de Value Chain nieuwsbrieven.

Registreer NU

Magazines

U wenst zich te abonneren op de Value Chain Management magazines (print en online) en wenst toegang tot alle gepubliceerde content op onze website? Abonneer NU!

Abonneer NU

Supply Chain Innovations

Hét jaarlijkse netwerkevent voor elke supply chain professional!

Lees meer
Cookies accepteren

Wij houden rekening met uw privacy

We gebruiken cookies om uw surfervaring te verbeteren, gepersonaliseerde advertenties of inhoud weer te geven en verkeer te analyseren. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met ons gebruik van cookies.